Osakkaan eläketurva YEL:iin, jos omistus ylittää 30 prosenttia
Eläkelakien yrittäjämääritelmä laajeni tämän vuoden alusta. Yrittäjän eläkelain piiriin tulevat nyt osakkaat, jotka ovat johtavassa asemassa ja omistavat merkittävän osan yrityksestä.
Johtavassa asemassa työskentelevän osakeyhtiön osakkaan eläketurva vakuutetaan YEL:n mukaan, jos hän omistaa yksin yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia osakkeista tai äänimäärästä. Käytännössä yli 30 prosentin omistajat ovat yrittäjän asemassa ja pitävät itseään yrittäjänä, vaikka heitä on tähän asti pidetty työntekijöihin rinnastettavina ja vakuutettu työntekijän eläkelain mukaan.
Vakuuttaminen vaihtuu työntekijän eläkelaista yrittäjän eläkelakiin
Aikaisemmin osakeyhtiön osakkaan eläketurva on vakuutettu työntekijän eläkelain mukaan, jos omistusosuus yksin tai yhdessä hänen perheenjäsentensä kanssa on enintään 50 prosenttia.
Muutos merkitsee sitä, että nyt TyEL:ssa vakuutetun johtavassa asemassa työskentelevän osakeyhtiön osakkaan täytyy siirtää eläketurvansa TyEL-vakuutuksesta YEL-vakuutukseen, jos hänen omistuksensa ylittää 30 prosenttia. Siirtymäaikaa vakuutuksen vaihtamiselle on kolme vuotta.
Muutoksen voi tehdä haluamanaan ajankohtana 1.1.2011-1.1.2014. Kuuden kuukauden järjestelyajan vuoksi ilmoitus siirtymisestä YEL:n piiriin on tehtävä viimeistään 30.6.2014.
Vakuutuksen vaihtaminen on joustavaa, kertoo asiakaspalvelupäällikkö
Mari Sorvali
Ilmarisesta.Siirto YEL:n piiriin tulee voimaan yrittäjän kanssa sovitusta ajankohdasta, esimerkiksi kuun vaihteesta tai vuodenvaihteesta. Takautuvasti vakuuttamiseen ei tehdä muutoksia.
Yrittäjälle helpoin tapa muuttaa vakuuttamista on tehdä YEL-vakuutushakemus verkossa osoitteessa www.ilmarinen.fi. Muutoksen voi tehdä myös puhelimitse numerossa 010 >195 >000. Kun siirryt YEL:n piiriin, tee YEL-vakuutushakemus osoitteessa www.ilmarinen.fi. Jos olet ollut TyEL-vakuutettu, tee myös työsuhteen päättymisilmoitus.
Osaomistajan täytyy toimia vakuutuksen vaihtamiseksi itse.
- Eläkeyhtiö ei omasta aloitteestaan voi hoitaa vakuutuksen vaihtamista, koska meillä ei ole kattavia tietoja TyEL:n mukaan vakuutettujen työntekijöiden mahdollisista omistusosuuksista yrityksessä, Sorvali sanoo.
Myös eläketurvan ulkopuolelle jäänyt osaomistaja YEL:iin
Osa osakkaista on jäänyt kokonaan työeläketurvan ulkopuolelle siksi, että he eivät ole nostaneet ansioitaan palkkana, vaan osinkoa tai voitto-osuutta. Tällaisen osakkaan täytyy ottaa YEL-vakuutus jo tämän vuoden alusta alkaen. Aikaa vakuutuksen järjestämiseen on kuusi kuukautta eli 30.6.2011 asti.
Eläketurvan lisäksi nämä yrittäjät pääsevät sairausvakuutukseen. YEL:n mukaan vakuutettuna yrittäjä voi saada sairauspäivärahaa, joka määräytyy YEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Kun yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta eikä palkkatuloa, hän voi saada vain sairaus-, äitiys- ja isyyspäivärahan vähimmäispäivärahaa.
551 ovat työ- tai virkasuhteessa. Heistä osa on jo nyt sivutoimen perusteella YEL-vakuutettuja.
- On mahdotonta arvioida, kuinka moni osakeyhtiössä toimiva lääkäri kuuluisi vakuuttaa uusien säännösten mukaan, Sorvali sanoo.
Lain valmisteluvaiheessa arvioitiin, että YEL:iin tulevien yrittäjien määrä kasvaa noin 8 >000:lla. Lisäksi noin 10 000 nykyisin TyEL:n mukaisesti vakuutetun henkilön arvioidaan siirtyvän YEL-vakuutetuiksi vuonna 2014.
