Lehti 41: Liitto toi­mii 41/2012 vsk 67 s. 2937 - 2948

Lääkärit matkalla kunnanvaltuustoihin

Seuraavalla kuntavaalikaudella tehdään suurempia terveyspoliittisia päätöksiä kuin aikoihin.

Kuun lopulla valittavat kunnanvaltuutetut pääsevät uudistamaan terveydenhuoltoa tilanteessa, jossa tuleva kuntarakennekin on vielä auki. Terveydenhuollon käytännön osaajille on nyt kysyntää - kuka tietäisi lääkäriä paremmin, miten potilaan paras tosielämän olosuhteissa toteutuu.

Kuntavaaleissa on ehdolla yli sata lääkäriehdokasta. Heistä 81 tarttui liiton tarjoukseen ja esittäytyy nyt Lääkärilehdessä.

Espoo

Kaarina Järvenpää
yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri
Espoo
Kristillisdemokraatit

Hyvinvointi tehdään lähellä. Perusterveydenhuollon palvelut on tuotettava lähellä. Tavoitteeni on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, terveyserojen tasaaminen ja terveys- ja lähipalvelujen turvaaminen lapsille ja vanhuksille. Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa on vahvistettava. Perheitä on tuettava ajoissa, ja on turvattava riittävät resurssit sosiaalitoimelle ja lastensuojelulle kriisitilanteisiin. Mielenterveys- ja päihdeongelmien ehkäiseminen ja hoitaminen on tärkeää.

Mia Laiho
sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri
Espoo
Kokoomus
www.mialaiho.net

Lääkärille pääsystä ei saa tehdä liian vaikeaa. Lääkärien kliinistä osaamista on hyödynnettävä, ja turhista lausunnoista ja ei-lääkärintöistä on päästävä eroon. Vanhusten selviytymistä toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään on tuettava lähipalveluilla. Perheitä on tuettava matalan kynnyksen lähineuvolapalveluilla. Inhimilliset ryhmä- ja luokkakoot päiväkodeissa ja kouluissa vähentävät sairastuvuutta ja tuovat työrauhaa. Kokonaiskustannukset on saatava pienemmäksi ennaltaehkäisyllä ja varhaisella puuttumisella.

Jaana Wessman
FT, LL, erikoistuva lääkäri (lastenpsykiatria)
Espoo
Vasemmistoliitto

Sosiaali- ja terveyspalvelujen taso on palautettava. Kunnan työntekijöille on taattava työrauha luopumalla itsetarkoituksellisista kehittämishankkeista ja palauttamalla resurssit hyvään perustoimintaan. Koulujen, päiväkotien ja vanhusten palveluiden taso on turvattava. Viime vuosina palvelujen saatavuus on Espoossa heikentynyt, mutta meillä riittää vaurautta palauttaa hyvä tilanne, kun keskitytään olennaiseen. Uskon, että suurin osa espoolaisista maksaa mieluummin lisää veroja kuin antaa peruspalvelujen rapautua.

Hartola

Mikko Nenonen
terveyskeskuslääkäri
Hartola
Perussuomalaiset

Palvelut kuntoon ja terveyskeskusmaksu pois.

Heinola

Timo Ihamäki
LKT, sisätautilääkäri
Heinola
Kokoomus

Kannatan Lääkäriliiton teemoja täydellisesti ja puheenjohtaja Pälvettä (HS 21.6.2012) erityisesti.

Helsinki

Sirpa Asko-Seljavaara
plastiikkakirurgian professori emerita
Helsinki
Kokoomus

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi yhdistyvät 1.1.2013, jolloin hoitoketjut paranevat ja erikoissairaanhoidon ylikäyttöpäivät poistuvat. Vanhukset saavat riittävän hoidon ja hoivan. Tuen Helsingin terveydenhoidon henkilöstöä siirtymävaiheessa, ja vaikutan siihen, että HUS ja Helsinki -yhteistyö paranee. Terveysasemia ei ulkoisteta. Helsingin terveysasemilla, sairaaloissa ja muissa toimipisteissä on tarpeeksi lääkärinvirkoja ja koulutuksesta huolehditaan. Tuen lääketieteellistä tutkimusta.

Sami Heistaro
LT, MBA, terveydenhuollon erikoislääkäri
Helsinki
Kokoomus
www.heistaro.net

Olen ollut Helsingin terveyslautakunnan jäsen 12 vuotta. Työkokemusta minulla on niin terveyskeskuksesta, tutkimuksesta, lääketeollisuudesta kuin yksityiseltä palvelusektorilta. Kunnan ei tule tuottaa kaikkia palveluita itse; terve kilpailu luo uusia oivalluksia ja valinnanvaraa niin potilaille kuin työntekijöille. Kunta kantaa tuottajasta riippumatta vastuun tarjoamistaan palveluista. Palveluseteli on erinomainen ulkoistusmuoto. Työn hallittavuus ja joustot tuovat vetovoimaa myös julkiselle sektorille.

Maritta Hyvärinen
apulaisylilääkäri, geriatri
Helsinki
Kokoomus
www.marittahyvarinen.fi

Lähden kuntavaaleihin ensikertalaisena, koska terveydenhuollon ja vanhustenhoidon päätöksentekoon tarvitaan vastuunkantajia. Hoitoketjujen sujumattomuus lisää kustannuksia, turhauttaa henkilökuntaa ja aiheuttaa jonoja. Lääkäreiden asiantuntemus on hyödynnettävä terveydenhuollon muutosten suunnittelussa. Työolosuhteet, päivystäminen ja työelämän jousto on pidettävä kilpailukykyisenä perusterveydenhuollossa ja kuntasektorilla. Kuntien on suhtauduttava avoimesti yksityislääkäritoimintaan kunnan tiloissa.

Katja Ivanitskiy
ylilääkäri, terveydenhuollon erikoislääkäri
Helsinki
Kokoomus
www.katjaivanitskiy.fi

Tietojärjestelmiltä on vaadittava enemmän. Lääkäri, joka voi keskittyä ydintyöhönsä, on tuottavin. Helsinkiin tarvitaan uusi lastensairaala. Huipputason tulokset edellyttävät vaativan hoidon keskittämistä. Valtakunnallisten velvoitteiden lisäksi lastensairaalan on huolehdittava Hyks-alueen perustason erikoissairaanhoidosta. Tilanahtauden vuoksi helsinkiläislapset ovat muita huonommassa asemassa, kun sisäänottokynnys on korkealla. Hanke on valtakunnallinen ja vaatii myös valtion osallistumista kustannuksiin.

Kati (Katriina) Juva
dosentti, neurologian erikoislääkäri
Helsinki
Vihreät

Pyrkimyksenäni on tuoda erityisesti vanhustenhuollon ja mielenterveystyön asiantuntemusta kaupungin päätöksentekoon. Haluan kehittää yksilöllisesti räätälöityä kotihoitoa sekä mielenterveys- ja päihdetyötä. Muistipotilaiden aukottoman hoitoketjun rakentaminen ja omaisten tukeminen ovat lähellä sydäntäni. Myös henkilökunnan työoloja, koulutusta ja vaikutusmahdollisuuksia tulee parantaa. Sosiaali- ja terveysvirastojen yhdistyessä lääketieteellinen asiantuntemus vanhus- ja mielenterveystyössä on erityisen tärkeää.

