Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2011 vsk 66 s. 2971

Sähköinen resepti tökkii

Helena Nukari

Sähköinen resepti otettiin Itä-Savossa käyttöön kesäkuussa. Kolmen tunnin koulutus ennen reseptin käyttöönottoa ei antanut suuriakaan valmiuksia, mutta käytäntö on opettanut monet asiat kantapään kautta.

Sähköisen reseptin tekeminen ei ole sen kummempaa kuin tavallisenkaan, paitsi monen ns. pikkuyksityiskohdan osalta. Esim. vuoden lääkkeet pitää merkitä pakkausmäärinä, ei merkinnällä "vuoden lääkkeet". Lääkemääräyksessä olevia mahdollisia kirjoitusvirheitä apteekki ei voi korjata, vaan on pyydettävä korjaus lääkäriltä. Yllättävimmät ongelmat aluksi tulivat siitä, ettei kaikkien reseptien lähettäminen onnistunut millään. Reseptikeskuksen rekisterissä ei ilmeisesti ole kaikkia Efficassa olevia hyvinkin yleisesti käytettyjä lääkkeitä. Näissä tapauksissa oli palattava alkuun, tehtävä resepti uudelleen ja tarjottava toisen lääkefirman vastaavaa valmistetta, jonka lähettäminen sitten onnistui. Jotkut lääkkeet ja voideseokset on tehtävä ihan omalla tavallaan.

Terveyskeskuksessa sähköiseen reseptiin siirtyminen teettää todella paljon työtä. Kaikki reseptit on ensimmäisellä kerralla kirjoitettava alusta loppuun, mitään vanhojen lääkelistojen uusintakohtia ei voi hyödyntää. Lääkelistalle ei jää merkintää uusinnasta sähköiseen reseptiin siirryttäessä, vaan merkintä on tehtävä aina erikseen. Järjestelmän tietyt tekniset ongelmat ja puuttuvat merkinnät esim. uusintatilanteissa vaarantavat lääkärin oikeusturvaa.

E-reseptin käyttöönotto vie paljon resursseja ja se on pois vastaanottoajoista. Toisaalta sähköinen resepti on todella toimiva esim. hoitajakonsultaation perusteella hoidettavissa asioissa. Ei tarvitse soitella apteekkiin eikä potilaille, mistä mahdollisesti hakevat lääkkeensä. Käyttökatkoksia järjestelmä ei kyllä siedä. Niitä on ollut aikaisemmin joitakin lyhyempiä, nyt sitten useamman päivän keskeytys. Tuhansien potilaiden lääkemääräykset ovat reseptikeskuksessa sähköisinä ja paperireseptit hävitetty. Sähköisen reseptin uusintapyynnöt eivät avaudu, eikä lääkäri näe milloin lääke on lunastettu. On tehtävä jälleen paperireseptit tilalle. Välillä tuntuu työpäivän jälkeen, että on ollut kuin tehtaassa liukuhihnatyössä. Teet niin paljon reseptejä kuin vain ehdit ja koko ajan tulee lisää.

Lue myös

Uskon, että tämä työ ajan kanssa palkitaan. Laajempaan käyttöön sähköistä reseptiä ei pidä ottaa, ennen kuin ongelmat on ratkaistu. Kukahan pystysi laskemaan, montako potilasta sillä ajalla tutkisi ja hoitaisi, mikä kuluu sähköisen reseptin käyttöönottoon? Tässä siirtyi samalla myös koko reseptin uusintarumba lääkäreiden tehtäväksi. Ennen hoitajat pystyivät hyvin paljon tekemään valmistelevaa työtä reseptien uusinnassa ja hoitamaan myös kirjauksia sairauskertomuksiin uusintojen osalta.

E-resepti on varmasti hyvä sitten, kun ongelmat järjestelmästä on saatu korjatuksi, kun koko maa yksityispuolta myöten on siirtynyt sähköiseen reseptiin ja kun vielä kaikki lääkärit sitoutuvat pitämään omalta osaltaan reseptikeskuksen tiedot ajan tasalla.

Potilaita sähköinen resepti helpottaa, reseptien uusimisen vaatimat matkat, viennit ja hakemiset vastaanotoilta jäävät pois, eikä tarvitse miettiä mistä apteekista ja milloin hakee, kun lääkkeet saa - aikanaan - jokaisesta apteekista.

E-resepti on nyt ollut pois käytöstä vajaan viikon. Nyt huomaa, että teknisistä ongelmista ja alkukankeudesta huolimatta se on usein kätevä, nopea ja sen paluuta odottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030