Lehti 11: Liitto toi­mii 11/2019 vsk 74 s. 698 - 699

Lisää taidetta ja kulttuuria sairaaloihin

Kulttuurin saatavuus sote-palveluissa on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihanke tällä hallituskaudella.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Kuvataiteilija Lauri Nykopp on suunnitellut Mikkelin keskussairaalan Perhetalon julkisivun.

Kuvituskuva 2
Kuvituskuva 3
Kuvituskuva 4
Kansikuva

Ministerit Annika Saarikko ja Sampo Terho linjaavat suosituksella toimia, joilla pyritään edistämään taiteen ja kulttuurin saatavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki on ollut mukana suositusta laatineessa asiantuntijaryhmässä.

– Sairaala- ja laitosympäristön viihtyisyydellä on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Ympäristö voi joko voimaannuttaa tai ahdistaa, kertoo Myllymäki.

Myllymäen mukaan kauniisti rakentamisen ei tarvitse olla kalliimpaa kuin rumasti rakentaminen. Sairaalan värit ja se, miten luonnonvalo tulee rakennukseen sisään voivat lisätä ihmisten hyvinvointia tai kasvattaa kuormitusta. Suunnittelussa pitäisi myös ottaa huomioon, miten rakennus sijoittuu luontoon.

– Paimion sairaalan suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto sanoi aikoinaan, että sairaala on rakennuksena parantamiskone.

Myllymäki sanoo, että yksi hyvä esimerkki taiteen tuomisesta sairaalarakennuksiin on Mikkelin sairaala-alueen uusi Perhetalo. Kuvataiteilija Lauri Nykoppin suunnittelemissa lasisissa julkisivuissa on 2 400 m2 taidetta.

Pallo maakunnille ja kunnille

Suosituksen mukaan on olennaista, että maakunnat ja kunnat laativat taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta koskevat tavoitteet ja sisällyttävät ne osaksi suunnitteluaan ja toimintaansa.

Suosituksessa sanotaan myös, että sosiaali- ja terveydenhuollossa varataan suunnitelmallisesti määrärahat taide- ja kulttuuritoimintaan. Rakennushankkeissa varataan määräosa kustannuksista rakennuksen taidehankintoihin prosenttiperiaatteen mukaan.

Myllymäen mielestä asiat ovat menossa oikeaan suuntaan, mutta kehitettävää on vielä paljon. Kun rahat ovat kunnissa tiukalla, punakynä helposti käy kulttuurihankkeissa.

– Voisiko kuntien varastoissa olevia taidekokoelmia tuoda kouluihin ja hoitolaitoksiin? hän pohtii.

Myllymäki tähdentää, että kulttuuria voitaisiin tuoda vastaisuudessa hoitolaitoksiin myös läänintaiteilijoiden avulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksessa sanottua

Ohjattu taide- ja kulttuuritoiminta

Lue myös

Esimerkiksi palvelutaloon tulee tanssitaiteilija säännöllisesti järjestämään asukkaille ohjatun tanssihetken tai yhteisötaiteilija järjestää osallistuvaa toimintaa asukkaille.

Omaehtoisen harrastamisen ja osallistumisen tukeminen

Lastenneuvola voi antaa tukea kaipaavalle perheelle kulttuurilähetteen. Sosiaalihuolto voi antaa perheelle tai yksittäiselle asiakkaalle kulttuuripassin, jota hyödyntäen perhe tai asiakas voi osallistua kulttuuritilaisuuksiin tai omaehtoiseen harrastamiseen.

Mahdollisuus kokea taidetta eri muodoissaan

Hoitolaitoksissa vierailevat esimerkiksi teatteriesitykset, konsertit, tanssiteokset ja taide-esitykset.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030