Lehti 24: Liitto toi­mii 24/2009 vsk 64 s. 2228 - 2229

Yrittäjänä työskentelevän lääkärin eläke

Jos lääkäri työskentelee yrittäjänä, hänellä pitää olla eläkevakuutus yrittäjän eläkelain mukaan. YEL on pakollinen, siitä ei saa nykyisin vapautusta eikä sitä voi korvata vapaaehtoisella vakuutuksella.

Eila Parkkonen

Kaikesta ansiotyöstä ja yrittämisestä karttuu työeläkettä ansioiden ja yrittäjällä sitä vastaavan YEL-työtulon ja yrittäjävuosien mukaan. YEL-vakuutuksen joutuu ottamaan myös lääkäri, joka on työ- tai virkasuhteessa, mutta työskentelee sivutoimisesti vaikkapa yksityisvastaanotolla iltaisin. Lääkärin päätyön ansiotasolla sivutoimisen työn vakuuttaminen ei ehkä tunnu tarpeelliselta, mutta alaraja, jolla YEL-vakuutus täytyy ottaa, on alhainen. Tänä vuonna se on 6 >561 euroa, mikä voi tulla lääkärillä vastaan jo pienelläkin tuntimäärällä.

Eläketurvakeskuksen mukaan lääkärit on tyypillinen ryhmä, jolla puuttuva eläkevakuutus tulee ilmi verotietojen kautta tapahtuvassa valvonnassa. Sivutoimisesta työstä lääkäreillä oli aikaisemmin usein vapautus YEL:stä. Vanha vapautus jäi voimaan ainoastaan vanhemmilla ikäluokilla, vuonna 1960 tai aikaisemmin syntyneillä. Nuoremmat, vuonna 1961 ja myöhemmin syntyneet, menettivät vapautuksen ja heidän on vuoden 2007 alusta pitänyt vakuuttaa yrittäjätoimintansa.

Miten eläkemaksun suuruus määritetään?

YEL-vakuutuksen maksu määräytyy keskimääräisen TyEL-maksun perusteella. Jos maksu ei riitä YEL-eläkkeiden rahoittamiseen, valtio maksaa loput. Valtion osuutta on tarvittu useimpina vuosina, ja se on ollut monena vuotena 40 milj. euron luokkaa, 5-10 % eläkemenosta. Tänä vuonna alle 53-vuotiaan yrittäjän YEL-maksu on 20,8 prosenttia YEL-työtulosta. Yli 53-vuotiaan maksu on 1,1 prosenttiyksikköä korkeampi. Tämä siksi, että 53 vuotta täyttäneellä eläkettä karttuu 1,9 % työtulosta vuodessa, kun se nuoremmilla karttuu 1,5 %:n mukaan.

Mikä on työtulo?

Yrittäjien eläkelain mukaan yrittäjän eläkevakuutuksen työtulo määräytyy työpanoksen mukaan. Suomen Lääkäriliiton työtulo-ohjeessa on ohjeellisia arvoja lääkärin työtunnin hinnasta. Se on käyttökelpoinen, kun esimerkiksi aloittava lääkäri arvioi työpanostaan. Vuoden 2007 tasolla YEL-vakuutuksen vuosityötulon arviointiperusteena pidetään yleislääkärillä 2 300 euroa ja erikoislääkärillä 2 700 euroa potilaiden vastaanottoon käytettyä normaalin työskentelyviikon viikkotuntia kohden. Esimerkiksi, jos yleislääkärin potilasvastaanotto on 10 tuntia viikossa, työtulo on 10 x 2 300 = 23 000 euroa vuodessa. Kokenut lääkäri voi kuitenkin saada suurempaa korvausta, jolloin YEL-vakuuttamisen raja voi tulla vastaan jo parinkin tunnin työstä.

Eläketurvakeskus on uudessa selvityksessään verrannut vuonna 2005 YEL:n piiriin kuuluneiden yrittäjien ottamaa eläkevakuutusturvaa ja verotuksen perusteena olevia työtuloja keskenään. Selvityksen mukaan lääkäreiden YEL-työtulot ovat suuremmat kuin monilla muilla ammattialoilla. Lääkäreiden työtulon mediaani on 63 >400 euroa (vuonna 2005) ja YEL-vakuutuksen työtulon mediaani 24 >100 euroa. Korkeisiin tuloihin nähden YEL-työtulot ovat kuitenkin melko matalat, 38 prosenttia verotettavan työtulon määrästä.

