Miksi potilasvakuutusmaksut nousevat?
Lääkäriliittoon on tullut kyselyjä potilasvakuutusmaksujen suurista prosentuaalisista korotuksista viime vuosina.
Harmillinen potilasvakuutusmaksujen nousu johtuu 1.1.2017 voimaan tulleesta eläkeuudistuksesta. Uudistuksella on merkitystä tilanteessa, jossa potilas tulee työkyvyttömäksi potilasvahingon takia ja hänelle joudutaan maksamaan vahingon johdosta ansionmenetyskorvausta.
Eläkeuudistuksen yhteydessä potilasvakuutuksesta säädettiin ensisijainen korvausjärjestelmä suhteessa työeläkejärjestelmään. Potilasvakuutuskeskuksen arvio muutoksen kustannusvaikutuksesta on vuosittain päivittynyt ylöspäin, ja lisäksi on ilmennyt ilmeinen tulkintariita siitä, mitä ko. ensisijaisuus faktisesti tarkoittaa. Pahimmillaan ensisijaisuuden on tulkittu koskevan myös vanhuuseläkevastuuta. Uudistus ja siihen liittyvä tulkintariita ovat heijastuneet vakuutusmaksuihin, koska vakuutusyhtiöt joutuvat potilasvakuutusmaksuilla varautumaan odotettavissa olevaan korvausmenoon.
Lääkäriliitto on koko ajan vastustanut ko. muutosta ja tehnyt laaja-alaista vaikuttamistyötä epäkohdan korjaamiseksi. Ministeriössä on nyt käynnistynyt lainsäädäntöhanke potilasvahinkokorvausten ja työeläkkeiden välisestä yhteensovituksesta. Mahdollisten lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021 lukien, eli samassa yhteydessä kun uusi potilasvakuutuslaki tulee voimaan.
Valmistelun lopputulosta emme tässä vaiheessa tiedä, mutta tavoitteena on saada ainakin tulkintariita ratkaistua ja sitä kautta hillitä maksupainetta.
Potilasvakuuttaminen on vapaan kilpailun piirissä, ja vakuutusyhtiöiden toimintaa valvoo Finanssivalvonta.
Kirjoittaja on Lääkäriliiton lakimies.