Aivojen terveyttä edistetään Keski-Suomessa
Aivoterveyden etävalmennusryhmät yli 65-vuotiaille alkavat.
Ikäihmisille suunnatun etävalmennuksen tavoitteena on ehkäistä muisti- ja sydänsairauksien puhkeamista, tehostaa sairauksien varhaista tunnistamista ja lisätä osanottajien hyvinvointia arjessa Keski-Suomen hyvinvointialueella.
Kynnys etävalmennusryhmiin osallistumiseen halutaan pitää matalana. Niihin voivat ilmoittautua yli 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet muistisairauden riskiarvioinnista vähintään 6 pistettä. Jokainen voi tehdä testin itse ja ilmoittautua sen jälkeen ryhmään. Etävalmennukseen osallistumista voidaan suositella myös esimerkiksi seniorien hyvinvointineuvolan vastaanotolla.
Kehittämistyössä on hyödynnetty näyttöön perustuvaa Finger-toimintamallia, ja yhteistyötä on rakennettu alueellisissa verkostoissa. Ammattilaisia on perehdytetty Finger-mallin mukaisiin tietosisältöihin ja muistisairauden riskitestin käyttöön. Tämä malli on keskiössä niin ikään ikääntyvien elämäntapaohjauksen hoito- ja palveluketjussa.
Riskitekijöihin on mahdollista vaikuttaa
Finger-malli on osoittanut, että muistitoimintojen heikentymistä voidaan ehkäistä noudattamalla monipuolista elämäntapaohjelmaa.
– Yli 65-vuotiailla on monesti aivoterveyden riskitekijöitä, joihin voidaan vielä vaikuttaa, mainitsee elämäntapaohjauksen koordinaattori Jani Huotari Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Keskeisiä teemoja valmennuksessa ovat muun muassa ravitsemus, mielen hyvinvointi, liikunta, sosiaaliset suhteet, uni ja kognitiivinen harjoittelu.
Lääkärin vastaanotolle voidaan ohjata
Ryhmiä vetävät ravitsemusterapeutti ja digitaalisen sote-keskuksen elämäntapaohjaaja. Osallistuja voidaan ohjata tarvittaessa myös lääkärin vastaanotolle, jos esimerkiksi havaitaan kognition alentuneen ja henkilö tarvitsee yksilöllisempää tukea.
Ryhmissä tehdään harjoituksia aivo- ja sydänterveyden edistämiseksi. Osallistujille annetaan myös kotitehtäviä Finger-mallin mukaisista teemoista teemoista. Etävalmennustapaamiset ovat noin kerran kuussa.
Ryhmissä keskustellaan muun muassa terveellisestä ravinnosta ja tutkitaan omaa syömistä. Osallistujille mahdollisesti suositellaan muutoksia ruokavalioon. Viimeisten tapaamisten aikana käydään läpi, miten elämäntavat ovat muuttuneet.
Huotari sanoo, että aikaisemmista etävalmennusryhmistä kerättyjen palautteiden perusteella osallistujat ovat onnistuneet tekemään muutoksia muun muassa ruokavalioon ja lisänneet liikuntaa.
– Etävalmennusryhmät on koettu yleisesti omaa hyvinvointia tukeviksi ja muiden osallistujien vertaistuki merkitykselliseksi.
Myös hybridivalmennus suunnitteilla
Huotarin mukaan samanlaista ikäihmisille suunnattua etävalmennusta ole muilla hyvinvointialueilla.
– Olemme suunnitelleet myös hybridivalmennusta, jossa osa tapaamisista olisi verkossa ja osa lähityöskentelyä. Lisäksi valmennusta voitaisiin toteuttaa tulevaisuudessa yhdessä kunta- ja järjestötoimijoiden sekä muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Ensimmäinen etävalmennusryhmä toteutettiin Keski-Suomessa jo vuonna 2022. Ikääntyvien elämäntapaohjausta ja aivoterveyden edistämistä on kehitetty osana Tulevaisuuden sote-keskusohjelmaa vuosina 2020–2023. Kohderyhmänä ovat olleet 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat.