Terveysteknologian kaupallistaminen auttaa koko yhteiskuntaa
Suomen Teollisuussijoituksen mukaan Suomessa perustetaan terveysteknologiayrityksiä vähemmän kuin ennen. Ennätysvuonna 2016 yrityksiä syntyi yli 50, mutta muutama viime vuosina on jääty jopa alle 20:een (1).
Syitä on monia. Vaikuttaneet ovat ainakin rahoituksen epävarmuus ja byrokratia.
Haasteiksi nähdään myös alan pääomaintensiivisuus, pitkä tuotekehitysaika sekä hidas ja kallis EU-sääntely.
Kaikista pääomasijoituksista terveysteknologiaan on ohjautunut Suomessa 12 vuoden aikana vain kuusi prosenttia. Näin siitä huolimatta, että Euroopan investointirahaston mukaan suuri osa parhaita tuottoja tekevistä pääomarahastoista investoi alaan.
Suomen terveydenhuollolla on kaikki mahdollisuudet muuttua kuluerästä innovaatioiksi, liiketoiminnaksi ja vienniksi.
Tämä saavutetaan yhteisellä visiolla ja tavoiteasetannalla. Alan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan tulee järjestäytyä, lakeja on järkevöitettävä ja rahoitusta kehitettävä. Tarvitaan julkisen ja yksityisen terveydenhuollon sekä alan yritysten yhteistyötä (2).
Mallia tulisi ottaa Tanskasta.
Kaikki puolueet tukevat siellä kansallista strategiaa, joka painottaa tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyötä sekä nopeaa kaupallistamista (3). Ala on keskitetty teollisuus-, kauppa- ja finanssiministeriöön. Virkamiesten oletetaan tukevan myyntiponnisteluja. Tutkimusprosesseja on selkeytetty, ja yrityksiä tuetaan lisensioinneissa.
Hyödyistä kertoo, että terveysteknologian osuus Tanskan ulkomaankaupasta kolminkertaistui vuosina 2008–2020. Osuus nousi 22 prosenttiin. Innovaatiomyönteisyys on houkutellut maahan yrityksiä, työntekijöitä ja sijoituksia ulkomailta.
Suomessa terveysteknologia on avainasemassa, kun hyvinvointialueet etsivät tuloja. Kansallinen terveysalan kasvu- ja uudistumisohjelma edistäisi alueiden sekä yritysten yhteistyötä.
Alueet voivat myös auttaa kaupallistamisessa. Tutkimuksen tukeminen ja kokeilut loisivat pohjaa kansainväliselle myynnille. Hyvinvointialue voisi hyötyä taloudellisesti myös optioiden kautta.
Liian moni apurahaa, joukkorahoitusta tai enkelisijoituksia saanut terveysteknologiayritys kaatuu Suomessa turhaan, kun tutkimusvaihetta ei saada siirrettyä kaupalliseen toimintaan.
On aika ottaa tieteellisesti tutkittu terveysteknologia tehokkaampaan käyttöön hyödyttämään potilaita ja yhteiskuntaa.
Maarit Gockel: Osakkeet (Orion, Revenio, Bavarian Nordic, Nightingale Health, Biohit, Biomendex, Sibbo Medical devices, CogMap)
Anna-Maria Henell: Hallituksen jäsenyys (Biomendex), osakkeet (Paragon28)
Sakari Soini: Osakkeet (Paragon28)
- 1
- Karsikas J ja Kaye M. Terveysteknologiaselvitys. Tesi 2023.
- 2
- Suomen startup-yhteisö. Visio 2040 – Kun asiat Suomessa tehtiin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. 2024.
- 3
- Healthcare Denmark. Agreement on a strategy for life science. 2021.