Sairaalahygienian erityispätevyysohjelman vaatimukset ajanmukaistettu
Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunta hyväksyi kokouksessaan 15.5.2001 sairaalahygienian tarkistetut erityispätevyysvaatimukset. Alunperin erityispätevyys on perustettu vuonna 1994 Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen ja Suomen Mikrobiologit -alaosaston esityksestä. Koulutusmahdollisuuksien puuttumisen takia erityispätevyys ei ole toteutunut alunperin ajatellulla tavalla, mutta sen perustelut ovat kuitenkin edelleen olemassa, jopa vielä tärkeämpinä kuin 90-luvulla.
Erityispätevyyden säännöt luotiin 1990-luvun alussa liian optimististen koulutusmahdollisuuksien ja kehitysnäkymien toivossa ja siksi pätevyysvaatimuksiin kirjattiin paljon sellaista välttämätöntä koulutusta, mitä ei ollut käytännössä saatavissa ilman huomattavaa henkilökohtaista panostusta (pakollisia palveluja yhdessä valtakunnallisessa laboratoriossa, ulkomaisia pitkiä kursseja). Tämän takia erityispätevyyden käyttö ei ole toteutunut sen perustamisen yhteydessä ajatellulla tavalla. Erityispätevyys onkin myönnetty koko voimassaoloaikanaan vain viidelle kollegalle, kolmelle infektiolääkärille ja kahdelle mikrobiologille.
Erityispätevyyden perustelut ovat kuitenkin edelleen olemassa, vielä tärkeämpinä jopa kuin 90-luvulla; sairaalainfektioiden merkitys ja niiden aiheuttamat ongelmat ovat edelleen lisääntyneet ja infektioiden torjuntatyö on kehittynyt vaativammaksi ja monipuolisemmaksi. Uudet yhä tehokkaammat hoitomuodot altistavat potilaita enemmän infektioille, uusia infektioita ilmaantuu, harvinaiset infektiot yleistyvät ja antimikrobiresistenssi etenee - nämä kaikki ovat esimerkkejä sairaalainfektioiden muuttuvasta kuvasta. 1990-luvulla on laajasti havaittu, että taistelua mikrobeja vastaan ei suinkaan ole voitettu eikä sitä tullakaan voittamaan, vaan tarvitaan jatkuvaa työtä niiden aiheuttaminen sairaalainfektioiden torjumiseksi.
Tähän mennessä erityispätevyys ei ole näitä odotuksia voinut toteuttaa edellä mainituista syistä johtuen. Suomen Sairaalahygieniayhdistys käynnisti tämän takia pätevyysvaatimusten ajanmukaistamisen. Työryhmässä ovat olleet mukana erityispätevyyden haltijat, infektiolääkäri Pekka Kujala OYS:sta, infektiolääkäri Jukka Lumio TAYS:sta (edustivat myös Infektiolääkärit ry:tä), ylilääkäri Marja-Liisa Klossner SatKS:sta ja ylilääkäri Juhani Ojajärvi Lääkelaitoksesta sekä kliinisten mikrobiologien edustajana ylilääkäri Jaana Vuopio-Varkila KTL:sta ja Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen edustajina infektiolääkäri Pekka Suomalainen E-KKS:sta sekä dosentti Arto Rantala Turun kaupungin kirurgisesta sairaalasta.
Kokemus ja toiminta painottuvat vaatimuksissa
Erityispätevyyden tarkoituksena on lisätä alasta kiinnostuneiden mielenkiintoa kouluttautua sairaalainfektioiden problematiikkaan ja toisaalta osoittaa ulospäin tällä alalla saavutettu erityisosaaminen. Kokeneilla alalla työskentelevillä lääkäreillä se on osoitus sairaalainfektioiden torjunnan ongelmakentän hallinnasta, mutta sen toivotaan myös lisäävän nuorempien sairaalainfektioiden parissa työskentelevien kiinnostusta lisäkouluttautumiseen, jota olisi syytä tehdä järjestelmällisesti ainakin yliopistoklinikoissa erikoislääkärikoulutukseen liittyen. Näin varmistettaisiin erityisosaamisen jatkuvuus.
