Lehti 33: Liitto toi­mii 33/2009 vsk 64 s. 2592 - 2593

Ryhdy ehdolle valtuuskuntavaaleihin!

Syksyllä valitaan valtuuskunta, Lääkäriliiton korkein päättävä elin. Jos lääkärien edunvalvonta tai terveyspolitiikka kiinnostaa, ryhdy ehdokkaaksi. Ehdokasasettelu jatkuu 4.9.2009 asti.

Marit Henriksson

Ehdokkaaksi vaaleihin voi asettua kuka tahansa Lääkäriliiton jäsen. Mitä enemmän ehdokkaita, sitä sopivamman kohteen kollegat löytävät äänelleen. Mitä korkeampi äänestysprosentti, sitä painokkaammin valtuuskunta edustaa koko jäsenistöä.

Valtuuskuntatyön konkari, psykiatri Jyrki Korkeila kannustaa jäseniä rohkeasti ryhtymään ehdokkaiksi. Omien kykyjen riittävyyttä on turha pohtia, sillä valtuuskuntatyössä tarvitaan juuri kentän näkemyksiä ja kokemuksia.

- On tärkeää, että koko ammattikunnan ääni tulee kuulluksi liitossa. Lääkärit ovat heterogeeninen ryhmä, jonka intressit ovat vaihtelevia. Isot erikoisalat eivät välttämättä ymmärrä riittävästi pienempien alojen lähtökohtia. Jokin käsitys lääkärikunnan ja oman viiteryhmän tilanteesta ja eduista on ehdokkaalla syytä olla.

Edunvalvonnan ja terveyspolitiikan tuntemus ei siis ole kynnyskysymys. Korkeila ei mielestään itsekään tiennyt niistä kovin paljon tullessaan ensi kertaa valituksi valtuuskuntaan. Sittemmin hän on päässyt osallistumaan liiton tavoitteiden valmisteluun myös edunvalvonta- ja valtionsektorin valiokunnissa.

Parhaimpana perehdytyksenä valtuuskunnassa käsiteltäviin asioihin hän pitää Lääkärilehden säännöllistä seuraamista.

Valtuuskunta valitsee Lääkäriliiton puheenjohtajan ja muut hallituksen jäsenet. Se päättää toiminnan suuntalinjoista, budjetista ja jäsenmaksun suuruudesta. Valtuuskunta viime kädessä määrää, miten liitto toimii lääkärien palkkauksen parantamiseksi, terveydenhuollon tehostamiseksi ja lääkärien koulutuksen kehittämiseksi.

Taustaryhmältä tukea

Ehdokkaat ja heitä edustavat vaaliliitot ovat yleensä ryhmittyneet kolmeen suureen vaalirenkaaseen joista yksi edustaa perusterveydenhuoltoa (GPF), toinen erikois-, sairaala- ja yksityislääkäreitä (SELY) ja kolmas nuoria lääkäreitä (NLY). Näin varmistetaan, että myös valitsematta jääneiden ehdokkaiden äänet koituvat oman vaaliliiton ja -renkaan hyväksi.

Valtuuskunnan jäsenet saavat tarvittaessa taustajärjestöltään evästystä asioiden käsittelyyn, mutta kukin jäsen voi muodostaa itse mielipiteensä ja äänestää parhaaksi katsomallaan tavalla.

- Taustaryhmät pitävät kokouksiaan tauoilla ja keskustelevat asioista, mutta mitään sanelua päätöksenteossa en muista tapahtuneen. Kyky muodostaa itse oma kantansa valtuuskunnassa käsiteltäviin kysymyksiin kehittyy varsin nopeasti. Aluksi ne saattavat tuntua hieman vierailta, mutta kyllä asioihin pääsee jo parin kokouksen aikana hyvin sisälle.

- Edunvalvonta-asioista kannattaa keskustella oman toimipaikan kollegoiden kanssa. Näin kentän näkemykset saadaan esiin liiton päätöksenteossa.

Kaksi vakikokousta vuodessa

Valtuuskunnan kevät- ja syyskokoukset ovat yleensä kaksipäiväisiä. Näiden sääntömääräisten kokousten lisäksi on kokoonnuttu ottamaan kantaa virkaehtosopimusneuvottelujen tulokseen. Korkeila ei pidä valtuuskuntatyön vaatimaa aikaa kohtuuttoman suurena. Matka-ajat Turusta hän käyttää kokouksiin valmistautumiseen.

- Kokouspaperit ehtii lukea kyllä tunnissa, parissa. Jos valtuuskunnassa haluaa ottaa esille jotain, joka ei ole esityslistassa, joutuu näkemään hieman lisävaivaa.

Valtuuskunnan jäseniä ja muita vaaleissa kannatusta saaneita voidaan pyytää myös liiton valiokuntiin tai valita hallituksen jäseneksi. Suostumus näihin luottamustehtäviin kysytään kuitenkin aina erikseen. Valiokuntien kokouksia on keskimäärin kerran kuussa kesätaukoa lukuun ottamatta.

Valtuuskuntatyö on hauskaa

Korkeila ei ole huomannut valtuuskuntatyön stressaavan kollegoitaan huolestuttavassa määrin, vaan vaikutusvalta koetaan myönteisenä asiana.

Lue myös

- Valtuuskunta on niiden vuosien aikana, jotka olen mukana ollut, keskustellut hyvin aktiivisesti ja luovasti. Valtuuskuntatyö antaa myös mahdollisuuksia sosiaalisten kontaktien luomiseen ja kollegoiden epävirallisempaan tapaamiseen.

- Valtuuskunta on näköalapaikka. Se tarjoaa väylän vaikuttaa monella tapaa lääkärien asemaan, mutta myös tilaisuuksia mukavaan ajanviettoon.

Korkeila ei ole enää ehdolla tulevissa vaaleissa. Hän jättää valtuuskunnan haikeilla mielin, mutta aikaa vaativat nyt muut tehtävät erikoislääkäriyhdistyksessä ja viran hoidossa.

Hänen jännittävimmät muistonsa valtuuskuntakausilta liittyvät lakosta äänestämiseen, hauskimmat taas valtuuskunnan illallisilla pidettyihin puheisiin ja muuhun iltaohjelmaan.

- 15 vuoden aikana Lääkäritalo on tullut kotoisaksi yhteisöksi. Kokousjärjestelyt ovat aina pelanneet loistavasti. Tiukoissakin tilanteissa tunnelma on ollut kollegiaalinen ja lämminhenkinen.

Valtuuskunnan vaalit

- Ehdokasasettelu koskeva sopimuslomake löytyy Vaalioppaasta, joka on julkaistu Lääkärilehden 21-22/09 liitteenä. Lomakkeen myös voi tulostaa www.laakariliitto.fi/vaali -sivuilta tai tilata liitosta. Ehdokkuudelle tarvitaan vähintään kahden muun jäsenen tuki.

- Ehdokasasettelua sekä vaaliliittoja ja -renkaita koskevat asiakirjat on toimitettava Lääkäriliittoon 4.9.2009 klo 16 mennessä.

- Valtuuskunnan vaali on 25.9.-29.10.2009.

- Tulevan valtuuskunnan toimikausi on 2010-2012.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030