Mihin työtulon suuruus vaikuttaa?

YEL-työtulon perusteella lasketaan YEL-eläke- ja vakuutusmaksut. Eläkkeen suuruuteen vaikuttavat kaikki YEL-työtulot koko yrittäjätoiminnan ajalta. YEL-työtulosta lasketaan myös sairausvakuutuksen päivärahat, mm. äitiys- ja sairauspäiväraha. Vuonna 2009 sairauspäivärahan perustana on vuoden 2007 työtulo tai edeltävän 6 kuukauden työtulo, jos työtulo on oleellisesti noussut.

Milloin yrittäjä voi saada eläkettä?

Yrittäjä voi saada YEL-vakuutuksensa perusteella

- vanhuuseläkettä 63 ja 68 ikävuoden välillä silloin kun itse haluaa

- varhennettua vanhuuseläkettä 62-vuotiaana, mutta eläkkeen määrä on pysyvästi pienempi

- osa-aikaeläkettä 58-67-vuotiaana, jos siirtyy kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön. Hallitus on antanut esityksen, jonka mukaan vuonna 1953 ja myöhemmin syntynyt yrittäjä voi jäädä osa-aikaeläkkeelle 60 vuoden iästä alkaen.

- työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkettä alle 63-vuotiaana

- ammatillista kuntoutusta, jos sairaus uhkaa työkykyä

- omaiset perhe-eläkettä yrittäjän kuoleman jälkeen.

Lue myös

Kuinka suuri eläke on?

Työeläkettä karttuu 1,5 prosenttia vuodessa 18 vuoden iästä 53 vuoden ikään. Tämän iän jälkeen karttumisprosentti nousee ja on 1,9 prosenttia 53-62-vuotiaalla ja 4,5 prosenttia 63-68-vuotiaana. Eläkkeen määrällä ei ole kattoa. YEL-työtulo, josta eläke karttuu, voi kuitenkin olla enintään 149 >000 vuodessa (vuoden 2009 tasossa).

Jos yrittäjä työskentelee eläkkeen rinnalla, hänelle kertyy uutta eläkettä 1,5 % vuodessa iästä riippumatta. Osa-aikaeläkkeen rinnalla tehdystä työstä eläke karttuu eri prosenttien mukaan.

Työkyvyttömyyden sattuessa eläkkeen määrä jää pienemmäksi kuin silloin, jos voisi työskennellä vanhuuseläkkeelle jäämiseen asti. Työskentelystä normaalisti karttuneen eläkkeen lisäksi eläkettä kertyy työkyvyttömyyden alkamisesta 63 vuoden ikään, ns. tulevalta ajalta. Tulevan ajan eläkkeen karttumisprosentti on alle 50-vuotiailla 1,5 % ja sitä vanhemmilla 1,3 %. Eduskunnan käsittelyssä olevan lainmuutoksen mukaan vuodesta 2010 lähtien tulevan ajan karttumaprosentti olisi kaikilla 1,5 %.

Yrittäjätoiminta eläkkeen rinnalla

Yrittäjän ei tarvitse lopettaa yrittäjätoimintaansa jäädessään vanhuuseläkkeelle. Kun yrittäjä jää työeläkelakien mukaiselle vanhuuseläkkeelle, hänellä ei enää tarvitse olla YEL-vakuutusta. Esimerkiksi kun lääkäri jää päätoimestaan vanhuuseläkkeelle, mutta jatkaa työskentelyä yksityislääkärinä. Yrittäjätoiminnan voi kuitenkin vakuuttaa vapaaehtoisesti. Sen sijaan jos yrittäjä työskentelee työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessaan, hänellä pitää olla YEL-vakuutus, kunnes työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Työntekijän ansioista työnantajan täytyy maksaa TyEL-maksut 68 vuoden ikään saakka, vaikka työntekijä olisi jo vanhuuseläkkeellä. n

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030