Uusi yrittäjän eläkelaki Yrittäjän eläketurvan vakuuttamisvelvollisuus ja vapautus muuttuvat 2007
Yksityisen sektorin työntekijöitä koskevat eläkelait yhdistyvät vuonna 2007 yhdeksi työntekijän eläkelaiksi, TyEL:ksi. Yrittäjän oma eläketurva järjestetään edelleen YEL:n mukaan. Yrittäjän eläkelakiin tulee pieniä yrittäjän eläketurvaa parantavia muutoksia vuoden 2007 alussa. Vuonna 1961 syntyneiden ja nuorempien vapautukset vakuuttamisvelvollisuudesta päättyvät 31.12.2006
Vuoden 2001 loppuun asti sivutoimisena yrittäjänä työskennelleellä oli mahdollisuus saada vapautus YEL-vakuutuksen ottamisesta, jos hänen eläketurvansa oli jo riittävä. Tämä järjestelmä korvattiin vuosina 2002-2004 mahdollisuudella saada päätös vakuuttamatta jättämisestä, jos YEL-vakuutuksesta ei olisi enää karttunut uutta eläkettä. Vuoden 2005 alusta alkaen YEL-vakuuttamisvelvollisuudesta ei ole enää voinut saada millään perusteella vapautusta, sillä yrittäjävakuutuksen perusteella on siitä lähtien aina karttunut lisää eläkettä.
Sekä vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettujen vuoden 1960 jälkeen syntyneiden yrittäjien että vakuuttamatta jättämistä koskevan päätöksen saaneiden yrittäjien vapautus vakuuttamisvelvollisuudesta päättyy kuitenkin tämän vuoden lopussa. Heidän on tämän jälkeen otettava YEL-vakuutus kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta eli 30.6.2007 mennessä, jos yrittäjätoiminta edelleen jatkuu ja työtuloksi voidaan arvioida keskimäärin vähintään 6 054,55 euroa vuodessa. Vakuutus alkaa taannehtivasti 1. päivänä tammikuuta 2007, jos vakuuttamisen edellytykset jo tällöin täyttyvät.
Eläketurvakeskus on informoinut kirjeitse kaikki noin 2 300 voimassa olevaa vapautus- tai vakuuttamatta jättämispäätöksen saanutta yrittäjää, joita lain muutos koskee.
YEL-lisäeläkevakuutukset päättyvät 31.12.2006. Jos yrittäjä täyttää lisäeläkevakuutukseensa liittyvän eläkeiän viimeistään 31.12.2010, hänellä on kuitenkin oikeus jatkaa lisäeläkevakuutustaan eläkeikään saakka.
Vakuutettavan työtulon ala- ja yläraja
Vakuutettavan työtulon alaraja pysyy ennallaan, mutta on indeksikorotuksen vuoksi 6 054,55 ?/v. Sen sijaan yrittäjän työtulon yläraja nousee vuodesta 2007 alkaen. Työtulo voi olla enintään 137 500 euroa vuodessa.
YEL-vakuuttaminen eläkkeen rinnalla
Minkä tahansa työeläkelain mukaista vanhuuseläkettä (esimerkiksi työstään kunnan tai valtion palveluksessa) saavan yrittäjän ei enää vuodesta 2007 alkaen tarvitse vakuuttaa yrittäjätoimintaansa. Vielä vuoden 2006 loppuun saakka vakuuttaminen oli vapaaehtoista vain siinä tapauksessa, että vanhuuseläke sisälsi YEL:n mukaan kertynyttä eläkeoikeutta. Jos yrittäjä haluaa päättää vanhuuseläkkeen rinnalla jatkuvan YEL-vakuutuksen, se on mahdollista 1.1.2007 alkaen.
Eläketurvakeskus poimii rekistereistään tällaiset tapaukset ja ilmoittaa ne kyseiseen eläkeyhtiöön, jotka informoivat asiasta yrittäjiä. Vakuutus päätetään kuitenkin vasta yrittäjän omasta ilmoituksesta. Vakuutusta ei voi päättää takautuvasti.