Minerva Krohn
perusterveydenhuollon kehittäjäylilääkäri
Helsinki
Vihreät

Perusterveydenhuollon toimintatapoja pitää kehittää, ja terveyskeskuksesta täytyy tehdä houkutteleva työpaikka. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen on hyödynnettävä käytännön tasolla, jotta asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut. Kaupungin on määriteltävä palveluidensa sisältö, jotta asukkaat tietävät mitä verorahoilla saa. Terveyseroja on kavennettava, nyt miesten eliniänodotteen ero on kaupungin sisällä kymmenen vuotta. Alueellisen segregaation pysäyttämiseksi pääkaupunkiseudun kunnat on yhdistettävä.

Sari Mäkimattila
dosentti, endokrinologian erikoislääkäri
Helsinki
Kristillisdemokraatit
www.kristillisdemokraatit.com/sarimakimattila

On viisasta antaa apua ajoissa, myöhäinen apu tulee kalliiksi. Sote-palveluihin on varattava riittävä rahoitus. Perusterveyden- ja hammashoito on luotava matalan kynnyksen lähipalveluiksi. Sosiaalipäivystys on saatava 24/7-kuntoon. Töiden järjestämisessä on kuunneltava työntekijöiden toiveita. Olen ääni hiljaiselle hädälle: ajan osaavaa sairaanhoitoa kehitysvammaisille, nopeita sote-palveluita vanhuksille ja hyvien saattohoitopaikkojen lisäämistä. Ihmiset tukemaan toisiaan, ettei kenenkään tarvitse toivoa omaa tai toisen kuolemaa.

Anniina Palm
geriatriaan erikoistuva lääkäri
Helsinki
Kokoomus
www.anniinapalm.fi

Terveydenhuollon järjestämisessä on kokeiltava uusia malleja, ja julkisen ja yksityisen sektorin hyvistä toimintatavoista on otettava oppia. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon turhat raja-aidat on kaadettava. Vanhusten toimintakykyä on tuettava kotihoidon keinoin. Julkisesta terveydenhuollosta on tehtävä mielekäs työpaikka huolehtimalla joustosta ja työolosuhteista. Lääkärikoulutuksen laatu on taattava lisäresurssein, jos sisäänottomääriä nostetaan.

Sjöberg-Tuominen
specialist i hälsovård, klinisk lärare i allmänmedicin
Helsingfors
De Gröna
www.vihreatehdokkaat.fi/lena.sjoberg-tuominen

Vi bör vara medvetna om hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper och aktivt sträva till att utjämna dem. De som arbetar inom social- och hälsovården bör ha goda arbetsförhållanden. Vi bör förebygga sjukdomar och olycksfall samt upprätthålla människors funktionsförmåga genom upplysning, utbildning och samhällsplaneringsåtgärder. Välupplysta och jämna gång- och cykelvägar möjliggör hälsofrämjande vardagsmotion. Meningsfull rehabilitering och en välfungerande hemvård borde vara mänskliga grundrättigheter.

Tiina Tasmuth
LT, syöpätautien erikoislääkäri
Helsinki
Keskusta
www.tiinatasmuth.fi

Terveydenhuollon rahoittaminen, palvelujärjestelmä ja palveluiden tuottaminen tarvitsevat peruskorjausta. Kuntapäätösten terveysvaikutuksia on seurattava. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolle on päästävä kiireettömissäkin asioissa kolmessa päivässä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon on toimittava saumattomasti. Jokaisella kuolevalla potilaalla pitää olla mahdollisuus laadukkaaseen saattohoitoon - joko kotona ympärivuorokautisella ammattiavulla tuettuna tai saattohoitoon perehtyneessä yksikössä.

Hämeenlinna

Mirka Soinikoski
anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri
Hämeenlinna
Vihreät
ehdokkaat.vihreat.fi/mirka.soinikoski

Minulle tärkeitä teemoja ovat lapsen oikeudet ja asema yhteiskunnassamme, rajallisten resurssien kustannustehokas käyttö sekä ihmisten oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu. Hallintohimmeleitä on purettava, ja päätöksentekoon on saatava avoimuutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon riittävät resurssit on turvattava, ja peruspalveluiden on pysyttävä lähellä. Syrjäytymiseen pitää puuttua joka tasolla, ja ongelmien kasaantuessa yhteiskunnan turvaverkon pitää toimia.

Inkoo

Barbro Viljanen
LKT
Inkoo
Kokoomus (sit.)

Olen eläkkeellä HUS:n Länsi-Uudenmaan sairaalan röntgenylilääkärin virasta. Toimin erikoissairaanhoidon, perusterveydenhoidon ja sosiaalitoimen saumattoman yhteistyön parantamiseksi ja turhien raja-aitojen kaatamiseksi. Lähipalvelut on mietittävä logistiikan näkökulmasta. Olen yksilön puolella byrokraattisia instituutioita vastaan, ja käyn jatkuvaa taistelua jäykistynyttä pykälätulkintaa vastaan systeemin inhimillistämiseksi. Jokainen on oman elämänsä asiantuntija, ja tämän pitää näkyä päätöksenteossa.

Joensuu

Jorma Karttunen
LT, kuntoutusylilääkäri
Joensuu
Kokoomus

Perusterveydenhuollon kustannusvaikuttavaa osaamista pitää parantaa. Erikoissairaanhoidon kustannusten nousu pitää saada hallintaan. Yksityisen terveydenhuollon palvelut täydentävät ja kehittävät palveluja. Ikäihmisten ennaltaehkäisevää kuntoutusta tulee lisätä. Sairaalahoidon jälkeistä tehostettua kuntoutusta tulee lisätä. Lasten ja nuorten liikunnan harrastamista tulee tehostaa. Työhyvinvointia parantamalla pidennetään työuria.

Jyväskylä

Kari Jokinen
Jyväskylä
Vasemmistoliitto

Perusterveydenhuollon ulkoistaminen, yksityistäminen ja saavutettavuuden vaikeuttaminen ei tuota tavoiteltuja säästöjä. Se heikentää palvelujärjestelmän kansanterveydellistä vaikuttavuutta, myrkyttää työilmapiirin ja karkottaa avainhenkilöstön. Tieto ja asiantuntemus on palautettava päätöksenteon perustaksi. Perusterveydenhuolto on elvytettävä ja omalääkärijärjestelmä korjattava toimintakuntoon. Tämä voidaan parhaiten turvata maakunnallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudessa.

