Myös sivutoiminen yrittäjätoiminta pitää vakuuttaa
Eläkeuudistus muutti yrittäjän vakuuttamista koskevia säännöksiä tämän vuoden alussa. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa 18-vuotiaana ja päättyy 68-vuotiaana. Vapautusta sivutoimisesta yrittäjätoiminnasta ei enää ole mahdollista saada. Myös työskentely eläkkeen rinnalla on yleensä vakuutettava. Vain YEL:n mukaisella vanhuuseläkkeellä oleville yrittäjille vakuuttaminen on vapaaehtoista.
Yrittäjäasemassa olevan tulee vakuuttaa toimintansa yrittäjien eläkelain mukaan, jos yrittäjätyöstä saadun työpanoksen arvoksi voidaan tänä vuonna arvioida vähintään 5 658,27 euroa vuodessa ja yrittäjätoiminta kestää vähintään neljä kuukautta.
Yrittäjien eläkelain mukaan yrittäjän eläkevakuutuksen työtulo määräytyy työpanoksen mukaan. Suomen Lääkäriliiton työtulo-ohjeen mukaan lääkärin YEL-vakuutuksen vuosityötulon arviointiperusteena pidetään vuonna 2005 yleislääkärin osalta 1 782 euroa ja erikoislääkärin osalta 2 106 euroa potilaiden vastaanottoon käytettyä normaalin työskentelyviikon viikkotuntia kohden. Esimerkiksi jos yleislääkärin potilasvastaanotto on 10 tuntia viikossa, työtulo on 10 x 1 782 = 17 820 euroa vuodessa.
Eläkkeellä ei enää kattoa
Eläkeuudistuksen myötä YEL-eläkkeellä ei enää ole kattoa. Jokainen työvuosi kartuttaa lisää eläkettä, sillä kokonaiseläke voi olla yli 60 % eläkkeen perusteena olevasta palkasta tai työtulosta. Liikenne- tai tapaturmavakuutuksen mukainen korvaus vähennetään kuitenkin työeläkkeestä. Eläketurvaa kannattaa nyt kartuttaa työsuhteessa tehdyn työn ohella myös yrittäjätoiminnan perusteella.
Julkisen sektorin eläkejärjestelmissä on eläkkeessä edelleen enimmäismäärä, mutta se koskee ennen vuotta 2005 karttunutta eläkettä. Enimmäismäärä on henkilökohtainen ja määräytyy syntymäajan mukaan.
YEL:n mukaan yrittäjälle karttuu eläkettä 18-52-vuotiaana 1,5 % vuotuisesta työtulosta. Karttuma nousee 53-vuotiaana 1,9 prosenttiin ja 63-vuotiaana 4,5 prosenttiin.
Onko vanha vapautus enää voimassa?
Aikaisemmin on ollut tavallista, että kunnan tai valtion palveluksessa oleva lääkäri on hakenut vapautusta YEL-vakuutuksesta. Vuodesta 2002 alkaen vapautusta ei enää ole voinut saada. Tämän jälkeen yrittäjä on voinut hakea Eläketurvakeskukselta päätöstä vakuuttamatta jättämisestä. Vuodesta 2005 alkaen YEL-vakuuttamisesta ei ole enää voinut saada minkäänlaista vapautusta.
Jos yrittäjä on saanut vapautuksen, se säilyy niin kauan kuin vapauttamisen edellytykset ovat ennallaan. Sen sijaan vakuuttamatta jättämistä koskevan päätöksen saaneen pitää ottaa vakuutus 1.1.2007 lukien, jos hän työskentelee yrittäjänä.
Eläketurvakeskus valvoo YEL-vakuuttamista. Vapautuksen päättyminen ja yrittäjän vakuuttamisvelvollisuus voivat käydä ilmi jälkikäteen valvonnassa. YEL-vakuutus voidaan tällöinkin tehdä takautuvasti kulumassa olevalta ja kolmelta sitä edeltävältä vuodelta. Vakuutusmaksu voi tässä tapauksessa nousta melko korkeaksi, sillä takautuvan ajan maksu korotuksineen peritään kerralla.
On syntynyt tilanteita, joissa julkisesta palveluksesta vanhuuseläkkeelle tai varhennetulle vanhuuseläkkeelle jääneen lääkärin vanha vapautus ei enää päde, ja hän joutuu ottamaan yrittäjätoimintaansa varten yrittäjäeläkevakuutuksen. Vapautuksen yhtenä perusteena on ollut, ettei uutta eläkettä yrittäjätyöstä ole karttunut. Eläkeuudistuksen tultua voimaan uutta eläkettä voi kartuttaa 68 vuoden ikään asti. Toinen peruste vapautukselle oli, että yrittäjätoiminnan vakuutettava työtulo oli pieni verrattuna työsuhteesta saatuun ansioon. Tämäkin edellytys häviää Eläketurvakeskuksen tulkinnan mukaan tilanteessa, jossa työsuhteeseen perustuvia ansioita ei ole.