Muuta kuin vanhuuseläkettä saavan yrittäjän on jatkossakin vakuutettava yrittäjätoimintansa, jos vuotuinen työtulo on vähintään 6 054,55 euroa vuodessa. Eläkkeen rinnalla harjoitettavasta yrittäjätoiminnasta maksetaan vakuutusmaksut ja siitä karttuu uutta eläkettä.
Muun eläkkeen kuin osa-aikaeläkkeen rinnalla tapahtuvasta työskentelystä eläkettä karttuu iästä riippumatta 1,5 prosenttia vuosityötulosta. Muutoin 53-62-vuotiaalle eläkettä karttuu 1,9 % ja 63-67-vuotiaana 4,5 %.
Vanhuuseläkkeen alkaminen muuttuu
Vuodesta 2007 alkaen myös yrittäjän vanhuuseläke tai varhennettu vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti kolmelta hakemista edeltävältä kuukaudelta, jos yrittäjän YEL-vakuutus on päättynyt ennen tätä.
Yrittäjälle osasairauspäivärahaa
Vuodesta 2007 alkaen yrittäjä voi saada myös osasairauspäivärahaa tukemaan kuntoutumista ja paluuta työhön, jos sairauspäivärahaa on maksettu vähintään 60 päivältä. Osapäivärahaa voi saada 12-72 arkipäivää, jos yrittäjä työskentelee osa-aikaisesti ja työmäärä ja ansiot vähentyvät. Osasairauspäiväraha on puolet täydestä sairauspäivärahasta. Päivärahan pohjana on ensi vuonna vuoden 2005 YEL-vakuutuksen työtulo. Päivärahaa haetaan Kelalta. Osasairauspäivärahan perusteella alkaa karttua työeläkettä vuoden 2007 alusta. Karttuman pohjana on työtulo, joka on puolet täyden sairauspäivärahan perusteena olevasta työtulosta.
Yrittäjän avopuolison turva paranee
Yrittäjän avopuolison eläketurva paranee, kun avopuolisoita voidaan pitää osakeyhtiön omistusosuuksia laskettaessa perheenjäseninä, vaikka heillä ei olisi yhteistä lasta. YEL:n mukaan vakuutetaan henkilö, joka yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 % osakepääomasta tai osakkeiden tuomasta äänimäärästä. Aiemmin avopuolisoita on pidetty perheenjäseninä vain, jos heillä on yhteinen lapsi.
Tietoa eläkkeestä vuosittain
Vuodesta 2008 alkaen eläkeyhtiöt lähettävät yrittäjille ilman eri pyyntöä vuosittain tiedon karttuneesta eläkkeestä. Yrittäjän pitää tarkistaa tiedot ja ilmoittaa mahdollisista puutteista.
Apurahansaajat jäivät YEL:n ulkopuolelle
Uuden YEL:n valmistelussa suunniteltiin, että myös apurahansaajat saisivat jatkossa YEL:n mukaisen eläketurvan, mutta lopullisessa lakiesityksessä eivät apurahansaajat enää ole mukana.
Osa niistä lääkäreistä, joilla on ollut vapautus yrittäjäeläkelain mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta joutuu muutoksen jälkeen ottamaan vakuutuksen. Jos vapautuksen haltija on syntynyt viimeistään 31.12.1960, säilyy hänen vapautuksensa myös jatkossa, mikäli vapautuksen edellytykset säilyvät ennallaan. Vuonna 1961 syntyneiden ja nuorempien vapautus päättyy lainmuutoksen voimaantullessa ja heidän tulee ottaa YEL-vakuutus, mikäli vähimmäistyötuloraja ylittyy. Vakuutus tulee ottaa kesäkuun loppuun 2007 mennessä. Vakuutuksen voi ottaa missä tahansa työeläkeyhtiössä. Markku Kojo