Kati Kähkönen
anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri
Jyväskylä
Sosiaalidemokraatit

Koko julkisen puolen sairaala- ja terveyspuolen hallinnollinen asema on mietittävä uudelleen. Perustyön tekijöitä on kuunneltava, ja on vältettävä konsulttifirmojen hyödyksi koituvaa rahojen tuhlausta. Huonosti resursoitu ja ylimitoitettu koulutus tuottaa kisällin ammatissa kokemattomampia ja liian oman onnensa nojaan jätettyjä kollegoita. Näin ei saa antaa tapahtua. Yksityistämistä ei tarvita, jos muutetaan pullonkauloina olevat ongelmakohdat. Kenttäväen äänen tulisi kuulua päätöksenteossa.

Johanna Tuukkanen
anestesiologian erikoislääkäri, yksikönjohtaja
Jyväskylä
Kokoomus

Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on isojen haasteiden edessä. Haluan olla tässä muutoksessa aktiivisesti mukana. Kansalaisten on päästävä hoitoon kohtuullisessa ajassa, ja eriarvoisuutta on vähennettävä. On vahvistettava palvelujen järjestämisvastuuta ja monipuolistettava palvelutuotantoa ennakkoluulottomasti. Kunnallisista organisaatioista on karsittava rönsyt pois, jotta terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä olennaiseen, potilaiden hoitoon.

Mauno Vanhala
osastonylilääkäri, yleislääketieteen professori
Jyväskylä
Perussuomalaiset

Tavoitteenani on luoda mahdollisuuksia sille, että tavalliset ihmiset saavat peruspalvelunsa lähipalveluna. Lääkäriin on päästävä kolmen päivän kuluessa, ja asukkaille on taattava omalääkäri ja omahoitaja. Palvelut tulisi järjestää vähintään maakunnallisina palveluina erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto integroiden. Sosiaalitoimi on liitettävä palvelukokonaisuuteen asteittain. Palvelujen tuotannossa olisi kokeiltava omatuotannon, yksityistämisen ja ulkoistamisen lisäksi osuuskuntamallilla tuotettavia palvelukokonaisuuksia.

Jämsä

Hannu Loberg
terveyskeskuslääkäri
Jämsä
Sitoutumaton Uusi Jämsä

Keskeisin vaaliteemani on jatkaa Jokilaakson Terveyden johdolla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä Jokilaakson sairaalassa. Mäntän aluesairaalan ja perusterveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa on vireillä laajempaa yhteistyötä. Muutokset parantavat palvelutasoa seutukunnallisesti ja ovat merkittäviä työvoimapoliittisesti. 27-vuotinen työrupeamani terveyskeskuslääkärinä ja 12 vuoden vaikuttaminen kaupunginhallituksessa tuovat kokemusta ja näkemystä paikalliseen terveyspolitiikkaan.

Kajaani

Olli-Pekka Koukkari
vs. infektiolääkäri
Kajaani
Kokoomus

Liikunta on lääkettä niin vauvalle kuin vaarille. Passivoivat etuudet ja vapaamatkustaminen pitää saada pois, ja voimavarat on suunnattava terveyden edistämiseen ja liikunnan lisäämiseen. Senioritukea etulinjaan ja erikoisalat perusterveydenhuollon tueksi. Nykyiset potilastietojärjestelmät ottavat enemmän kuin antavat. Panokset tarvitaan potilastyöhön, ei koneiden kumarteluun. Todellinen automaatio kunniaan ja sähköinen paperi historiaan. Citius, altius, fortius!

Kemi

Mirja Remes
psykiatrian- ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti
Kemi
Vihreät

Kansalaisilla on oltava yhdenvertainen oikeus saada nopeasti lähellä sijaitsevia terveyspalveluita. Rajapinnat ja kuntarajat rikkovaa yhteistyötä on saatava eri toimijoiden välille, myös sosiaalipuolelle. Erityisosaaminen on keskitettävä erikoisyksikköihin, joiden kanssa on tehtävä saumatonta yhteistyötä. Päällekkäisyyksiä on karsittava. Kokemusta minulla on perusterveydenhuollosta, sairaaloista, mielenterveystoimistoista, yksityissektorilta, YTHS:ltä, SPR:n vastaanottokeskuksesta ja hallinnosta.

Kerava

Kyösti Haukipuro
ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kerava
Keskusta
www.kyostihaukipuro.fi

Toimiva perusterveydenhuolto on terveyspalvelujen kulmakivi. Niiden tulee olla vaivattomasti saatavissa. Sen varaan on hyvä rakentaa toimivat palveluketjut erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen kanssa. Yksityissektoria tarvitaan täydentämään julkisen sektorin palveluja. Hyks-lautakunnan jäsenenä tiedän, että HUS:ia on määrätietoisesti kehitetty. Pyrkimykset sen hajottamiseksi on torjuttava. Erikoissairaanhoitokin on peruspalvelua - juuri kaikista eniten apua tarvitseville!

Jüri Linros
apulaisylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri
Kerava
Kokoomus

Terveydenhuoltopalveluita on uudistettava kuntatasolla asiakaslähtöisemmiksi. Mikäli ihmiset eivät koe pääsevänsä perusterveydenhuollossa lääkäriin, olisi syytä harkita palveluiden ostamista esimerkiksi yksityiseltä puolelta tai järjestää palvelut tehokkaammin. Lääkäreiden työn kannalta keskeisimmät asiat ovat tietojärjestelmien kehittäminen ja parantaminen. Vanhuksista huolehtiminen on tärkeää, ja enemmän pitää satsata myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen, päihdevalistukseen ja psykiatrisiin palveluihin.

Kitee

Susanna Wilen
ylilääkäri, kirurgian ja urologian erikoislääkäri
Kitee
Kokoomus (sit.)

Keski-Karjalan yhteistyötä on tehostettava. Yksinään ei pärjää kukaan. Lääkäreiden työajan käyttö muuhun kuin lääkärin töihin tulee minimoida.

Kokkola

Hanna Cygnel
terveyskeskuslääkäri, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Kokkola
Vihreät

Olen 29-vuotias terveyskeskuslääkäri ja Kokkolan seudun Vihreiden varapuheenjohtaja. Liika säästäminen terveydenhuollosta on lopetettava. Terveyspalveluiden budjetointi on alettava tehdä todellisten menojen mukaan. Terveyskeskussairaalan neljäs vuodeosasto on avattava uudelleen. Kotihoitoon on saatava enemmän työntekijöitä. Kaupungin on tarjottava ruokaloissaan enemmän lähi-, luomu- ja kasvisruokaa. Kokkolaan on perustettava avoin ja maksuton kokoontumistila kaiken ikäisille.

Tero Kujanpää
terveyskeskuslääkäri
Kokkola
Kokoomus

Keski-Pohjanmaan terveyspalvelut on järjestettävä yhtenäisenä maakunnallisena kokonaisuutena. Kuntaliitos ja maakunnallinen organisaatio ovat käypiä ratkaisuja. Yhteistyötä tarvitaan maakuntarajojenkin yli oman päivystävän sairaalan säilyttämiseksi. Terveyspalveluita tulee rakentaa luovasti ja ennakkoluulottomasti kehittämällä teknologiaa työkaluksi, joka aidosti auttaa sekä potilaita että henkilökuntaa.

