Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2019 vsk 74 s. 2822

Potilasvakuutus on arvokas jäsenetu

Lääkäriliiton ottama ryhmäpotilasvakuutus on kätevä jäsenetu itsenäisille ammatinharjoittajille ja vastikkeetta toimiville vapaaehtoislääkäreille. Yhtiön kautta toimivien jäsenten tulee ottaa ­potilasvakuutus yhtiölleen.

Laura Manninen
Kansikuva
Adobe/AOP

Lääkäriliiton lakimies Hannele Pöyry vastaa yleisiin kysymyksiin potilasvakuutuksesta.

Onko Lääkäriliiton ottama ryhmäpotilasvakuutus yhtä laaja kuin itse vakuutusyhtiöstä ostettava?

On yhtä laaja ja kattaa kaikki potilasvahinkolain mukaiset korvaukset. Vakuutus korvaa täysmääräisesti potilaan palauttamisen samaan tilaan kuin ennen vahinkoa ilman omavastuuosuutta tai korvauskattoa. Esimerkiksi potilaalle aiheutunut ansionmenetys korvataan täysmääräisesti.

Jäsenetu on taloudellisesti merkittävä, sillä vakuutuksen vuosihinta on alimmillaankin satoja euroja.

Mitä jäsenen pitää tehdä, että saa vakuutuksen voimaan?

Ei mitään. Vakuutus on automaattisesti voimassa jäsenille, jotka ovat laillistettuja lääkäreitä. Jäsenen täytyy toki huolehtia muista velvollisuuksistaan itsenäisenä ammatinharjoittajana, kuten ilmoituksista viranomaisille. Se on edellytys vakuutuksen voimassaololle.

Mitä vakuutus kattaa?

Ammatinharjoittamisen lisäksi vapaaehtoistyön, kun lääkäri toimii itsenäisesti ja yksin. Global Clinicin lääkärit sisältyvät erillismääräyksellä vakuutuksen piiriin. Vapaaehtoistyö ei edellytä edellä mainittuja ilmoituksia, mutta vapaaehtoisena toimimisesta tulee sopia etukäteen järjestävän tahon kanssa. Vakuutus ulottuu myös ystävien ja sukulaisten hoitamiseen.

Mitä se ei kata?

Opiskelijat eivät ole edun piirissä, koska he eivät saa toimia itsenäisesti. Ulkomailla annettua hoitoa tai tutkimusta vakuutus ei kata, paitsi jos potilas tai lääkäri on sattumanvaraisesta syystä ulkomailla ja potilaan jatkohoito tapahtuu etäyhteydellä.

Vakuutus korvaa potilasvahingot, mutta ei esinevahinkoja. Lääkäriliitto on ottanut jäsenilleen myös ammatillisen vastuuvakuutuksen, josta voidaan korvata esinevahinkoja. Lisäksi liitto on ottanut jäsenilleen oikeusturvavakuutuksen. Näillä ryhmävakuutuksilla pyritään kattamaan koko se lääkärin vastuuvakuutusturva, jota hän tarvitsee työssään suhteessa potilaaseen.

Miten päätetään, saako potilas korvauksen?

Päätökset tekee keskitetysti potilasvakuutuskeskus, eikä vakuutusyhtiöllä ole osuutta päätöksenteossa. Korvauksen voi saada, jos vahinko on yli 50 prosentin todennäköisyydellä aiheutunut hoidon tai tutkimuksen yhteydessä. Lisäksi jonkin seitsemästä potilasvahinkolain korvausperusteesta tulee täyttyä.

Lue myös

Vahinkoa ei korvata, jos asiantuntijat arvioivat, että seuraus olisi voinut koitua kenelle tahansa hoitavalle lääkärille. Jos esimerkiksi ortopedisen toimenpiteen yhteydessä aiheutuu hermovaurio, joka olisi voinut tapahtua kenen tahansa hoidossa, potilas ei saa korvausta. Jos tästä kuitenkin myöhemmin kehittyy neuropaattinen kiputila, joka vastaa vähintään haittaluokkaa 7–8, se saatetaan korvata kohtuuttomana vahinkona. Lääkäriliiton jäsenten tapauksista noin neljäsosa johtaa potilaan kannalta myönteiseen korvauspäätökseen.

Mitä muutoksia uusi potilasvakuutuslaki tuo tullessaan vuoden 2021 alussa?

Lääkärin kannalta ei tapahdu merkittäviä muutoksia. Uutena vakuutuksiin piiriin tulevat potilaaseen kiinteästi asennettavien laitteiden aiheuttamat vahingot. Tiedotamme näistä lisää lähempänä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030