Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2019 vsk 74 s. 2823

Terveydenhuollon korjaussarja -hanke etenee

Korjaussarja-hankkeessa kirkastetaan toimivan ja kestävän terveydenhuollon periaatteita. Hankkeeseen on ­osallistunut tavalla tai toisella nelisen tuhatta liiton jäsentä.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Liitto haastoi viime syksynä kaikki jäsenet osallistumaan verkkotyöpajaan rakentamaan yhdessä terveydenhuollon korjaussarjaa. Tavoitteena oli luoda listaus niistä perusperiaatteista, jotka hyvin toimivan ja kestävän terveydenhuollon tulee toteuttaa.

– Korjaussarja-hanke oli Lääkäriliitossa ensimmäinen sähköisen työskentelyalustan avulla tehty valmistelutyö, jossa jäsenkuntaa osallistettiin laajasti – yleensähän valmistelutyötä tehdään liiton toimistossa ja eri toimielimissä. Hanke mahdollisti jäsenille suoran vaikuttamisen liiton linjauksiin, toteaa liiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

– Osallistuminen oli runsasta. Saimme verkkotyöpajassa satoja sivua materiaalia, tuhatkunta perusteltua puheenvuoroa tai niiden kommenttia. Toteutimme myös lukuisia äänestyksiä. Kaikkiaan hankkeessa on tavalla tai toisella ollut mukana nelisen tuhatta liiton jäsentä, joskin aktiiviseen keskusteluun osallistuneita oli toki huomattavasti vähemmän. Joka tapauksessa: kaikille eri tavoin hankkeessa mukana olleille suuret kiitokset panoksestanne!

Ensin on pelastettava terveyskeskukset

Alun perin ajateltiin, että verkkotyöpajassa kerättyä materiaalia työstettäisiin liiton toimistossa, valiokunnissa, jaoksissa ja hallituksessa siten, että Terveydenhuollon korjaussarja -teesit olisivat valmistuneet valtuuskunnan hyväksyttäviksi joulukuun kokoukseen. Teesejä onkin työstetty, mutta niiden käsittely siirtyy valtuuskunnan kevätkokoukseen.

– Kun Korjaussarja-hanke käynnistettiin, oli vielä oletus sote-uudistuksen toteutumisesta viime hallituskaudella. Sote-uudistuksen kaaduttua kuitenkin ykkösasiaksi Lääkäriliitossa on noussut julkisen perusterveydenhuollon – suomalaisten terveyskeskusten – surkea tilanne. Asia on viime aikoina ollut voimakkaassa julkisessakin keskustelussa, Pärnänen toteaa.

– Lääkäriliitto valmisteli jo keväällä linjauksiaan terveydenhuollon ja terveyskeskusten kehittämisestä hallitusohjelmaneuvotteluihin. Saimme haluamamme perusterveydenhuollon hoitotakuun ja lisälääkäriresurssin vaatimuksen hallitusohjelmaan. Olemme kuitenkin todenneet, että mikään yksittäinen asia tai temppu ei terveyskeskuksia pelasta, vaan tarvitaan monia yhtä aikaa toteutettavia toimenpiteitä – eikä tämä ei voi odottaa mahdollista sote-uudistuksen aikaansaamista, vaan toimeen on tartuttava nyt.

Lue myös

– Lääkäriliitto on viime kuukausina valmistellut vastikään julkistettuja linjauksia perusterveydenhuollon pelastamiseksi, ja pyrkii aktiivisesti ajamaan tätä asiaa eteenpäin, kun sote-keskusten kehittämisohjelmaa pistetään loppuvuodesta alkaen täytäntöön. Näitä perusterveydenhuollon pelastamiseen liittyviä asioita on tarkoitus esitellä valtuuskunnalle joulukuussa, Pärnänen kertoo.

Korjaussarja keväällä valtuuskuntaan

– Niin valtuuskuntaa kuin erityisesti julkisuutta ajatellen olisi ollut sekaannusta aiheuttavaa, jos noiden perusterveydenhuollon teesien kanssa samanaikaisesti olisimme puhuneet Terveydenhuollon korjaussarjan teeseistä. Niinpä hallitus päätti lokakuun kokouksessaan suosiolla siirtää Terveydenhuollon Korjaussarja-hankkeen käsittelyn valtuuskunnan kevätkokoukseen. Tuolloin muuten tulee täyteen tasan 25 vuotta siitä, kun edelliset terveydenhuollon teesit valtuuskunnassa käsiteltiin, Pärnänen sanoo.

Korjaussarjan teesejä tulossa perusterveydenhuoltoon liittyvistä asioista kuten hoitoonpääsystä, mutta myös monista muista lääkärin työhön liittyvistä asioista, esimerkiksi ammattitaidon ylläpitämisestä, potilasturvallisuudesta ja lääkärin autonomiasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030