Kotka

Petri Pekkola
työterveyslääkäri
Kotka
Vasemmistoliitto

Moniammatilliset terveysasemat on säilytettävä. Vapaaehtoistyö kunniaan, lisää nuorisotiloja. Veteraaneille ilmaiset ateriat.

Kuopio

Marja Berg
LT, radiologi
Kuopio
Vihreät
www.kuopionvihreat.fi/kuopion-vihreidenkunnallisvaaliehdokkaat-2012

Olen työskennellyt yli 20 vuotta julkisessa terveydenhuollossa, nyt yksityisessä terveydenhuollon yrityksessä. Molempien ydintehtävä on potilaan tutkiminen ja hoito. Yritykset voivat täydentää julkisia palveluita kustannustehokkaastikin. Kuntien hankintaosaamista on parannettava. Paikallisten yritysten toimintaedellytykset paranisivat ja verotuotot kertyisivät kunnan kassaan. Toimivat sähköiset järjestelmät auttavat lääkäriä keskittymään olennaiseen eli potilaaseen. Haluan avoimuutta kunnalliseen päätöksentekoon.

Björn Reino Cederberg
työterveyslääkäri
Kuopio
Kristillisdemokraatit

Kuopion talouden saaminen kestävälle pohjalle on tulevan valtuustokauden tärkein tavoite. Kaikki uudet investoinnit on tarkkaan harkittava. Kunnallisvero on pidettävä kilpailukykyisenä, mutta tarvittaessa sitä voidaan nostaa. Kuopio edesauttaa aktiivisilla toimillaan yritysten etabloitumista kaupunkiin. Kaupungin ostopalveluja tulee tarkastella kriittisesti. Lapsista, vanhuksista ja vammaisista on pidettävä hyvää huolta, sillä ihmisarvo on markkina-arvoa tärkeämpi. Kotihoidon kuntalisä on otettava käyttöön.

Antti Kivelä
Kuopio
Keskusta

Nykyinen järjestelmä ei tuota nopeaa ja tehokasta palvelua, henkilökunnan aika kuluu liiaksi byrokratiaan ja toimimattomiin järjestelmiin. Terveyskeskukseen ei pääse, yhteistyö sairaalan kanssa takkuaa. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pitää päästä kolmessa päivässä. Ehkäisevään terveydenhuoltoon, kotisairaanhoitoon ja omaishoitoon pitää saada riittävät resurssit. Työikäisten työkyvyn palauttava erikoissairaanhoito on saatava viivytyksittä. Näin parannetaan palvelua ja saadaan säästöjä.

Sari Raassina
syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, kliininen opettaja
Kuopio
Kokoomus

Hyvä, toimiva ja vaikuttava terveydenhoito on perusoikeus. Rakenteita on uudistettava, ja on haettava uusia malleja erityisesti perusterveydenhuollon palveluiden tuottamiseksi. Lääkärijohtoisia liikelaitos- tai osuuskuntamalleja voisi kokeilla. Erva-rakennetta on uudistettava. On tärkeää, että lääkärin ääni kuuluu uudistuksissa. Lääkäriliitto on oikeassa: lääkärit lääkäreiden töihin; vastaanotoille, leikkaussaleihin ja johtajiksi, ja jotkut meistä kunnallispolitiikkaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin.

Antti Tapaninaho
LT, neurokirurgian erikoislääkäri
Kuopio
Keskusta

Lääkärivajeen vuoksi terveyskeskukset joutuvat yhä useammin turvautumaan kansainvälisiin terveyspalveluyrityksiin, joiden tavoitteena on enemmän liikevoitto kuin kansanterveyden edistäminen. Useimmiten ulkoistaminen on nostanut myös kustannuksia. Tilanteen korjaamiseksi lääkärien työolosuhteet ja edut terveyskeskuksissa on saatava sellaisiksi, että työ kunnallisen työnantajan palveluksessa tulee houkuttelevaksi. Siten terveyskeskuslääkärien virat saadaan täytettyä.

Lahti

Antti Holopainen
erikoislääkäri, emeritus ylilääkäri
Lahti
Vasemmisto

Terveyspalveluissa on panostettava ennaltaehkäisyyn ja sosiodemografisten terveyserojen kaventamiseen. Perusterveydenhuollon ulkoistuksista on luovuttava ja terveyskeskuspalvelujen maksuttomuus palautettava. Päihde- ja mielenterveyspalvelujen jälkeenjääneisyys on korjattava. Julkista terveydenhuoltoa on kehitettävä käypä hoito -suositusten mukaisesti. Ikäihmisille on taattava laadukkaat koti- ja hoivapalvelut turvaamalla riittävät henkilöstömitoitukset niin kotipalveluissa kuin ympärivuorokautisissa hoidoissa ilman vastakkainasettelua.

Leena Kaartinen
lastenlääkäri (eläkkeellä)
Lahti
Kristillisdemokraatit

Ennaltaehkäisy ja matalan kynnyksen palvelut kaikissa ikäluokissa vähentävät terveyskeskus- ja sosiaalipalvelujen ja sairaaloiden tarvetta. Voimme keventää byrokratiaa ja kehittää tietojärjestelmiä niin, että potilaille jää enemmän aikaa. Myös lääkärit on päästettävä potilastyöhön! Voimme huolehtia omaishoitajien jaksamisesta ja yksinäisten vanhusten turvallisuudesta. Varhainen puuttuminen perheiden ongelmiin on mahdollista. Kannustan lähimmäisyyteen ja yhteisöllisyyteen!

Lappeenranta

Juha Rantalainen
lääkäri, lehtori
Lappeenranta
Kristillisdemokraatit

"Hyvän elämän puolesta". Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ja Lappeenrannan kaupungin välisen palvelusopimuksen toteutumista on seurattava ja kehitettävä kuntalaisten tarpeiden mukaan. Avohoitopalvelujen pitää olla lähipalveluja. Vanhusten palveluissa on oltava riittävä ja ammattitaitoinen henkilökunta. Palvelusopimuksen toteutumiseen on varattava riittävä määräraha. Terveet elintavat on hyvää ja vastuullista terveyden edistämistä.

Lieto

Anna-Liisa Koivisto
LT, erityisasiantuntija
Lieto
Keskusta

Sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut ovat lähipalveluita. Terveydenhuollon koulutuksen ja palvelutuotannon tiivis yhteistyö luo tehokkuutta. Liikunnan terveyshyödyt vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon!

