Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2011 vsk 66 s. 3690 - 3691

Paikallinen sopimus jakaa töitä tasaisemmin

Helsingin terveyskeskuksen uusi toimintamalli toi mukanaan työajan ja uuden palkkamallin.

Tiina Raivo

Uudessa sopimuksessa Helsingin terveyskeskuksessa on käytössä työaika, 37 tuntia viikossa, jonka listautumismallin käyttöönotto on mahdollistanut. Aikaisemmin käytössä ollut väestövastuumalli ei sallinut niin hyvin töiden jakamista ja tasaamista.

- Kun on tietty työaika, ihmiset jaksavat paremmin. Nyt työt jakaantuvat saman terveysaseman sisällä tasaisemmin kuin aikaisemmin. Paperitöistä alkaen työt jaetaan tasan, toteaa Helsingin terveysasemien luottamusmies Jaana Puhakka.

Työajassa pysyminen koetaan vielä osittain vaikeaksi. Väestövastuussa työaikaa ei seurattu, joten tarkkaan ei tiedetä, kuinka pitkiä työpäiviä lääkärit silloin tekivät.

- Ensi vuonna meille pitäisi tulla sähköinen työajan seuranta, joka toivottavasti helpottaa seurantaa, Puhakka jatkaa.

Palkkio maksetaan nyt kaikista käynneistä

Uuden sopimuksen mukaan lääkäreille maksetaan palkkio kaikista käynneistä. Käyntipalkkion suuruus on porrastettu potilaiden hoidon vaativuuden mukaan. Käyntipalkkioiden osuus on kokonaispalkasta noin kymmenen prosenttia suurempi kuin aikaisemmin. Tehtäväkohtainen palkka määritettiin virkaehtosopimuksen alarajalle.

Helsinkiläiset terveyskeskuslääkärit ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä palkkaansa ja siihen, että palkkio maksetaan kaikista potilaista.

- Ei tämä vieläkään kultakaivos ole, eikä palkkoja nostettu lähellekään yhtä paljon kuin monella muulla paikkakunnalla Suomessa. Neuvottelujen reunaehtona oli tehdä kustannusneutraali sopimus. Tuntipalkka on kuitenkin parantunut, koska nyt työt tehdään 37 tunnissa viikkotasolla. Ansiotasossa on siis lievää nousua, Helsingin terveyskeskuksen pääluottamusmies Seija Ginström toteaa.

Ginström painottaa, että palkan sijaan uudessa sopimuksessa on ennemminkin kysymys siitä, millaiseksi terveyskeskuslääkärin toimenkuva tulevaisuudessa muuttuu.

- Työssä viihtyminen riippuu ennen kaikkea toimenkuvasta. Työaikamalli sopii lähes kaikille, ja palkkaukseenkin ollaan tyytyväisiä. Palkka on toki osa työviihtyvyyttä, mutta siihen liittyy paljon muutakin, kuten asialliset työolosuhteet, työn arvostus, oikein mitoitettu työ, urakehitys ja täydennyskoulutus. Rahalla saadaan vähäksi aikaa tekijä, mutta työhön sitoutumiseen tarvitaan muutakin.

Työparijärjestelmä vaatii vielä hiomista

Hoitaja-lääkäri-työparimalli vaatii edelleen hiomista, sillä potilaat eivät vieläkään ohjaudu tarpeeksi tehokkaasti työpareille.

- Potilaiden ohjautuminen työpareille on vieläkin liian satunnaista. Tarkoitus on, että asiakas soittaisi suoraan työparille, käytännössä omalle hoitajalle, ja sopisi ajan. Hoitaja pystyy tekemään hoidon arvion ja tehokkaammin jakamaan aikoja lääkärin listasta, Ginström kertoo.

Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa terveysaseman palveluja käyttävistä potilaista on listautunut työpareille. Yksi kolmasosa potilaista käyttää vain satunnaisesti lääkäriä, ja he ovat valmiita ottamaan vastaan minkä tahansa ensimmäisen vapaana olevan ajan.

- Toivomme, että työpareille listautuu potilaita, jotka hyötyvät jatkuvasta hoitosuhteesta. Ongelma on siinä, että myös niille, jotka ovat listautuneet tietylle työparille, saatetaan usein antaa aikoja jollekin toiselle, jolloin hoidon jatkuvuus kärsii. Tässä on vielä parannettavaa, toteaa ylilääkäri Lars Rosengren, joka on toiminut myös uuden toimintamallin projektihenkilönä.

Jaana Puhakan mukaan monet lääkärit ovat tyytyväisiä, että heidän vastaanotollaan käy myös "helppoja" potilaita päivän aikana. Varsinkin ne lääkärit, joilla on aikaisemmin ollut jokin erityisvastuu, kokevat näin. Akuuttiaikoja on lisätty, joten useampi potilas pääsee vastaanotolle. Siten myös työpäivän sisältö on muuttunut.

Lue myös

Pilottivaihe jäi lyhyeksi

Palkkaus- ja listautumismallin pilotointi alkoi viime vuoden syyskuun alussa kolmella terveysasemalla Itä-Helsingissä: Laajasalossa, Kivikossa ja Kontulassa.

Itä-Helsinki on kärsinyt pitkään lääkäripulasta: väestövastuujärjestelmä ei houkutellut tekijöitä, joten tietyt virat pysyivät pitkään täyttämättä.

- Itä-Helsingissä oli suuria ongelmia ja oli pakko tehdä jotain. Muuten olisi todennäköisesti jouduttu ulkoistamaan yhden Itä-Helsingin terveysaseman koko toiminta. Oleellista on, että lääkäri tekee vain lääkärille kuuluvat työt ja että lääkäri-hoitaja-työparimalli pelaa kuin unelma, Seija Ginström sanoo.

Pilotin alkuvaiheessa kaikki virat näillä kolmella asemalla saatiin täytettyä ainakin sijaisilla. Vuokralääkäreiden tarve on vähentynyt ja vuokralääkärikustannukset laskeneet.

- Yhä edelleen siellä on lääkärivajetta, mutta ei niin paljon kuin ennen. Tilanne on parantunut uuden listautumismallin ansiosta, kun lääkäripalvelut kohdentuvat oikeudenmukaisemmin. Myös osa Itä-Helsingin terveysasemien ylilääkäreistä on sitä mieltä, että lääkärit jaksavat paremmin nykyään, Ginström sanoo.

Pilotin seuranta-aika jäi lyhyeksi, kun uusi listautumis- ja palkkamalli otettiin käyttöön kaikilla Itä-Helsingin terveysasemilla maaliskuussa 2011. Toukokuussa 2011 terveydenhuoltolain voimaantulon myötä pilotti tuli voimaan kaikilla Helsingin terveysasemilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030