Palkasta pitää voida puhua
Minkä suuruinen on riittävä palkka? Hävetäänkö isoa palkkaa?
Palkasta puhuminen koetaan epähienoksi. Lääkäriliitto on ammattiyhdistys ja edunvalvonta on tärkeä tehtävä. Palkasta pitää voida puhua ja erityisesti juuri nyt, kun uutta sopimusta ollaan parhaillaan neuvottelemassa.
Arvostus mitataan perinteisesti euroilla, eikä siinä ole mitään hävettävää. Lääkärin koulutus on pitkä: erikoislääkärin koulutie kestää lukion jälkeen vähintään 10 vuotta. Siinä ajassa moni duunari on tienannut autot ja asunnot. Koulutuksen pitää näkyä myös palkassa.
Me Naiset -lehti kertoi hiljattain lääkäristä, joka häpesi suureksi kokemaansa palkkaa. Hän ei julkisesti kehdannut kertoa tuloistaan. Kyseisen lääkärin mielestä "jokainen euro on tehty kovalla työllä ja vaatinut valvomista, vääntämistä ja hiki päässä ryskäämistä". Mielestäni tästä välittyi vahva kokemus, että työ on ollut siitä maksetun palkan arvoista.
Millainen palkka sitten on suuri? Tätä ei voi pohtia irrallaan, pelkkänä numerona. Työhön sisältyvät sen vaatima työmäärä, vaadittu osaamistaso sekä raskaus, niin fyysinen kuin henkinen.
Bisnesmaailmassa kysynnän ja tarjonnan laki on suoraviivainen. Jos olet superosaaja ja taitosi haluttua, voit hinnoitella työsi korkealle. Privaatissa tämä on toki mahdollista. Julkinen terveydenhuolto – siis se, joka takaa kaikille kansalaisille pääsyn huipputason erikoissairaanhoitoon 24/7 – ei toimi samalla tavalla. Kirurgi, joka tiiminsä kanssa päivystävässä sairaalassa hoitaa laadukkaasti esimerkiksi autokolarin uhrin, ei voi itse sanella palkkaansa. Julkisella toimivan lääkärin palkka on neuvoteltu keskitetyissä neuvotteluissa. Samoissa neuvotteluissa on sovittu myös ns. tekstiosa: lomakertymät, lomarahat, sairausajan palkat, perhevapaat jne. Niiden vaikutuksen voi laskea euroissa. Työsuhteesta työntekijälle koituva turvallisuudentunne on toinen näkökulma asiaan. Tilanteessa, jossa lääkäri esimerkiksi itse sairastuu vakavasti ja joutuu pitkälle sairauslomalle, ei tarvitse heti miettiä, miten selviää taloudellisesti.
Usein ajatellaan, että lääkärit tienaavat paljon. Tätä käsitystä media mielellään ylläpitää. Me Naiset -lehti kysyi interaktiivisessa artikkelissaan lukijoilta, kuinka paljon palkkaa nämä maksaisivat esimerkiksi kirurgille, siivoojalle tai lentäjälle. Artikkelissa kirurgin kerrottiin tienaavan keskimäärin 5 628 euroa kuussa. Summaa arveltiin tekstissä kuitenkin liian pieneksi, ja epäilyn taustaksi löytyi verkon työpaikkailmoitussivuston huima väite aivokirurgin 30 000 euron kuukausitienesteistä. Vastaajien mielestä kirurgille sopiva palkka olisi 5 000–5 499 euroa kuukaudessa. Moni ei tiedä, että kirurgin, kuten muidenkin sairaalassa erikoitumistaan suorittavien lääkärien, palkka on erikoistumispolun alussa 3 375 euroa kuukaudessa.
Tilastokeskuksen mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden keskiarvo oli 3 465 euroa kuukaudessa. Kokonaisansio tarkoittaa sitä, että lisät ovat mukana summassa. Lääkärillä on kokoaikaisen päivätyön lisäksi päivystysvelvollisuus ja päivystyskorvaukset toki lääkärin palkkaa nostavatkin. Yhä useampi lääkäri kokee päivystämisen nimenomaan velvollisuutena, ja hyvin rankkana sellaisena – onhan päivystyspisteiden keskittyminen muuttanut päivystämisen luonnetta merkittävästi.
Onko vajaa 3 400 euroa kuukaudessa sopiva palkka erikoistuvalle lääkärille sairaalassa? Mitä mieltä sinä olet?