Jukka-Pekka Kuokkanen
lääkäri, liiketoimintajohtaja
Lieto
Kristillisdemokraatit

Kannatan vahvaa peruskuntaa, joka Liedossa on ensisijaisesti nykyisen tk-kuntayhtymän alue, toissijaisesti liitos Kaarinaan ja viimeisenä vaihtoehtona liitos suur-Turkuun. Terveyskeskuksen lääkäriresursseja on kehitettävä: painopiste on siirrettävä päivystyksestä päiväaikaiseen vastaanottoon. Vanhuspalveluissa terveys- ja sosiaalisektorien rajat on ylitettävä rohkeammin: terveyskeskuksen vuodeosastot on otettava järkevään käyttöön eli ikääntyvät kuntalaiset on saatava tehokkaammin laitoshoidosta palveluasumiseen.

Liminka

Liisa Kylmänen
palvelupäällikkö
Liminka
Keskusta

Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon kivijalka, joka toimii yhteistyössä erikoissairaanhoidon kanssa. Sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon riittävät resurssit on turvattava ja palveluprosesseja kehitettävä, jotta palveluiden saatavuus paranee. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajaa on häivytettävä. Lääkärityöpanos on käytettävä lääkärikoulutusta vaativiin töihin. Lääkäreitä tarvitaan myös terveydenhuollon johtamiseen ja kehittämiseen sekä kunnalliseen päätöksentekoon.

Lohja

Seppo I. Pesonen
asiantuntijalääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Lohja
Kristillisdemokraatit

Toimivat palvelut - tasapainoinen talous: Asiointiliikenne ja -palvelut on saatava toimiviksi ennen palvelurakenneuudistusta. Palvelut on tuotava lähelle ihmistä. Lapsiperheitä on tuettava, vanhuudesta turvallinen ja inhimillinen. Kestävä tulevaisuus - ei hyvinvointivelkaa lapsillemme. Yrittäjyydelle on luotava toiminnanmahdollisuuksia.

Luvia

Rauno Valovirta
lääkäri
Luvia
Kokoomus

Terveyskeskustyö pitää nostaa kunniaan, ja helppo pääsy vastaanotolle on turvattava. Vanhustenhoito tulee nähdä osana perusturvaa. Pidän tärkeänä perheiden tukemista. Kun onnistumme saamaan heikoimmassa asemassa olevat voimaan paremmin, kaikilla on parempi olla. Todetut sairaudet on myös hoidettava ilman viiveitä lääketieteen edellyttämällä tavalla. Terveyskeskuksen käyntimaksut tulisi poistaa.

Mikkeli

Rauni Berndt
terveyskeskuslääkäri
Mikkeli
Vihreät

Terveydenhuolto on kriisissä. Julkinen sektori ei enää selviydy tehtävistään. Yksityiset yhtiöt rahastavat kuntia. Ohituskaistat antavat palvelut työssäkäyville ja hyvätuloisille. Terveyserot kasvavat. Laatikkoleikit ilman rahoituksen ja toiminnan muutosta eivät asiaa muuta. Tuottajapuolella on selvitettävä osuuskuntamallin toimivuus. Se on tähän mennessä ainoa malli, joka toisi apua kustannusten nousuun ja henkilöstön sitouttamiseen. Järjestäjäpuoli voisi olla sote-piiri tai maakunta.

Seija Korhonen
LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Mikkeli
Keskusta
www.seijakorhonen.fi

Julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto pitää järjestää niin, että kuntalaiset ovat tasavertaisessa asemassa hoidon tavoitettavuuden ja laadun suhteen. Kunnan on turvattava lähipalvelut. Erikoissairaanhoidosta on sovittava erva-alueilla. Monikanavaisesta rahoitusjärjestelmästä on siirryttävä yksikanavaiseen malliin. Kuntien on satsattava ennaltaehkäisevään toimintaan ja varhaiseen puuttumiseen. Omaishoitajuuden kustannukset on saatava Kelaan.

Muurame

Santero Kujala
lääkintöneuvos, erikoislääkäri
Muurame
Kokoomus

On mietittävä, miten terveydenhuollon palvelujen rahoitus, tilaaminen ja tuottaminen hoidetaan. Tuottaminen tulisi vapauttaa kattamaan kaikki laatuvaatimukset täyttävät tahot. Toimiva perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen järjestäminen vaatii vähintään 250 000 asukkaan väestöpohjan. Olen valmis jatkamaan ponnisteluja entisen Keski-Suomen läänin alueen yhteisen terveyspiirin perustamiseksi mallilla, jossa rahoitus kulkee potilaan mukana palvelun tuottajalle.

Oulu

Maija Bolszak
LL
Oulu
Kokoomus

Nykyiset resurssit eivät riitä kattamaan terveyspalvelujen kysyntää tulevaisuudessa. Tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja ja toimintakulttuurin muutosta. Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa oikeasti. Lisäksi pitää luoda toimintamalleja, joilla kuntalaiset saadaan motivoitumaan huoltamaan omaa terveyttään. Lapsiin, nuoriin ja perheisiin panostaminen on tärkeää, sillä onnellisten perheiden lapsista kasvaa onnellisia ja vastuuntuntoisia aikuisia.

Raija Kerätär
kuntoutuslääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri
Oulu
Keskusta

Lähdin kuntavaaliehdokkaaksi parantamaan huonosti voivien nuorten ja perusterveydenhuollon tilannetta. Tavalliselle kansalaiselle näkyvä terveydenhuolto on heikentynyt sinä aikana kun minä ja lääkärisukupolveni on ollut työssä. Perusterveydenhuollon asema ja terveydenhuollon rahoitus on remontoitava perusteellisesti. Sivusta seuraamalla asiat eivät parane, vaan on oltava aiempaa aktiivisempi. Hyviä palveluita tuottavassa ja toimivassa järjestelmässä on myös hyvä tehdä töitä.

Eija Kotkavirta
LL, työterveyshuollon erikoislääkäri
Oulu
Vihreät

Olen toiminut valtuutettuna ja luottamustehtävissä parikymmentä vuotta. Julkiselle puolelle päädyin kannanottona liialliselle palvelujen ulkoistamiselle. Säästöjä miettiessä kannattaa muistaa, että kuntatyönantajan satsaus työntekijöiden hyvinvointiin on kestävä tapa lisätä työn tuottavuutta. Kunnallisvaalit ovat kohdallani kuudennet, ja lupaukseni on tehdä parhaani vihreiden arvojen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta sekä käyttää uudessa Oulussa hyödyksi kaikkea hankkimaani kokemusta ja tietoa.

Outi Kuismin
ylilääkäri
Haukipudas (osa Oulua 1.1.2013)
Vihreät

Päätöksenteossa ratkaisujen tulee kestää eettistä ja ekologista tarkastelua. Voimavaroja on suunnattava rohkeasti ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Yhteisöllisyyttä on tuettava eri keinoin. Perusterveydenhuollon toimivuuden kannalta on tärkeää saada riittävän suuria toimintayksiköitä, joissa yhdistetään moniammatillisesti terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstön ammattitaitoa. On panostettava järkevään tehtäväjakoon.

