Lehti 27-31: Liitto toi­mii 27-31/2006 vsk 61 s. 3013

Suomen Lääkäriliitto: Tuberkuloosin hoito-ohjelmassa muistettava monikulttuurisuus

Tanja Hannus

BCG-rokotuksesta ollaan luopumassa hieman etuajassa. Lääkäriliiton mielestä kliinikoiden on tärkeää huomioida tuberkuloottisen meningiitin tai spondyliitin mahdollisuus.

Suomen Lääkäriliitto on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon tuberkuloosin valtakunnalliseen ehkäisy- ja hoito-ohjelmaan 2007 liittyen.

Liiton mukaan tuberkuloosin torjunta on maassamme saavuttanut erinomaisia tuloksia. Suomella on kuitenkin vilkasta kanssakäymistä lähialueille, joilla taudin esiintyvyys ja basillin lääkeresistenssi ovat merkittäviä ongelmia.

Filha ry on laatinut sosiaali- ja terveysministeriölle dokumentin, jossa on selvitetty tuberkuloosin riskistrategia, kliininen tietämys ja lainsäädäntö.

Muista vakavat tuberkuloosin muodot

Lääkäriliiton mielestä on hyvä, että dokumentissa tuberkuloosin torjunta- ja hoito-ohjelma on päivitetty lähes oppi- tai käsikirjanomaiseen laajuuteen.

- Meillä tautia on sen verran vähän, ettei esimerkiksi kaupallista oppikirjaa kannata julkaista, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen toteaa.

Tuberkuloosin valtakunnallisessa ehkäisy- ja hoito-ohjelmassa on kuitenkin muistutettava kliinikoita tuberkuloottisen meningiitin tai spondyliitin mahdollisuudesta.

- Yleisestä BCG-rokotuksesta ollaan luopumassa hieman etuajassa, joten etenkin lapsia, päihdeongelmaisia ja immuniteetiltaan heikentyneitä hoitaville muistutus on erityisen tarpeellinen, Ihalainen sanoo.

Maahanmuuttajat tarvitsevat tietoa

Tautia esiintyy erityisesti maahanmuuttajilla. Lääkäriliiton mukaan ohjelmassa tulisikin pääpiirteittäin käsitellä myös maahanmuuttajatyöhön liittyviä kulttuurisia ongelmia. Taudista kertova monikielinen ja -kulttuurinen aineisto maahanmuuttajia varten olisi tarpeen.

Lue myös

- Venäläisväestöllä on esiintynyt tarvetta salata tuberkuloosihistoriaansa. Kokemus on myös osoittanut, että afrikkalaisperäisten maahanmuuttajien lääkitykseen on kiinnitettävä huomiota ja seurattava hoitoa, Ihalainen kertoo.

Lääkäriliiton mielestä tarvitaan kaavio, jonka avulla tartuttavien tuberkuloosipotilaiden kanssa terveydenhuollon, päihdehuollon tai asumispalvelujen yksiköissä työskentelevät voivat seurata omaa terveyttään työpaikkaterveydenhuollossa.

- Laboratoriohenkilöstön kohdalla työhygieniaan on kiinnitetty mainiosti huomiota, mutta mitään työterveysseulaa heillä ei ole. Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti, joten tartuntatauti-ilmoitusten tekemisestä on muistutettava ohjeissa erikseen, Ihalainen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030