Lehti 18: Liitto toi­mii 18/2015 vsk 70 s. 1274 - 1275

Vältätkö turhaa säteilyä?

Selvitysten mukaan jopa kolmannes röntgentutkimuksista on turhia. Myös tietokonetomografiakuvauksia teetetään suotta ja vääristä syistä: kiireen takia tai potilaan tai hänen omaistensa vaatimuksesta. Säteily lisää syöpäriskiä, joten tutkimukseen lähettävän lääkärin tulee tehdä tutkimuspäätös harkiten.

Jaana Ahlblad

Tältä pohjalta Säteilyturvakeskus (STUK) on julkaissut oppaan hoitaville lääkäreille. Opas ottaa kantaa kysymyksiin, milloin säteilyä aiheuttava tutkimus on oikeutettu, kuinka säteilyn määrä optimoidaan, kuinka lääkäri tekee oikeutuksen arvioinnin ja mitä erityisryhmien, kuten lasten ja nuorten kohdalla on huomioitava.

Lisäksi opas listaa tutkimuksia, joita lääkäreiltä pyydetään usein turhaan, ja kertoo käytännönläheisesti, mitä 10 erilaisessa kuvantamismenetelmässä tapahtuu potilaan näkökulmasta.

Lähete on arvopaperi

Potilaan informointi on radiologi Heljä Oikarisen mukaan keskeistä lähettävän lääkärin työssä.

- Erityisesti toimenpideradiologia ja TT:n käyttö suhteellisen isoilla annoksilla ovat lisääntyneet. Potilaan kanssa tulisi puhua avoimesti. Ionisoivalle säteilylle altistava tutkimus on useissa tilanteissa tarpeellinen, joten pelotellakaan ei saa. Oppaassa on ohjeistusta myös tähän.

OYS:ssa työskentelevä Oikarinen on ollut mukana laatimassa STUK:n opasta. Hän muistuttaa, että kuvantamisyksikön henkilökunnalle lääkärin lähete on kullanarvoinen dokumentti.

- Siihen pitäisi saada oleelliset asiat ytimekkäässä muodossa. Henkilökunta varmistaa tutkimuksen oikeutuksen lähetteestä, tarvittaessa kysyy lähettävältä lääkäriltä lisätietoja. Kuvantamisyksikkö voi myös ehdottaa jotain toista tutkimusmenetelmää asiantuntemuksensa perusteella.

Eurosuositukset työn alla

Kattavia suomenkielisiä "yhden luukun" lähettämissuosituksia ei tällä hetkellä ole, mutta eurooppalaisten lähettämissuositusten laatiminen on loppusuoralla. Todennäköisesti ne otetaan käyttöön myös Suomessa, aikataulusta ei ole vielä tietoa.

- STUK:n oppaasta löytyvät osoitteet tällä hetkellä parhaisiin lähettämissuosituksiin. Lasten kohdalla ne ovat kattavimmat, Oikarinen sanoo.

Hän muistuttaa, että STUK:n verkkosivuilta ladattava opas sopii myös kuvantamisyksiköiden henkilökunnalle.

- Rohkenen sanoa, että oppaasta on hyötyä kaikille. Kuten eräs vastavalmistunut terveyskeskuslääkäri totesi, opas on "jäätävän hyvä".

STUK:n tarkastaja Atte Lajunen muistuttaa, että turhien tutkimusten määrää on pystytty laskemaan paikallisilla projekteilla. Oikarinen kertoo esimerkkinä, että suhteellisen suuriannoksiset rankakuvaukset ovat vähentyneet Oulussa aktiivisen kampanjoinnin ansiosta.

� Opas verkossa: www.stuk.fi > Julkaisut ja määräykset > STUK opastaa -sarja > Oikeutus säteilylle altistavissa tutkimuksissa - opas hoitaville lääkäreille (3/2015)

Lue myös

Käytännön neuvoja kurssipäivästä

Milloin lähettää lapsi röntgeniin? Mikä kuvausmenetelmä on paras vatsan tai selän aluelle? Monia vastaanotolla yleisiä tilanteita pohditaan päivän mittaisessa koulutuksessa Lääkäritalolla 19. toukokuuta.

- Kurssi antaa käytännön ohjeistusta ja tuoreinta tietoa muun muassa hyvän lähetteen kirjoittamisesta. Päivän anti sopii kaikille lähettäville lääkäreille, kertoo koulutuspäällikkö Milla Kajanne Lääkärikompassista.

Kajanne muistuttaa, että lähikoulutuksen etuna verkkokurssiin verrattuna on mahdollisuus keskusteluun ja kysymysten esittämiseen. Puuduttavia powerpoint-sulkeisia ei hänen mukaansa ole luvassa.

- Luennoitsijat ovat sekä alan parhaita asiantuntijoita että pedagogisesti taitavia. Koulutuksen ohjelma on luentopainotteinen mutta myös vuorovaikutteinen ja jossain määrin jopa hauska, Kajanne lupailee.

� Koulutuspäivästä saa säteilysuojakoulutuksen 5-vuotisrekisteröinnin. Lisätietoja ja ilmoittautuminen (5.5. mennessä) osoitteessa www.laakarikompassi.fi/koulutus.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030