Jari Latvala
työterveyshuollon erikoislääkäri
Oulu
Keskusta

Terveydenhuoltojärjestelmäämme on kehitettävä kokonaisuutena, jossa perusterveydenhuollon asema vahvistuu. Järjestämisvastuu ja rahoitus vaativat selkiyttämistä, ja ne on kytkettävä toisiinsa nykyistä kiinteämmin. Oman palvelutuotannon kustannustehokkuutta ja palveluiden saatavuutta on parannettava muun muassa järjestelmää yksinkertaistamalla ja ottamalla mallia muista Euroopan maista sekä yksityisestä palvelutuotannosta.

Ari Matila
työterveyslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri
Oulu
Vihreät

Uusi Oulu on haasteiden edessä. Yhdistyminen toi kalliin ja jäykän organisaation, ja sote-hallinto on raskas. Kaikenlaiset hankkeet vievät rahaa ja työpanosta. Terveyskeskukset on saatava työpaikoiksi, joissa lääkärit viihtyvät. Omaishoitoa ja kotona asumista on tuettava. Kansantaudit, kuten diabetes, lasten ja nuorten tule-sairaudet sekä mielenterveysongelmat lisääntyvät. Lapsiin ja nuoriin ja ennaltaehkäisyyn on panostettava. Päiväkoteihin ja kouluihin on saatava kasvisruokapäivä ja lähi-luomuruoka.

Juha Richter
lääkäri
Oulu
Kristillisdemokraatit

Olen työskennellyt eri puolilla maailmaa ja tutustunut monenlaisiin terveydenhuoltojärjestelmiin. Havaintojeni mukaan täysin yksityistetty terveydenhuolto ei ole paras vaihtoehto: ei potilaille, ei työntekijöille eikä yhteiskunnalle. Toivon uuden Oulun kehittävän vahvan julkisen terveydenhuollon, joka turvaa lähi- ja ennaltaehkäisevät palvelut. Yksityinen terveydenhuolto täydentää julkista terveydenhuoltoa kumppanina. Lääkäreiden työhyvinvointi on varmistettava, se on laadukkaan palvelun kulmakivi.

Seppo Voutilainen
yleislääketieteen erikoislääkäri (eläkkeellä)
Oulu
Sosiaalidemokraatit

Toimiva ja laadukas kunnallinen perusterveydenhuolto on väestön terveyden kivijalka. Terveysasemien lääkäri-hoitaja-tiimien palvelut on saatava samantasoisiksi parhaiden työterveysasemien kanssa. Terveyskeskustyö on uudistettava ja resursoitava siten, että lääkärit viihtyvät työssään. Terveyskeskusten kuntoon saattaminen vaatii erittäin pienen rahallisen lisäsatsauksen suhteutettuna terveydenhuollon kokonaismenoihin, ja se tulee takaisin pienentyneinä erikoissairaanhoidon menoina.

Pori

Helena Kilpi
erikoislääkäri
Pori
Keskusta

Kansansairauksin ehkäisyyn on panostettava. Julkista terveydenhuoltoa ei saa päästää rapautumaan. Se mahdollistaa hoidon jatkuvuuden ja oikea-aikaisuuden. Yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa on tehostettava. Yksilön vastuuta terveydestään on painotettava, ja terveisiin elämäntapoihin on opastettava jo varhain. On löydettävä apu niille, jotka eivät saa hoitoa ja jotka joutuvat odottamaan. Avun on oltava lähellä ja saatavilla jonottamatta. Potilastyöhön on voitava käyttää mahdollisimman paljon ja joustavasti aikaa.

Mari Slutbäck
neurologian erikoislääkäri
Pori
Vihreät

Ennaltaehkäisy on edullisinta terveydenhuoltoa. Siksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltopalveluiden saatavuus on varmistettava. Lasten ja nuorten hyvinvointi takaa kaikille paremman tulevaisuuden. Lisäksi laadukas, asiantunteva ja toimiva perusterveydenhuolto tukee erikoissairaanhoidon toimintoja ja vähentää omalta osaltaan kunnan terveydenhuoltomenoja.

Pyhäjärvi

Katja Erkkilä
terveyskeskuslääkäri
Pyhäjärvi
Keskusta

Sairaanhoitopiirien etäisimpien alueiden asema tarvitsee erityishuomiota. Suomessa pitää olla mahdollista asua myös kasvukeskusten ja sairaalapaikkakuntien ulkopuolella. Tämän mahdollistavat toimivat terveyskeskukset, sujuvammat erikoissairaanhoidon etäkonsultaatiot, maltillisuus päivystyspisteiden keskittämisessä ja sairaankuljetusten laatutekijöiden painottaminen.

Raisio

Anneli Kivijärvi
gynekologi, Turun äitiys- ja ehkäisyneuvoloiden vastaava lääkäri
Raisio
Sosiaalidemokraatit

Haluan säilyttää kotikuntani tasa-arvoisena ja oikeudenmukaisena. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on lähellä sydäntäni. Hyviä palveluita ei saa romuttaa taloudellisista haasteista huolimatta, mutta kehittäminen on suotavaa. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolle on päästävä alle kolmessa päivässä, jotta Tyks:n uusi yhteispäivystys pysyisi järkevänä ja kohtuullisissa kustannuksissa. Resursseja ei voi lisätä, joten niiden käytön on oltava harkittua ja hallittua. Siihen vaaditaan asukkaiden tiedon ja tahdon lisäämistä.

Riihimäki

Terhi Mäntymaa
terveyskeskuslääkäri
Riihimäki
Vasemmistoliitto (sit.)

Toimin Riihimäen Terveyskeskuksen kuntayhtymässä. Olen Kuntayhtymän JuKo:n pääluottamusmies sekä Lääkäriliiton Tampereen alueen aluepäällikkö ja erva-alueen edunvalvontavaliokunnan jäsen. Terveyden- ja sosiaalihuollossa tapahtuu suuria muutoksia valtakunnallisesti ja paikallisesti. Näitä ovat kuntauudistus, sote-yhdistymiset ja paikallisesti tärkeä Riihimäen seudun terveydenhuollon jatkuvuus. Haluan tuoda oman asiantuntemukseni päätöksenteon käyttöön.

Päivi Räsänen
sisäasiainministeri, lääkäri
Riihimäki
Kristillisdemokraatit

Lue myös

Perusterveydenhuollon vahvistaminen auttaa hallitsemaan kasvavia erikoissairaanhoidon kustannuksia. Kouluterveyden- ja vanhustenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja. Terveyskeskuksiin on järjestettävä matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja. Lääkäreiden jaksamista on tuettava työmäärää kohtuullistamalla ja työtapoja uudistamalla. Valtuustoissa tehdään suuria arvovalintoja, joissa lääkärivaltuutettu voi olla terveydenhuollon asiantuntemuksellaan perustelemassa hankkeiden oikeaa arvojärjestystä.

