Mistä on hyvä terveydenhuolto tehty?
Lääkäriliitossa on käynnistetty Terveydenhuollon korjaussarja -hanke.
Terveydenhuollon korjaussarja on jatkoa Lääkäriliiton vuosikymmeniä kestäneelle terveyspoliittiselle ideointityölle. Se on jatkoa esimerkiksi myös Lääkäri 2030 -hankkeelle, jossa ennakoitiin, millainen lääkärien rooli ja toimintaympäristö tulevaisuudessa.
– Tulipa sote-uudistus tai ei, ja tulipa siitä millainen tahansa, terveydenhuollon toiminta muuttuu joka tapauksessa nopeasti. Viime vuosina on keskitytty rakennekysymyksiin, nyt siirrämme huomiota sisältökysymyksiin, Lääkäriliiton Politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo.
– Teknologia kehittyy, lääkärien ja potilaiden roolit muuttuvat. Jatkuvasta muutoksesta huolimatta tiettyjen terveydenhuollon periaatteiden pitää koko ajan toteutua. Tulevaisuutta on tarpeen visioida, jotta pystymme vastaamaan haasteisiin, Pärnänen toteaa.
Nyt kirjoitetaan katekismus
Hankkeen tavoitteena on kirkastaa, mistä hyvä terveydenhuolto on tehty.
– Pyrimme löytämään ne isot periaatteet, joiden pitää olla kunnossa toimivassa terveydenhuoltojärjestelmässä. Lisäksi haluamme avata, mitä kukin periaate sisältää.
– Yksi tärkeä asia on varmaankin eettisesti kestävä terveydenhuolto. Mutta mitä se on? Aikaisemmin on kirjoitettu käskyjä, nyt kirjoitetaan katekismus eli selitysosa, Pärnänen kuvailee.
Muita tärkeitä periaatteita ovat esimerkiksi lääkärien ammattitaidon varmistaminen, asiakaslähtöisyys ja potilasturvallisuus. Lisää periaatteita pyritään tunnistamaan hankkeen myötä.
Jäsenet haastetaan mukaan
Liitto haastaa kaikki jäsenet osallistumaan terveydenhuollon korjaussarjan tekemiseen.
– Keräämme jäsenien näkemyksiä ja ideoita verkkoaivoriihen tai muun vastaavan sähköisen työkalun avulla tulevan syksyn aikana. Kaikilla jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa, Pärnänen kertoo.
Liiton toimiston jatkovalmistelun pohjalta hankkeen tuloksia käsitellään valiokunnissa, jaoksissa, hallituksessa ja valtuuskunnassa.
– Tavoitteena on, että tänä syksynä valittava uusi valtuuskunta saa joulukuussa 2019 korjaussarjahankkeen tulokset käsittelyynsä, ja tekee niiden pohjalta linjauksen optimaalisesti toimivan terveydenhuoltojärjestelmän perusperiaatteista.