6-metyylinikotiini vyöryi salakavalasti Suomen markkinoille
Jopa ihmekemikaalina markkinoidun synteettisen nikotiinin haitoista on vain vähän riippumatonta tutkimusta.
Suomen nikotiinimarkkinoille on viime vuoden aikana ilmaantunut tuotteita, jotka sisältävät synteettisesti valmistettua nikotiinin analogi 6-metyylinikotiinia.
Tämä herättää huolta asiantuntijoissa.
Ainetta on ainakin nikotiinipusseissa ja sähkötupakan nesteissä. Niitä myyvät kaupat lupaavat verkkosivuillaan sen tarjoavan käyttäjälleen samanlaisen vaikutuksen kuin nikotiini, mutta ilman perinteistä nikotiinia.
Verkkokauppasivustoilla väitetään, että 6-metyylinikotiinia sisältävät tuotteet eivät ole yhtä vahvoja tai riippuvuutta aiheuttavia kuin tavanomaiset nikotiinituotteet.
Markkinoinnissa lupaillaan nikotiiniin verrattavaa vaikutusta ilman perinteisen nikotiinin haitallisia vaikutuksia, jopa ilman riippuvuutta.
Sivustoilla viitataan tutkimuksiin 6-metyylinikotiinin turvallisuudesta. Sitä nimitetään jopa ihmekemikaaliksi.
Tupakkateollisuuden tutkima
Kaikki eivät ole yhtä huolettomia 6-metyylinikotiinin suhteen.
Tutkimustietoa on vähän ja siitä suuri osa tupakkateollisuuden itse tekemää.
– Kyseessä on toksikologisesti aika tuntematon aine, joka sitoutuu samoihin reseptoreihin kuin nikotiini ja näyttäisi olevan paljon sitä vahvempi, kertoo toksikologian professori emerita Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta.
Vähäkangas on arvostettu tupakan haittojen tutkija.
6-Metyylinikotiini on rekisteröity nimillä Imotine ja Metatine. Aine sitoutuu nikotiinisiin asetyylikoliinireseptoreihin eli nikotiinireseptoreihin.
Yhdysvalloissa se tuli markkinoille sähkösavukkeissa vuonna 2023 ja nikotiinipusseissa vuonna 2024. Suomen markkinoille se ilmaantui viime vuonna.
Nikotiinista se eroaa yhden metyyliryhmän verran.
– Se aiheuttaa samoja vaikutuksia kuin nikotiini ja on 3–10 kertaa sitä voimakkaampaa, eli huomattavasti pienempi annos riittää esimerkiksi riippuvuuden aiheuttamiseen. Riippumattomat tutkimukset haitoista puuttuvat, Vähäkangas kertoo.
Koska aine on nikotiinia voimakkaampaa, sitä on tuotteissa vähemmän kuin nikotiinia. Tätä tietoa käytetään markkinoinnissa. Se ei kuitenkaan takaa, että haittoja olisi vähemmän.
– Se, ettei 6-metyylinikotiinia ole tutkittu, ei takaa, ettei haittoja ole. Sitä pitäisi kiireellä ruveta tutkimaan. Olen hirveän huolissani tästä aineesta. Nuoret käyttävät näitä. Teemme taas suurta ihmiskoetta, Vähäkangas sanoo.
Kun ennen tupakointi aloitettiin murrosiässä, nykyisin nikotiinituotteiden käyttö aloitetaan jo alakoulussa. Vähäkangas varoittaa, että lapset ja nuoret ovat kaikille asioille herkempiä kuin aikuiset. Hän pelkää, että tuntemattoman aineen käyttämisestä voi seurata nuorten syöpäepidemia.
– Tiedetään, että nikotiini on syöpävaarallinen aine. Koska 6-metyylinikotiini sitoutuu samoihin reseptoreihin, on suuri vaara, että myös se voi aiheuttaa syöpää, hän perustelee.
– 6-metyylinikotiini vaatisi nopeaa toimintaa ja erittäin tiukkaa lainsäädäntöä, Vähäkangas näkee.
Valvira: Erityistä huolta aiheuttava yhdiste
Valviran mukaan 6-metyylinikotiini luokitellaan nikotiinialkaloidiksi. Sitä sisältävät tuotteet luokitellaan vastaavanlaisiksi kuin nikotiinia sisältävät tupakkalain alaiset tuotteet.
– Valvira on todennut 6-metyylinikotiinin olevan käyttäjien terveydelle erityistä huolta aiheuttava yhdiste, jota ei voida pitää esimerkiksi makuaineisiin verrattavissa oleva ainesosana. 6-metyylinikotiinilla sisältävillä tuotteilla on erinäisissä tuoteryhmissä sallitut enimmäispitoisuudet ja tiukennetut tupakkalain velvoitteet, kertoo tarkastaja Matti Monto Valvirasta.
Monton mukaan tilanne on nyt lainsäädännön kannalta poikkeuksellinen. Kun aiemmin nikotiini on ollut tupakkatuotteiden tärkein osa, niin nyt se on siirretty tuotteista täysin sivuun.
Valvira on tietoinen tupakkateollisuuden väitteistä, joiden mukaan 6-metyylinikotiini olisi terveydelle vähemmän haitallista kuin nikotiini.
– Kuitenkin 6-metyylinikotiini aktivoi nikotiinireseptoreita kuin nikotiini, joten sillä keskushermostoa aktivoiva ominaisuus, Monto sanoo.
Riippumatonta myrkyllisyystietoa on saatavissa hyvin vähän.
– Näiden vähäisten riippumattomien myrkyllisyystutkimuksien sekä reseptoreihin sitoutumista koskevien tutkimusten perusteella 6-metyylinikotiinin odotetaan aiheuttavan vähintään yhtä voimakkaita ja mahdollisesti voimakkaampia haitallisia vaikutuksia kuin nikotiini, Monto kertoo.
On mahdollista, että kuumennettaviksi tarkoitetuissa tuotteissa, kuten sähkösavukkeissa, aineen terveyshaitat voivat olla suurempia kuin kuumentamattomassa muodossa.
Terveysväitteet markkinoinnissa kielletty
Nikotiinituotteita myyvien verkkokauppojen sivustoilla luodaan mielikuvaa tavallista nikotiinia terveellisemmästä tai haitattomammasta aineesta.
Monto toteaa, että tupakkalain mukaan tupakkatuotteiden tai niiden vähittäismyyntipakkausten merkinnät eivät saa edistää tuotteen myyntiä tai kannustaa sen kulutukseen antamalla väärää vaikutelmaa tuotteen ominaisuuksista, terveysvaikutuksista, riskeistä tai päästöistä.
Esimerkiksi terveysväitteiden esiin tuominen tai niiden vertailu eri tupakkalain alaisten tuotteiden kesken on kielletty markkinointikeino.