Rovaniemi

Antti Liikkanen
ylilääkäri
Rovaniemi
Sosiaalidemokraatit

Kuntien sopeutuminen talouden turbulenssiin edellyttää niukkenevien voimavarojen tehokkaampaa käyttöä myös sosiaali- ja terveystoimessa. Kansalaisten vapaan hoitopaikkaoikeuden astuminen voimaan Suomessa ja EU:ssa edellyttää sekä perus- että erikoistasolla asiansa osaavia päättäjiä, samoin näyttöön perustuva sairauksien hoito ja terveyden vaaliminen sekä nopeasti heikentyvä huoltosuhde. Hallinnossa on oltava vahvaa kokemusta perushoitoyksikkö-, erikoissairaanhoitoverkosto- ja EU-tasosta.

Sipoo

Marja Manninen-Ollberg
geriatrian erikoislääkäri, ylilääkäri
Sipoo
Kokoomus

Päättäjiksi tarvitaan terveydenhuollon asiantuntijoita, jotka kehittävät palvelujen sisältöä ja laatua. Palveluiden on oltava asiakaslähtöisiä. Pienyrittäjillä on oltava mahdollisuus osallistua kilpailutukseen. Byrokratiasta on siirrettävä painopiste ydinasioiden tekemiseen: lääkärit lääkärin töihin. Potilaille on taattava pitkäaikaiset hoitosuhteet, vanhustenhoitoon on saatava geriatrista ja gerontologista tietotaitoa. Muistisairauksien varhainen diagnostiikka ja koordinoitu palvelujen saanti on turvattava.

Tampere

Vesa Eskola
apulaisylilääkäri
Tampere
Vihreät

Suurin haaste on taata kuntalaisille lähellä toimiva perusterveydenhuolto, myös päivystys. Lääkäripalvelujen saatavuuden turvaamiseksi on parannettava palkkausta ja työhyvinvointia, helpotettava työtaakkaa, huolehdittava resursseista ja monipuolistettava palvelujen tuotantotapoja. Lääkärin on saatava keskittyä työssään olennaiseen. Tietojärjestelmät on saatava toimivammiksi. Lääkärin tietämystä kannattaa hyödyntää. Hän voi kunnan päätöksentekoon vaikuttamalla kehittää asukkaiden hyvinvointia.

Antti Hervonen
gerontologian professori emeritus
Tampere
Kokoomus

Neljä kautta takana ja vielä pitäisi jaksaa! Kaupungin keskusta todella siistiksi ja turvalliseksi. Järkeä ja osaamista kilpailutukseen. Byrokratia laihdutuskuurille. Perusterveydenhuoltoa nopeasti, läheltä ja tasapuolisesti.

Maija Kajan
gynekologi
Tampere
Vihreät (sit.)
www.maijakajan.fi

Lateja tarvitaan terveyden ylläpitoon, sairauksien ja toimintakyvyn heikkenemisen ehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Lisäämällä liikuntamahdollisuuksia ja musisointia teemme niin terveys- kuin sosiaalipolitiikkaa. Tarvitsemme yllykkeitä työmatkaliikunnan lisäämiseksi. Yksinäisyyden vähentäminen tukee toimintakykyä. Julkisen terveydenhuollon työolosuhteita on parannettava. Lääkäreiden pitäisi osoittaa yhteiskuntavastuuta lopettamalla vastenmielinen verokikkailu. Lääkäreistä iloisia veronmaksajia!

Juha Karvonen
liikuntalääketieteen dosentti emeritus, agronomi
Tampere
Keskusta

Kuntien lääkäripula poistuisi, jos lääkärit saisivat tehdä töitä, joihin heidät on koulutettu. Kuntien pakkoliitokset heikentävät syrjäseutujen lääkäripalveluita. Keskustaajamassa asuva lääkäri lähtee työpäivän päätyttyä syrjäkylän terveyskeskuksesta kotiinsa, ja syrjäkylän terveydenhoito muuttuu ambulanssilla ajeluksi. Julkisessa terveydenhoidossa on niin paljon korjattavaa, ettei yksi valtuutettu voi sitä korjata. Tilaisuuden tarjoutuessa lupaan kuitenkin yrittää, ettei se enää paljon heikkenisi.

Pia Salmi
LL
Tampere
Itsenäisyyspuolue

Kasvavaan epäsuhtaan julkispalveluihin kohdistuvien vaatimusten ja resursoinnin välillä on puututtava, koska nykyinen suuntaus johtaa julkispalveluiden rapautumiseen ja kuntien velkaantumiseen. Julkispalveluiden ulkoistaminen ylikansallisille pörssiyhtiöille on lopetettava, ja palveluita on kehitettävä yhteistyössä paikallisten toimijoiden, yritysten ja ammatinharjoittajien kanssa. Julkispalveluiden laadun parantamisessa on luovuttava keskusjohtoisesta keppi-porkkana strategiasta aidon demokratian hyväksi.

Hanna Tainio
LT, asiantuntijaylilääkäri, kansanedustaja
Tampere
Sosiaalidemokraatit

Olen ollut 24 vuotta valtuutettuna Tampereella ja muun muassa Pirkanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana. Toimiva ja laadukas kunnallinen perusterveydenhuolto on väestön terveyden kivijalka. Terveyskeskustyö on uudistettava ja resursoitava siten, että lääkärit hakeutuvat terveyskeskuksiin ja viihtyvät työssään. Erikoissairaanhoito on järjestettävä väestöpohjaltaan riittävän suurissa yksiköissä, jotta erikoisosaaminen sekä laadukas koulutus ja tutkimus voidaan taata.

Timo Taivalsalmi
yleislääketieteen erikoislääkäri
Tampere
Keskusta
www.tilkkunen.blogit.fi

Paljasjalkaisena tamperelaisena vaaliteemani on "Tavoitteeksi Terveempi Tampere". Terveyspalvelut tulee säilyttää lähellä. Olen toiminut muun muassa kahden tilaajalautakunnan jäsenenä, PSHP:n hallituksen varajäsenenä sekä Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasiain neuvottelukunnassa. Nyt on pohdittava perusterveydenhuollon ja peruserikoissairaanhoidon porrastuksia hoitopolkuineen, ervaa ja sairaanhoitopiirejä. Työllisyys-, mielenterveys-, päivähoito-, koulupolku- ja kaavoitusasiat ovat ajankohtaisia.

Pyry Tapio
lastentautien erikoistuva lääkäri
Tampere
Vihreät

Terveys lähtee elämäntavoista. Lähiliikuntapaikkoja on pidettävä yllä, ja liikuntavuoroja on jaettava suhteessa kävijöiden kokonaismääriin, ei sarjatasoon. Nuorten putoaminen harrastuksista on estettävä! Työmatkapyöräilyn on oltava autoilua helpompaa ja nopeampaa kantakaupungin alueella. Terveydenhuollon avustavan henkilökunnan määrää on lisättävä. Terveyskeskuslääkäreitä on oltava tarpeeksi seuraamaan potilashoidon kokonaiskuvaa. Ulkoistusten osaoptimointi on lopetettava.

