Lakko jatkuu hallitusti
Lisäpontimeksi neuvotteluille Lääkäriliiton valtuuskunta päätti laajentaa lääkärilakkoa. Lakkoväsymystä ei lääkärikunnassa ole ilmennyt, vaikka lakko on jo nyt jatkunut pitempään kuin monikaan ajatteli. Lakko on sujunut kaikin tavoin erittäin hyvin, arvioidaan Lääkäriliiton lakko-organisaatiossa.
Uusi lakkovaroitus merkitsee työtaistelun laajenemista 27.8. alkaen, ellei sopimusta sitä ennen synny. Käytännössä se luultavasti menee virkariitalautakunnan käsittelyyn, ja uusi malli tulee voimaan vasta 10.9.
Kun laajennettu malli astuu voimaan, kaikkien yliopistopaikkakuntien sairaalat ovat koko ajan lakon piirissä. Terveyskeskukset jatkavat nykyisen mallin mukaan. KYS, TAYS ja TYKS sekä Turun kaupunginsairaala ja uutena Tampereen kaupunginsairaala siirtyvät noudattamaan samaa lakkojaksotusta kuin tähän mennessä HYKS:n ja OYS:n lääkärit.
Mallin kolmen viikon jaksoissa ovat ensimmäisellä viikolla lakossa anestesiologian ja diagnostisten alojen lääkärit, toisella kirurgian, neurokirurgian, sisätautien, neurologian ja keuhkosairauksien alojen lääkärit ja kolmannella gynekologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, silmätautien ja radiologian alojen lääkärit.
- Tässä vaiheessa päätettiin kiristää peukaloruuvia tämän verran, sanoo lakosta vastaava va. järjestöpäällikkö Erkki Laakso.
LAKKO TOIMII SUJUVASTI
Lakko on toteutunut tähän asti juuri niin kuin odotettiin, vaikka tuskinpa kukaan alun perin ajatteli sen jatkuvan näin pitkään. Jäsenkunnan yhtenäisyys on kyllä säilynyt hyvin, toteaa Erkki Laakso.
- Lakkomalli on toiminut hyvin. Vaikka sen vaikutukset ovat tulleet hitaammin kuin totaalilakossa, ne kasvavat koko ajan.
Kolmen viikon lakkotauolla lääkärit palasivat töihin ripeästi ja suunnitelmallisesti. Erkki Laakso kertoo, että sähköinen viestitysketju aluelakkopäälliköiden kautta lakkopaikkakunnille toimi ja lakkolaiset tavoitettiin ällistyttävän hyvin.
- Porukka on ollut kurinalaista ja seuraa tiiviisti tapahtumia. Eihän lakko mikään loma ole, huomauttaa Laakso.
Toisaalta tauko osoitti, ettei terveydenhuollon toimimattomuus kesäaikaan suinkaan johtunut lakosta vaan suluista.
LAKKOA SEURATAAN
Tiedotusvälineissä lääkärilakkoa on käsitelty lehtileikeseurannan mukaan 200-300 jutussa viikoittain. Vain kesäkuun alussa Lääkäriliiton apulaislakkopäällikkö Inger Karumosta tuntui, että lakko vaietaan kuoliaaksi.
Julkisuus ei ole ollut niin kielteistä kuin alkuun pelättiin, vaan tiedotus on sujunut asiallisesti.
- Alussa jutuista valtaosa oli neutraaleja ja positiivisesti suhtautuvia juttuja oli enemmän kuin negatiivisia. Lakon edetessä neutraalien juttujen määrä on vähentynyt ja suhtautuminen on polarisoitunut, kertoo Inger Karumo.
Myöskään potilailta ei ole tullut minkäänlaista ryöpytystä, vaan suhtautuminen on ollut yllättävänkin ymmärtäväistä. Inger Karumo arvelee heti lakon alussa jaossa olleen potilastiedotteen auttaneen paljon.
Lääkäriliiton lehdistöpäällikkö Anne-Maj Aunula kertoo potilaiden kyselleen lakon ensimmäisellä viikolla puhelimitse liitosta, mitkä paikkakunnat ja sairaalat ovat lakossa. Lisäksi tuli kannatuksen ilmaisuja ja myös kielteistä palautetta. Aivan ensimmäisinä lakkopäivinä puheluja tuli satakin päivässä, mutta tilanne rauhoittui nopeasti ja nykyään puheluja tulee vain pari viikossa.
- Ihmiset saavat tietoa monelta taholta ja myös hakevat sitä aktiivisesti. Esimerkiksi liiton nettisivut yleisölle vaikuttivat paljon, sanoo Anne-Maj Aunula.
LÄÄKÄRIT AKTIIVISIA
Suuren eron edellisen, vuoden 1984 lääkärilakon tilanteeseen ovat tuoneet nopeat sähköiset viestintäkanavat. Lakon aikana lääkärien Internetin ja sähköpostin käyttö on lisääntynyt huimasti. Lääkäriliiton jäsenten ilmoitustauluilla on ollut yhteensä yli 10 000 eri kävijää. Mielipiteitään kirjoittamaan on aktivoitunut heistä 1 566. Lääkäriliitto tiedottaa -taulun kävijämäärä on noussut lähes 5 000:een ja edunvalvontakeskustelua on seurannut 4 500 lääkäriä.
Toimittajat luonnollisesti kyselevät liitosta monenlaisia asioita, ja lääkäreitä on esiintynyt tiedotusvälineissä paljon.
- Lääkärit ovat olleet kiitettävän aktiivisesti yhteydessä oman paikkakuntansa toimittajiin, Inger Karumo sanoo.
Myös Anne-Maj Aunula kiittelee lääkärien sujuvaa esiintymistä ja perusvalmiuksia viestintään.
Lääkäriliiton aktiivinen tiedotus on alusta asti nostanut esiin terveydenhuollon kysymyksiä laajalti, ja se on vihdoin myös käynnistänyt terveyspoliittista keskustelua.
- Lakon aikana terveydenhuollon tila on tullut oikeasti esiin, toteaa Inger Karumo.