Uudistetuissa vaatimuksissa painotetaan käytännön sairaalainfektioiden torjuntatyössä saavutettua kokemusta ja toimintaa. Lisäksi kiinnitetään huomiota valtakunnalliseen tai alueelliseen opetustoimintaan ja aktiiviseen julkaisutoimintaan, joilla on suuri merkitys alan tietämyksen levittämisessä käytännön tasolle sairaaloihin. Erikoisalakohtainen koulutusuudistus on huomioitu laajentamalla mahdollisuuksia kouluttautua erityispätevyyteen myös aikaisempien infektiotautien ja kliinisen mikrobiologian erikoisalojen ulkopuolelle.
Erityispätevyysohjelman vaatimukset
Pohjakoulutus
- infektiosairauksien erikoislääkäri
- kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri
- muu kliininen erikoislääkärin koulutus, jos laajasti mukana sairaalainfektioiden torjuntaan liittyvässä toiminnassa
Käytännön palvelu
A. Sairaalapalvelu
Sairaalapalvelua 2 vuotta erikoistumisen (pohjakoulutus) jälkeen.
B. Muu jatkokoulutuspalvelu (vähintään 18 kuukautta)
1)Kliininen palvelu sairaalainfektioiden torjuntaan liittyen
-Toiminta keskussairaalatason sairaalan hygieniatyöryhmän aktiivisena jäsenenä; vähintään 2 vuotta toimintaa (= 3 kk palvelua), enintään 6 vuotta (= 9 kk palvelua).
2)Palvelu infektioepidemiologisessa yksikössä Suomessa tai ulkomailla -Hyväksytään enintään 3kk:n palveluna.
3)Palvelu sairaalainfektioihin erikoistuneessa laboratoriossa tai keskussairaalan mikrobiologian laboratoriossa
-Kliinisen mikrobiologian laboratorio, hyväksytään enintään 6 kk:n palveluna.
4)Toimiminen hygieenikkona/epidemiologina/keskussairaalan infektioidentorjunnan vastuullisena lääkärinä/ulkomainen kurssimuotoinen koulutus
-Hyväksytään 12 kk:n osalta.
5)Valtakunnallinen tai alueellinen opetustoiminta
-Hyväksytään 3 kk:n osalta.
-Esitelmät Sairaalahygieniapäivillä, Tartuntatautipäivillä, alueellisissa koulutustilaisuuksissa.
6)Kirjallinen toiminta sairaalainfektioiden torjuntaan liittyen
- oppikirjatekstit, Duodecim, Lääkärilehti, Sairaalahygienialehti
- valtakunnalliset ohjeistot
-Hyväksytään korkeintaan 6 kk:n palveluna.
7)Sairaalahygieniaan tai -infektioihin liittyvä tieteellinen tutkimustyö
-Hyväksytään korkeintaan 3 kk:n palveluna.
8)Yhdistystoiminta
-Toiminta Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen hallituksessa, Suomen Sairaalahygienialehden toimituskunnassa
-Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus.
C. Kurssit sairaalainfektioiden torjuntaan liittyen, 80 tuntia
-Kotimaiset: Sairaalahygieniapäivät, KTL:n kurssit
-Pohjoismaiset sairaalahygieniapäivät
-Hospital Infection Society (Englanti) -kongressit, kurssit
-CDC:n kongressit
-ICAAC, ECCMID soveltuvin osin
-Muut vastaavat.
Lisätiedot
Lisätietoja sairaalahygienian erityispätevyysohjelmasta antaa Arto Rantala, puh. (02) 269 2211, arto.rantala@turku.fi sekä ohjelmat osoitteissa http://www.sshy.fi tai http://www.laakariliitto.fi/koulutus/eritalat/sairaalahygienia.html