Tornio

Liisa Virtanen
yleislääketieteen erikoislääkäri
Tornio
Vihreät

Potilas päärooliin terveys- ja sosiaalipalveluiden suunnittelussa - alas keinotekoiset hallinnolliset rajat! Kunnan palveluissa on huomioitava erityisesti heikoimmassa asemassa olevat kuntalaiset. Koulutukseen panostaminen tuo rahan kaksinkertaisena takaisin terveydenhuollossa.

Turku

Pentti Huovinen
erikoislääkäri, professori
Turku
Kokoomus

Vanhusten on voitava luottaa siihen, että tarpeellinen hoito on aina saatavilla. Perheillä on oltava mahdollisuus valita juuri heidän lapsilleen sopiva päivähoitomuoto; kaikki alle 3-vuotiaat on voitava hoitaa pienryhmässä. Huonolla johtajuudella eivät mitkään henkilömitoitukset riitä. Johtamiseen on kiinnitettävä huomiota kaikilla tasoilla. Johtajien kierrätys on mahdollistettava, ja on voitava tunnustaa, ettei kaikista ole johtajiksi. Laatujärjestelmien käytöllä on varmistettava, että tehdään mitä luvataan.

Jukka Kärkkäinen
LT, psykiatrian erikoislääkäri
Turku
Vasemmistoliitto

Terve kunta on asukkaille turvallinen. Kunnan tehtävä on järjestää asukkaille laadukkaat ja toimivat peruspalvelut. Päättäjien tehtävä on kehittää kuntaa asukkaiden hyvinvoinnin lisäämisen näkökulmasta. Työpaikkoja on luotava aktiivisella elinkeinopolitiikalla. Elinvoimainen kunta luo parhaat edellytykset kehittää hyvinvointipalveluja kaikille kuntalaisille. Terveyspalvelujen, myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen, on oltava kaikkien saatavilla sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta riippumatta.

Esa Rintala
ylilääkäri
Turku
Vihreät
www.esarintala.fi

Painopisteitä ovat varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisy. Terveyskeskuksen toimintaa on tehotettava, jotta palveluja saa jonottamatta ja tasa-arvoisesti. Päihde- ja sosiaalisiin ongelmiin ja syrjäytymiskehitykseen on puututtava tehokkaammin. Henkilöstön hyvinvoinnista on huolehdittava niin, että julkinen terveydenhuolto on houkutteleva työpaikka. Byrokratiaa on kevennettävä ja tehokkuutta lisättävä, mutta terveydenhuoltoon on panostettava julkista rahoitusta. Julkisen palveluntuotannon arvostus on palautettava.

Emmi Rotgers
LL, tohtorikoulutettava
Turku
Sosiaalidemokraatit
www.emmirotgers.fi

Sosioekonomisia terveyseroja on kavennettava. Sairastavuuden kasaantuminen tekee ongelmista hankalampia ratkottavia. Ennaltaehkäisyyn on löydettävä tarvittavat varat. Terveyskeskusten työoloja on parannettava, jotta lääkärillä on aidosti aikaa potilaalle. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin on taattava riittävät resurssit. Tutkimustieto päätöksenteon työkaluna on saatava kunniaan. Innovaation ei tarvitse tarkoittaa vain ulkoistamista, vaan julkista terveydenhuoltoa on kehitettävä avoimin mielin - julkisena.

Tommi Väyrynen
psykiatrian erikoislääkäri, ylilääkäri, psykoterapeutti
Turku
Vihreät

Potilaat, omaiset ja ammattilaiset tarvitsevat selkeät mielenterveys- ja päihdepalvelut. Tämä toteutuu parhaiten yhden oven mallilla. Yhteisöllisyyden ja ympäristön hyvinvoinnin osuutta sairauksien ja syrjäytymisen ehkäisyssä ei tule aliarvioida. Perusterveydenhuoltoa on syytä vahvistaa, mutta lisäresurssitkaan eivät auta, jos terveyskeskusten tehtäviä lisätään. Erikoislääkärimitoituksen tulee vastata terveydenhuollon tarpeisiin. Erikoisalakohtaisia ongelmia ei voi ratkaista lääkärikoulutusta lisäämällä.

Terhi Vörlund-Wallenius
yleislääkäri
Turku
Ruotsalainen kansanpuolue

Olen ollut mukana kunnallispolitiikassa 1990-luvun puolivälistä. Istun kaupunginvaltuustossa, ja olen tällä kaudella kulttuurilautakunnan jäsen. Haluan puolustaa riittäviä kunnallisia peruspalveluita ja joustavia hoitoketjuja, kaksikielisyyttä ja järkevää taloudenpitoa. Toivon, että Turussa edelleen riittää halua ja resursseja panostaa myös kulttuuriin sekä nuoriso- ja liikuntapalveluihin. Ennaltaehkäisy on parasta ja edullisinta hoitoa.

Vantaa

Marja Salonius
työterveyslääkäri
Vantaa
Kristillisdemokraatit

Vaaliteemani on Terveys-turvallisuus-työ. Terveyttä edistävillä toimenpiteillä säästetään rahaa sairaanhoidosta, samoin asiallisilla hoitoketjuilla ja matalan kynnyksen lähipalveluilla. Turvallisuutta takaa kunnan lähipalveluverkko: lähipoliisi, lastensuojelu, nuorisotoimi, vanhusten palvelut ja ympäristösuojelu. Työn on oltava kannattavaa, kuntatyön resurssien riittäviä ja työtä on oltava tarjolla jokaiselle oman jaksamisen verran.

Tiina Tuomela
LKT, lastentautien erikoislääkäri
Vantaa
Kristillisdemokraatit

Toimin perheiden puolesta. Parannusta tarvitaan lasten päivähoitotilanteeseen ja kotihoidontukeen sekä vanhustenhoitoon. On panostettava ennaltaehkäisevään työhön. Potilaiden on saatava lääkäriaikoja ja lääkärillä on oltava riittävästi aikaa paneutua potilaansa ongelmiin. Järjestelmä ei nyt palvele potilaiden etua. Yhteisöllisyyttä voi lisätä työttömien työllistymistä tukevalla toiminnalla. Tämä voisi olla maallikkoapua vanhusten hoitoon. Yhteisöpalvelun korvaus tulisi työttömyyskorvauksen vastineeksi.

Ylivieska

Markus Jaatinen
terveyskeskuslääkäri
Ylivieska
Keskusta

Kuntien yhteistyötä on lisättävä ilman pakkoliitoksia. Alue- ja keskussairaaloiden ympärille on rakennettava toimivat terveyspiirit. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä voidaan lisätä ostopalveluilla. Vanhusten- ja vammaistenhoidossa voidaan käyttää myös palveluseteleitä, joilla voi ostaa hoivaa yksityisiltä tai säätiöiden palvelukodeilta. Potilaalla on oltava päätösvalta omassa asiassaan. Nuorisoon on sijoitettava syrjäytymisen estämiseksi. Synnytyssairaaloiden on oltava lähellä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030