Lääkäriliitto tarjoaa jäsenilleen työttömyysturvan
Lomautetuksi tai työttömäksi joutuneet lääkärit voivat hakea tuloihin perustuvaa ansiopäivärahaa Lääkärien työttömyyskassasta. Kassan jäsenyys on Lääkäriliiton jäsenetu, mutta jäsenen on huolehdittava itse kassaan liittymisestään. Olethan sinä jo kassan jäsen?
Lääkärien työttömyyskassa maksaa korvausta niin lomautetulle, työttömälle kuin vuorotteluvapaalla olevalle lääkärille. Vaikka Lääkäriliitto maksaa jäsentensä osalta työttömyyskassan jäsenmaksun, lääkärin on itse erikseen liityttävä kassaan. Lisäkuluja liittymisestä ei jäsenelle tule.
- Vuonna 2002 tai sen jälkeen Lääkäriliittoon liittyneiden on haettava erikseen kassan jäsenyyttä, koska kassa on juridisesti itsenäinen yhteisö. Jos palkkatyössä oleva jäsen on liittynyt liittoon ennen vuotta 2002, hän on liittynyt myös työttömyyskassan jäseneksi, työttömyyskassan johtaja Carola Ylenius-Nykänen sanoo.
Yleensä liittymislomake lähetetään uusille jäsenille liitosta, mutta sen löytää myös työttömyyskassan verkkosivuilta www.laakarientkassa.fi.
Jo kesätöissä voi liittyä
Kassan jäseneksi pääsee jokainen Suomessa asuva alle 68-vuotias palkkatyössä oleva lääkäri, joka työskentelee koulutusta vastaavissa tehtävissä.
Ylenius-Nykänen muistuttaa, että kassaan kannattaa liittyä heti ensimmäisenä työpäivänä. Jäseneksi voi liittyä jo ollessaan kesätöissä tai amanuenssina.
- Jäsenyys alkaa aikaisintaan siitä päivästä, jolloin kirjallinen hakemus on vastaanotettu. Jos hakee työttömyyskassan jäsenyyttä vasta kesän viimeisenä työpäivänä, hakemus saattaakin olla perillä, kun henkilö ei ole enää palkkatyössä eikä jäsenyys siten mahdollinen. Myös siinä mielessä liittyminen mahdollisimman pian on tärkeää, että etuuksien saamisen edellytyksenä on, että hakija on työttömyyskassan jäsenenä ollessaan täyttänyt 43 viikon työssäoloehdon.
Kassaan kuuluminen kannattaa
Kassan kuuluminen kannattaa, sillä ilman kassan jäsenyyttä korvaus lomautus- tai työttömyysajalta on huomattavasti alhaisempi: vain peruspäiväraha 25,63 euroa päivältä.
- Jos ei kuulu kassaan, Kelalta saa ainoastaan perusturvan tasoista työttömyyspäivärahaa. Me maksamme tulojen perusteella ansiopäivärahaa. Yleensä raha on tilillä kahden viikon kuluessa siitä, kun korvaushakemus liitteineen on meillä.
Päiväraha koostuu kaikille työttömille yhteisestä 25,63 euron perusosasta, kassan maksamasta ansio-osasta ja mahdollisesta lapsikorotuksesta, joka vaihtelee lasten määrästä riippuen 4,86 eurosta 9,19 euroon päivässä.
Ansio-osa on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Kuukausipalkan ylittäessä 2 >306,70 euroa on ansio-osa tämän rajan ylittävältä päiväpalkan osalta 20 prosenttia. Ansio-osa lasketaan ennen työttömyyden tai lomautuksen alkamista edeltäneen 43 viikon tuloista.
Ansiopäivärahaa voi saada korotettuna esimerkiksi, jos hakija on menettänyt työnsä tuotannollisista tai taloudellisista syistä tai osallistuu työllistämisohjelmaan. Työttömyyspäivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa enintään 500 päivän ajan.
Yrittäjille oma kassa
Yrittäjänä tai ammatinharjoittajana työskentelevät lääkärit eivät voi kuulua palkansaajia edustavaan työttömyyskassaan. Heitä palvelee Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa tai vaihtoehtoisesti Suomen yrittäjäin työttömyyskassa. Sivutoiminen ammatinharjoittaja voi kuitenkin kuulua Lääkärien työttömyyskassaan.
Tarkempaa tietoa yrittäjien työttömyysturvasta ja sen suuruudesta löytyy yrittäjien työttömyyskassojen kotisivuilta www.ayt.fi ja www.syt.fi.
Lomautetun/työttömän lääkärin pikaohje:
Työtön:
Työ- ja elinkeinotoimistoon (ent. työvoimatoimisto) on hyvä ilmoittautua työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
Ansiopäivärahaa haetaan Lääkärien työttömyyskassasta kalenterikuukausittain jälkikäteen. Päivärahaa haetaan työ- ja elinkeinotoimistosta tai verkkosivuilta www.tyj.fi saatavalla lomakkeella. Liitä mukaan pyydettävät liitteet. Hakemuksen tulee olla työttömyyskassassa kolmen kuukauden kuluessa siitä ajankohdasta, josta lukien päivärahaa haetaan.
Työnhaku on pidettävä voimassa työvoimatoimiston ohjeiden mukaan. Päivärahaan ei ole oikeutta ajalta, jolta työnhaku ei ole voimassa.
Lomautettu:
Jos kyse on yli 10 hengen lomautuksesta, työnantaja ilmoittaa toteutuneista lomautuksista suoraan työ- ja elinkeinotoimistoon ja työttömyyskassaan. Lomautetun tarvitsee toimittaa kassaan päivärahahakemus liitteineen sekä palkkatodistus. Tämän voi tehdä heti lomautusjakson päätyttyä.
Jos kyse ei ole ryhmälomautuksesta, on lomautetun ilmoittauduttava itse työ- ja elinkeinotoimistoon ja toimitettava työttömyyskassaan päivärahahakemus liitteineen ja palkkatodistus. Hakemuksen tulee olla kassassa 3 kuukauden kuluessa lomautuksen alkamisesta.
Omavastuuaika on seitsemän työpäivää sekä työttömyys- että lomautustapauksissa.
Jos tekee lomautuksen tai työttömyyden aikana töitä ammatinharjoittajana tai hankkii muita tuloja, maksetaan päivärahaa soviteltuna.
Tarvittavat lomakkeet löytyvät osoitteesta www.tyj.fi. Lisätietoja saa myös Lääkärien työttömyyskassasta puhelimitse ja sähköpostitse sekä verkkosivuilta www.laakarientkassa.fi, josta löytyvät myös yhteystiedot.
Esimerkkejä ansiopäivärahasta eri tulotasoilla:
Tulot päiväraha ilman lapsikorotusta/päivä Maksukuukaudessa
euroa/kk päiväraha korotetulla ansio-osalla keskimäärin 21,5 päivää
2 000 54,07 60,39
3 000 67,57 78,98
4 000 76,45 93,42
5 000 85,34 107,85
6 000 94,22 122,29