Alkavan yrittäjän alennus myös TyEL:stä YEL:iin siirtyvälle
Eläketurvaan muutos ei vaikuta, sillä yrittäjän ja työntekijän eläketurva on samanlainen ja eläkettä kertyy samojen prosenttien mukaan.
Työntekijän eläketurva karttuu ansiosta, josta on vähennetty työntekijän eläkemaksun osuus. Yrittäjän eläke sen sijaan karttuu yrittäjän YEL-vakuutuksensa perusteeksi valitsemasta työtulosta.
Jotta eläke kertyy samalla tavalla kuin tähän asti TyEL:ssä, Sorvali kehottaa yrittäjää ilmoittamaan YEL-vakuutuksen työtuloksi saman tulon kuin TyEL:ssä.
- YEL:ssa yrittäjä voi myös itse vaikuttaa eläketurvansa tasoon. Yrittäjä voi määritellä työtulonsa nostamaansa tuloa korkeammaksikin, jos hänen työpanoksensa on suurempi esimerkiksi pitemmän työajan vuoksi.
Maksuprosentit ovat jokseenkin samansuuruiset. Jos yrittäjä on oikeutettu aloittavan yrittäjän alennukseen, maksu on silloin yrittäjälle pienempi kuin TyEL-maksu.
Vakuuttamisen vaihtamiseen ja kunnon työtulon vakuuttamiseen kannustaa Sorvalin mukaan myös maksunalennus. TyEL:sta YEL:iin siirtynyttä yrittäjää pidetään alkavana yrittäjänä, joka saa 25 prosentin maksunalennuksen neljän vuoden ajaksi. Tämä edellyttää kuitenkin, että osakas tulee YEL-vakuutuksen piiriin ensimmäistä kertaa.
Kuinka suuri YEL-maksu on vuonna 2011?
Yrittäjän YEL-maksu on tänä vuonna alle 53-vuotiaasta yrittäjä 21,6 prosenttia YEL-vakuutuksen työtulosta. Maksu nousee 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta 22,9 prosenttiin työtulosta.
Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvä yrittäjä saa maksuunsa 25 prosentin alennuksen 48 kuukauden ajan. Uuden alle 53-vuotiaan yrittäjän maksu on 16,2 prosenttia ja yli 53-vuotiaan yrittäjän maksu 17,175 prosenttia.
Yrittäjä voi maksaa vuotuisen YEL-maksun 1-4, 6 tai 12 erässä. Puolet eräkuukausista pitää kuitenkin erääntyä ennen elokuuta.
Tapaturmavakuutus eroaa
Tapaturmavakuutuksen yrittäjämääritelmä ei vuodesta 2011 alkaen enää ole samanlainen kuin eläkelaeissa. Tapaturmavakuutuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä vuonna 2014 ratkaistaan, tulevatko myös sen työntekijää koskevat säännökset vastaamaan nyt ehdotettua työeläkelakien muutosta. Näin ollen osakeyhtiön johtavassa asemassa työskentelevä osakas vakuutetaan tapaturman varalta vielä työntekijänä, jos hänen omistusosuutensa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa on enintään 50 prosenttia.
Esimerkki osakkaan ja perheenjäsenen omistuksesta
Avioparista mies omistaa yrityksestä 31 prosenttia ja vaimo 19 prosenttia. Loput yhtiön osakkeista omistavat lapset, jotka eivät työskentele yhtiössä eivätkä asu enää vanhempiensa kanssa samassa taloudessa. Ennen vuotta 2011 kumpikin on vakuutettu TyEL:n mukaan, koska omistusosuus ei yksin eikä yhdessä ole yli 50 prosenttia. Miehen täytyy vaihtaa eläketurvan vakuutus yrittäjän eläkelain mukaiseksi, jos uuden lain mukaiset yrittäjyyden edellytykset täyttyvät eli hän työskentelee osakeyhtiössä johtavassa asemassa ja omistusosuus ylittää 30 prosenttia yhtiön osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Sen sijaan vaimo vakuutetaan edelleen TyEL:n mukaan, sillä hänen omistuksensa ei ylitä 30 prosenttia eivätkä puolisot yhdessäkään omista yli 50 prosenttia.
Perheenjäsenellä tarkoitetaan yrityksessä työskentelevän henkilön aviopuolisoa ja avopuolisoa, jos avopari asuu samassa taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa. Perheenjäseniä työeläkelain mukaan ovat myös samassa taloudessa asuvat lapset, vanhemmat ja isovanhemmat.