Yrittäjätoiminnan vakuuttaminen eläkkeen rinnalla
Vuonna 2005 voimaan tulleiden säännösten mukaan työkyvyttömyys-, osatyökyvyttömyys- ja työttömyyseläkkeen saaja on velvollinen vakuuttamaan yrittäjätoimintansa 68 vuoden ikään asti. Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva saa työskennellä tietyissä rajoissa, mutta jos hän näin tekee, vakuutuksen ottaminen on pakollista. Työskentelyn ja sen perusteella määritellyn työtulon suuruudesta riippuen työkyvyttömyyseläke voi tulla keskeytettäväksi, lakkautettavaksi tai se tulee muutettavaksi osatyökyvyttömyyseläkkeeksi.
Yrittäjällä ei kuitenkaan tarvitse olla YEL-vakuutusta, jos hän saa varhennettua vanhuuseläkettä tai vanhuuseläkettä, johon sisältyy myös YEL-eläkettä. Yrittäjätoiminnan voi tällöinkin vakuuttaa vapaaehtoisesti. Jos lääkärillä on ollut koko ajan vapautus, YEL-eläkettä ei ole kertynyt. Tällöin vanhuuseläkkeen rinnallakin tehty työ pitää vakuuttaa.
Työskentelystä eläkkeen rinnalla karttuu uutta eläkettä 1,5 % vuodessa. Korkeammat karttumisprosentit eivät siis koske eläkkeen rinnalla tapahtuvaa työskentelyä.
YEL-vakuutusmaksu vuonna 2005 on 21,4 % työtulosta ja 53 vuotta täyttäneillä 22,6 %.
Ansiotyö ja osa-aikaeläke
Rinnakkainen työskentely vaikuttaa osa-aikaeläkkeen määrään ja siihen, minkä verran osa-aikaeläkkeen rinnalla voi tehdä työtä. Jos kunnan palvelussuhde ja yrittäjätoiminta ovat jatkuneet riittävän pitkään rinnakkain, kokoaikatyön ansioon lasketaan mukaan sekä palkka että YEL-työtulo. Näin tehdään siitä huolimatta, että jää osa-aikaeläkkeelle vain toisesta työstä. Rinnakkaista yrittäjätoimintaa ei kuitenkaan lueta kokoaikatyön ansioon mukaan, ellei se palkkatyön rinnalla ennen osa-aikaeläkkeen alkamista ole jatkunut vähintään kuutta kuukautta. Tällöin kokoaikatyön ansiona pidetään vain kuntatyön palkkaa, mutta osa-aikatyön ansioksi otetaan myös YEL-työtulo. Tällä on merkitystä, koska osa-aikatyöhön siirryttäessä jäljelle jäävien ansioiden täytyy pienentyä 35-70 prosenttiin kokoaikatyön ansiosta.
Osa-aikaeläkkeen rinnalla työskentelystä karttuu eläkettä ennen vuotta 1947 syntyneelle 2,5 %. Vuoden 1946 jälkeen syntyneelle eläkettä karttuu 1,9 % osa-aikatyön ansioista ja 63 vuoden täyttämisen jälkeen 4,5 %.
Kysy neuvoa
Lääkärin, jolla on työsuhteen rinnalla yrittäjätoimintaa, kannattaa ennen eläkeratkaisun tekemistä ottaa omasta eläkeyhtiöstään tai -laitoksestaan selvää, miten eläke eri tilanteissa määräytyy.
On hyvä muistaa, että vanhuuseläkettä on aina haettava, myös osa-aikaeläkkeen jälkeen. YEL:n mukaista vanhuuseläkettä ei makseta takautuvasti, vaan aina vasta hakemista seuraavan kuukauden alusta lukien. Yrittäjälle vanhuuseläke voidaan myöntää, vaikka hän edelleen jatkaisi yrittäjätoimintaansa. Vanhuuseläkkeen rinnalla voi työskennellä haluamassaan määrin ilman, että se vaikuttaa maksussa olevan eläkkeen määrään
Ilmarisessa vakuutettu lääkäri voi kysyä lisätietoja yrittäjäeläkesioistaan numerosta 010 284 2003.