">

Lehti 11: Liitto toi­mii 11/2017 vsk 72 s. 735

Lääkärin Suomi 100/25. Taistelu syöpää vastaan keskittyy: yhdistys, sädehoitolaitos ja radiumkanuuna

Oona Ilmolahti
_empty_ Lääkäri hoitaa potilasta radiumkanuunalla Unioninkadun sädehoitolaitoksessa. Kanuunan toiminta alkoi vuonna 1939, ja sen hankinnassa oli avustanut Waldemar von Frenckellin säätiö. Röntgenlääkärin ja -hoitajan ammatti oli työterveydellisesti yksi riskialteimmista lääketieteen aloista.

"Keski-iän kohotessa ja ehkä sivilisaation vaikutuksesta elämäntapoihin osoittaa syöpätauti lisääntymisen merkkejä maailmassa."

Syöpädiagnoosia pidettiin 1930-luvun alussa melko varmana kuolemantuomiona. Leikkauksiin tultiin liian myöhään, ja potilaita hoidettiin siellä täällä erilaisissa sairaaloissa. Tarvittiin keskittymisen mukanaan tuomaa tietoa ja hoitokokemusta.

Vuonna 1936 perustettiin sekä Syöpäyhdistys että maan ensimmäinen sädehoitoklinikka Helsingin Unioninkadulle. Klinikassa oli nelisenkymmentä potilaspaikkaa, ja sen ylilääkärinä toimi Syöpäyhdistyksen sihteeri Sakari Mustakallio. Laitoksessa annettiin röntgenhoitoa sekä paikallista radiumhoitoa neulojen ja laattojen avulla. Mustakallio totesi sädehoidolla olevan hyviä, etenkin palliatiivisia vaikutuksia.

Lue myös

5. huhtikuuta 1939 lehdistö uutisoi Suomen ensimmäisen radiumkanuunan toiminnan alkamisesta. "7 miljoonan omaisuus 1000-kiloisessa kojeessa takaa syöpäpotilaan paranemisen 20–30 prosenttisesti", otsikoi Uusi Suomi. Odotettu "etäishoidon" mahdollistava hoitolaite oli saapunut sädehoitolaitokselle Tukholmasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030