Lehti 9: Liitto toi­mii 9/2020 vsk 75 s. 566

Vaikeita neuvotteluja edessä

Lääkäriliiton ­hallituksella on ­alkuvuonna ­käsiteltävänä suuria edunvalvonnallisia asioita.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Mikko Kakela

Lääkäriliiton hallitus 2020: Jaana Puhakka, Johanna Salmio, Pirkka Pekkarinen, Kia Pelto-Vasenius, Satu Rannisto, puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, Kristiina Aalto, Noora Ritamäki ja Joonas Rautavaara. Kuvasta puuttuu Martti Kekomäki.

Kansikuva
Mikko Kakela

– Hallitustyöskentely on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Meillä on paljon suuria asioita käsiteltävinä niin edunvalvonnassa, terveyspolitiikassa kuin professiokysymyksissä, kertoo hallituksen uusi puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

– Kunta-alan neuvottelut ovat käynnissä, ja Lääkärisopimuksen osalta ne ovat tavallista vaikeammat. Monista muista poiketen Lääkäriliitto ei aja kiky-tuntien poistamista aikaisempien kierrosten ratkaisujen vuoksi. Jos kunta-alalla muilla sopimusaloilla kiky-tunnit poistuvat, haluamme vastaavan kompensaation, joka käytettäisiin Lääkärisopimuksen kehittämiseen.

Lääkärisopimusneuvotteluissa tavoitteet liittyvät keskeisesti työolojen ja lääkärien työhyvinvoinnin kehittämiseen. Lisäksi keskeisiä ovat työaika- ja päivystysasiat sekä palkkausmääräysten uudistaminen siten, että palkoissa huomioidaan osaamisen kehittyminen ja palkkakehitys uran aikana.

Hallitukseen käsittelyssä on myös muita edunvalvonnallisia asioita.

– Nyt alkaa eri organisaatioissa olla yt-kierroksia, jotka kohdistuvat myös lääkäreihin. Haluaisin muistuttaa, että työttömyyskassaan kuuluminen on tärkeää. Lääkäriliitto maksaa jäsentensä työttömyyskassan jäsenmaksun, mutta jäsenten täytyy itse liittyä kassaan. Työttömyysturva on tarpeen myös esimerkiksi lomautustilanteessa.

– Tällä hetkellä on lisäksi meneillään paljon sote-alaan liittyviä lainsäädäntöuudistuksia. Pyrimme tuomaan niiden valmistelussa lääkärien näkökulman esiin.

Ylihoidon välttäminen on kestävää kehitystä

Tänä vuonna Lääkäriliitto viettää 110-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden teemana on terveys ja kestävä kehitys. Kestävällä kehityksellä on monta ulottuvuutta: ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen.

Rajaniemi haluaa nostaa esiin erityisesti taloudellisen ulottuvuuden: terveydenhuollon resurssit tulee kohdentaa niihin toimiin, joista saadaan suurin terveyshyöty.

– Lääkäriliiton medikalisaatiotyöryhmän tuoreessa loppuraportissa pohditaan medikalisaatioon liittyviä ilmiöitä laajasti. Talouden kiristyessä on tärkeätä välttää ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa, sillä ne johtavat helposti jonkin muun sairauden alihoitoon.

Lue myös

Medikalisaatioon liittyviä asioita nostetaan esiin vuoden mittaan niin liiton valiokuntatyössä kuin alueellisilla lääkäripäivillä ja liiton jäsentilaisuuksissa.

Vuosipäivää juhlitaan uusituissa tiloissa

Lääkäritalon remontti etenee vaiheittain suunnitelmien mukaisesti. Koko toimisto on nyt yhdessä Lääkäritalon kerroksessa. Ylimmän kerroksen edustustilat on myös remontoitu, ja vuosipäivän juhlaa päästään helmikuun lopussa viettämään tyylikkään kasvojenkohotuksen saaneissa tiloissa.

Rajaniemi toivoo juhliin paljon väkeä.

– On kiva tavata sekä sidosryhmien edustajia että jäseniä. Yhdessä oleminen on tärkeää. Kun on tavattu kasvokkain, on helpompi pitää yhteyttä jatkossa. Toivon, että liittoon otetaan yhteyttä mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030