Alzheimerin taudin verikoe ei korvaa perusselvittelyjä
Lääkärilehti kertoi Itä-Suomen yliopiston laboratorion ottaneen käyttöön verikokeen Alzheimerin taudin diagnostiikassa (1).
Veren tau-proteiinin fosforyloidun muodon (pTau217) on osoitettu erottelevan Alzheimerin tautia sairastavat kognitiivisesti terveistä sekä muista muistisairaista. Se näyttää siis soveltuvan diagnostiikan tueksi, jos potilaalla on kognition heikentymistä (2).
Oikein käytettynä ja tulkittuna veren pTau217 parantaa iäkkäiden muistisairauksien erotusdiagnostiikkaa. Ilman muita muistisairauden selvittelyjä se voi kuitenkin johtaa virhepäätelmiin.
Normaali pTau217 ei iäkkäillä poissulje muistisairautta. Poikkeava pTau217 puolestaan kertoo Alzheimerin taudin patologiasta, muttei varmista, johtuvatko kognitiiviset oireet siitä.
Ikääntyneillä on huomattavaa monipatologiaa. Heillä voi olla yhtä aikaa useampi neurodegeneratiivinen sairaus ja kognitiivisia oireita pahentavia tekijöitä, kuten vajaaravitsemusta ja muistille haitallisia lääkkeitä.
Lääkärilehden uutinen toteaa, että ”Alzheimerin taudin diagnosointi vaatii nykyisin selkäydinnestenäytteitä ja aivojen kuvantamista. Verikokeella saatava pTau217-tulos tuo rinnalle nopeamman ja edullisemman vaihtoehdon.”
Muistisairauksien Käypä hoito -suositus päivitettiin vuonna 2023 (3). Alzheimer-diagnoosin voi sen mukaan tehdä ilman beeta-amyloidi- ja tau-patologian osoitusta, jos oirekuva on selkeä ja muut syyt suljettu pois.
Muiden syiden poissulkuun käytetään muistiverikokeita, potilaan ja läheisen haastattelua, lääkärin kliinistä tutkimusta sekä aivojen rakenteellista kuvantamista (3).
Aivo-selkäydinnestenäytettä on käytetty iäkkäillä diagnostiikassa vain harvoin. Veren pTau217-määritystä voitaisiin käyttää diagnoosia tukevana lisätutkimuksena, erityisesti lievissä kognition heikentymissä (MCI), korkeasti koulutetuilla ja epätyypillisissä oirekuvissa.
On tärkeä huomioida, että veren pTau217-tutkimusta ei ole tarkoitettu seulomaan oireettomia eikä korvaamaan aivojen rakenteellista kuvantamista. Se tukee diagnoosia henkilöllä, jolla epäillään Alzheimerin tautia kognition alentuman taustalla.
- 1
- https://www.laakarilehti.fi/terveydenhuolto/alzheimerin-taudin-verikoe-kayttoon-ita-suomen-yliopistossa/. Julkaistu verkossa 23.1.2025
- 2
- Palmqvist S, Tideman P, Mattsson-Carlgren N, Schindler SE, Smith R, Ossenkoppele R, et al. Blood Biomarkers to Detect Alzheimer Disease in Primary Care and Secondary Care. Jama. 2024 Oct 15;332(15):1245–57.
- 3
- Muistisairaudet. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Societas Gerontologica Fennican, Suomen Geriatrit -yhdistyksen, Suomen Neurologisen Yhdistyksen, Suomen Psykogeriatrisen Yhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 24.1.2024). www.kaypahoito.fi