Medikalisaatio ei ole pelkästään kielteinen ilmiö
Lääkäriliiton medikalisaatiotyöryhmä haluaa avata medikalisaation käsitettä.
Medikalisaatio vaatii määrittelyä, jotta lääkärit ymmärtävät, mistä ilmiössä on kyse ja miten siihen pitää reagoida. Näin kertoo medikalisaatiotyöryhmän puheenjohtaja, Lääkäriliiton hallituksen jäsen Tuula Rajaniemi.
Työryhmä pohtii, miten medikalisaatio vaikuttaa lääkärin työhön ja terveydenhuoltoon ja tekee ehdotuksensa Lääkäriliiton linjauksiksi.
Ryhmä aloitti työnsä määrittelemällä medikalisaation ulottuvuuksia, koska siihen liittyviä termejä ei ole aikaisemmin kattavasti kuvattu.
Lääketieteen etiikka -kirjassa medikalisaatio on määritelty yhteiskunnalliseksi ilmiöksi, jossa uusia ja aikaisemmin lääketieteeseen liittymättömiä asioita ryhdytään määrittelemään lääketieteellisesti ja niistä puhutaan terveyteen ja sairauteen liittyvillä käsitteillä. Tämä määrittely on ollut pohjana työryhmän työlle.
Rajaniemi sanoo, että työryhmä halusi laventaa medikalisaation käsitettä. Medikalisaatiolla on sekä kielteisiä että myönteisiä vaikutuksia.
– Mielestämme medikalisaatio tarkoittaa ilmiötä, jossa lääketieteen toiminta-alue laajenee, hän kertoo.
Tavoitteena saada työ valmiiksi vuoden loppuun mennessä
Nyt työryhmä valmistelee kyselyä erikoisalayhdistyksille medikalisaatiosta.
Yhdistyksiltä tiedustellaan käytännön esimerkkejä työryhmän määrittelemistä asioista, joita ovat muiden muassa ylitutkiminen, ylidiagnostiikka, tautikaupustelu, ylihoitaminen, paramedikalisaatio, biomedikalisaatio, kvaternaaripreventio ja defensiivinen lääketiede.
Työn alla on myös selvitys siitä, mitkä seikat ovat vaikuttaneet medikalisaation syntyyn. Tavoitteena on saada koko työ valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Työryhmään kuuluvat Tuula Rajaniemen lisäksi Seija Eskelinen, Tatu Han, Jorma Komulainen, Kari-Pekka Martimo, Olli-Pekka Ryynänen, Kari Tikkinen, Miia Turpeinen ja asiantuntijajäsenenä Ilona Autti-Rämö. Työryhmän sihteerinä toimii Lauri Vuorenkoski.
– Tällä ryhmällä on erittäin hyvä asiantuntemus medikalisaatiosta, Rajaniemi kuvaa.