Pääkirjoitus

Kaksi yhden hinnalla

Pekka Nykänen

Yksityislääkärille terveyskeskuksen hinnalla.

Hallituksen tarjous yli 65-vuotiaille on kieltämättä houkutteleva. Ehdotuksen mukaan yksityisen yleislääkärin vastaanotolle pääsisi 28 eurolla, julkisen puolen asiakasmaksun hinnalla.

Kokeilu rahoitettaisiin ylimääräisillä Kela-korvauksilla, joihin on varattu hallituskauden aikana 335 miljoonaa euroa. Niillä on tarkoitus kokeilla myös omalääkärimalleja.

Kaksi yhden hinnalla. Siinä tarjous, johon hallituksen tulisi nyt tarttua.

Yhdistetään kokeilut.

Omalääkäristä hyötyvät tutkimusten mukaan eniten he, joilla on pitkäaikaisia, vaikeasti hoidettavia ongelmia tai jotka ovat ikänsä tai sairautensa vuoksi erityisen hauraita. Kun vaivojen määrä kasvaa ja toimintakyky heikkenee, yksityinen asema on usein myös terveyskeskusta lähempänä. Yli 65-vuotiaat ovat siis omalääkärimallille otollinen kohde.

Hallituksen ehdotus 28 euron yksityiskäynnistä on vasta hahmotelma ja täynnä ongelmia.

Miten hoidetaan korvaukset kuvantamisista, laboratoriokokeista ja pientoimenpiteistä? Entä kysynnän rajoittaminen? Jokaisen pikkuvaivan vienti yksityislääkärille johtaisi Kela-rahojen tehottomaan käyttöön.

Pirullisia yksityiskohtia löytyy yhtä lailla omalääkärimalleista.

Onko kokeiluja siis ylipäätään mahdollista yhdistää?

On.

Tehdään niin, että terveyskeskusmaksun hinnalla pääsee vain yhden, itse valitun yksityislääkärin vastaanotoille.

Malli kannustaisi jatkuvuuteen. Se avaisi uuden oven myös lääkärien kiinnostukselle.

Omalääkärinä voisi toimia osapäiväisesti tai vain osana ammatinharjoittajan työtä. Työterveyslääkäri voisi esimerkiksi jatkaa omalääkärinä työtekijän siirtyessä eläkkeelle. Pohjalle ei tarvittaisi laajoja väestövastuita, jotka pilasivat osan takavuosien kokeiluista työmäärän kasvettua liian suureksi.

Hoidon jatkuvuuden edellytys on sujuva tiedonkulku. Korvauksen edellytyksenä pitäisi olla lääkärin käyttämän potilastietojärjestelmän kytkeminen Omakantaan.

Omalääkärin voisi valita etukäteen tai vain menemällä vastaanotolle.

Ratkottavia yksityiskohtia riittää, eikä kaikkiin liikkuviin osiin voi etukäteen varautua. Perustotuus kuitenkin on, että jatkuvuus parantaa hoitotuloksia ja hoitoon sitoutumista. Se lisää luottamusta terveydenhuoltoon ja vähentää kuolleisuutta.

On ennakkoluulottomien kokeilujen aika. Jos kokeilujen yhdistäminen yli 65-vuotiailla ei toimi, se voidaan ajaa alas.

Jos toimii, se on syytä laajentaa muihin ikäryhmiin.

Kirjoittaja

Pekka Nykänen vastaava päätoimittaja

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030