Ruotsista Suomeen palannut lääkäri viihtyy Espoossa
Yleislääketieteen ja työterveyslääketieteen erikoislääkäri Outi Nissilä muutti Ruotsista takaisin Suomeen asuttuaan yli 30 vuotta ulkomailla. Heinäkuussa yhteisiä asioita hoitamaan tottunut Nissilä valittiin Espoon terveyskeskuksen varaluottamusmieheksi.
- Halusin kokeilla, miltä tuntuu olla Suomessa töissä, sillä en ollut juuri koskaan työskennellyt synnyinmaassani. Neljä vuotta sitten oli sopiva aika elämänmuutokselle, kun lapset olivat lähteneet opiskelemaan, yleislääketieteen erikoislääkäri
Outi Nissilä
sanoo.Nissilä lähestyi Suomea pehmeällä laskulla. Aluksi hän työskenteli yhdeksän kuukautta Maarianhaminassa.
- Siellä opettelin suomalaiset systeemit, mutta pystyin työskentelemään ruotsin kielellä.
Ahvenanmaalta hän siirtyi pääkaupunkiseudulle ja Espoonlahden terveysasemalle. Mantereelle siirryttyään Nissilällä oli edessä lääketieteen sanaston opetteleminen suomeksi. Arkityön kautta sanat tulivat vähitellen tutuiksi.
- Aluksi piti kysyä kollegalta apua ja käyttää Ruotsin terveyskirjastoa. Lääkkeiden nimien opettelu suomeksi vei aikaa ja esimerkiksi luiden nimet ovat edelleen haasteellisia.
Nissilän mukaan suomalaiseen työelämään oli lopulta helppo sopeutua, vaikka tietyt organisaatioiden ja hoitojen käytännöt poikkesivat siitä, mihin hän oli tottunut Ruotsissa.
- Olen esimerkiksi huomannut, että Suomessa jonot jatkotutkimuksiin ovat Ruotsia lyhyemmät.
Suomessa myös työaika on naapurimaata lyhyempi: Ruotsissa terveyskeskuslääkärin on paiskittava töitä kahdeksasta viiteen, mistä yksi tunti on varattu ruokailuun.
Sairauslomia ei tarvitse kirjoitella
Nissilän mukaan Suomessa on hoidettu erittäin hyvin pitkäaikaissairaiden potilaiden hoito. Suomessa potilaan on päästävä terveyskeskuslääkäriltä eteenpäin erikoislääkärin konsultaatioon kohtuullisessa ajassa, mutta Ruotsissa tilanne on toinen.
- Suomen systeemi on hyvä ja oikeastaan yksi syy siihen, miksi tulin tänne. Ruotsissa nämä potilaat jäivät terveysasemalle, jossa usein ainoa "hoito" oli sairasloman pidennys. Sairasloma saattoi pahimmillaan jatkua vuosikausia, vaikka taustalla oli harvoin lääketieteellinen ongelma.
Ruotsissakin ongelmaan on viime aikoina herätty. Nykyinen hallitus on paneutunut asiaan, ja sairauslomat ovat alkaneet vähentyä.
Opinnot Saksassa
Alkujaan Nissilän tie vei Suomesta Saksaan 18-vuotiaana. Tarkoituksena oli viettää Saksassa vain vuosi, mutta veljen kannustamana hän päätyi ylioppilaspapereillaan opiskelemaan lääketiedettä Bochumin yliopistoon.
000 asukkaan Karlstadissa. Hän työskenteli työterveyslääkärinä muun muassa oman yrityksensä kautta, kunnes vaihtelunhaluinen lääkäri kaipasi muutosta ja erikoistui yleislääketieteeseen vuonna 2005. Ruotsissa Nissilä ehti toimia myös kuntoutuslääkärinä sekä konsulttilääkärinä suurille ruotsalaisille työterveystaloille.
Järjestötyön konkari
Yhteisten asioiden hoitamisesta Nissilä on ollut kiinnostunut opiskeluajoistaan lähtien. Hän toimi Saksassa lääketiedettä opiskelevien ulkomaalaisten puheenjohtajana ja sai muun muassa neuvoteltua, että opintoihin kuuluvan käytännön työvuoden sai suorittaa Suomessa Saksan sijaan. Missään muussa maassa hankittua työkokemusta yliopisto ei hyväksynyt.
Ruotsiin muutettuaan hän toimi paikallisessa nuorten lääkärien yhdistyksessä Karlstadissa Länsi-Värmlannin edustajana.
Nykyinen luottamusmiehen pesti on luonnollista jatkumoa aiemmalle järjestötyölle.
- Luottamusmiehen työ on hyvä kanava saada tietoa asioista. Ruotsissa toimin työterveyslääkärinä oman yritykseni kautta, joten minun oli pakko olla hyvin perillä asioista. Kun muutin Suomeen, moni asia oli aivan vieras, vaikka itse lääkärintyö olikin tuttua, Nissilä kertoo.
Ahkeraa reissaamista maiden välillä
Vapaa-ajalla urheilullinen terveyskeskuslääkäri liikkuu paljon erilaisten lajien parissa.
- Nykyään harrastan karatea, jossa minulla on musta vyö. Harrastan myös pujottelua ja olen kahtena kautena ollut mukana Espoon Slalomseuran masters-treeneissä, mikä on todella hauskaa.
Liikunnan lisäksi vastapainoa vaativalle työlle tarjoavat kirjallisuus ja kielten opiskelu sekä matkailu.
Nissilällä on edelleen tiiviit yhteydet Ruotsiin, jossa hänen ruotsalainen miehensä työskentelee työterveyslääkärinä.
- Parin viikon välein reissaamme puolin ja toisin, Nissilä kertoo.
Parhaillaan Nissilän Ruotsissa kasvaneet pojat viettävät kesälomaansa äitinsä luona Espoossa. Ainakin toinen heistä olisi kiinnostunut jäämään Suomeen töihin. Tytär opiskelee lääkäriksi Tukholmassa ja on työskennellyt muun muassa Pietarsaaressa lääkärinä.
Entä tulevaisuus? Vieläkö maan vaihto voisi tulla kyseeseen?
- Viihdyn täällä nyt niin hyvin, etten usko muuttavani takaisin Ruotsiin. Käyn siellä kuitenkin useasti ja tapaan vanhoja ystäviäni.