Lehti 49: Liitto toi­mii 49/2008 vsk 63 s. 4351

Sairauslomaa puhelimitse?

Anne-Maj Aunula

Sairausloman tarpeen toteamisesta ei ole viranomaisohjeistusta. Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaankin nyt, olisiko nykyistä sairausloman tarpeen toteamista koskevia ohjeita ja määräyksiä tarkennettava.

Lääkäriliitto on ohjeistanut asiasta jäseniään. Sen mukaan sairauslomatodistuksen on perustuttava paikkansa pitäviin tietoihin, joista lääkäri on itse vakuuttunut. Tämä voi perustua omakohtaisiin havaintoihin eli kliiniseen tutkimukseen, laboratorio- tai röntgenlöydöksiin, omiin aikaisempiin muistiinpanoihin, muiden terveydenhuollon yksiköiden tai toisten lääkärien asiakirjoista hankittuihin tietoihin.

Jos lääkäri ei ole itse todennut työkyvyttömyyttä, on työkyvyttömyysaikaa koskevassa todistuksessa selvästi mainittava, mihin arvio perustuu.

- Tavanomaista pidempi työkyvyttömyysaika on aina perusteltava, huomauttaa liiton neuvottelupäällikkö

Heikki Pärnänen

.

Pitkäaikaisesta työkyvyttömyydestä on lääkärinlausunnossa esitettävä potilaan tiedot ja objektiiviset havainnot niin, että toinen lääkäri voi yhtyä esitettyihin johtopäätöksiin. Taannehtivia todistuksia ei tule kirjoittaa pääsääntöisesti.

Lue myös

Puhelimitse tehty sairausloman arvio on aina poikkeus. Jos näin kuitenkin toimitaan, on lääkärin tunnettava potilas ja hänen tilanteensa entuudestaan.

- Käytännössä tämä voisi koskea tilanteita, joissa kysymys on samaa sairautta varten aiemmin määrätyn sairausloman rajoitetusta jatkamisesta. Työkyvyttömyys ja sairausloman tarve pitää aina olla luotettavasti arvioitavissa ja arvioitu, jatkaa Pärnänen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030