Lääkäri 2019 luottamuksen äärellä
Lääkärit ovat potilastyössä ja yhteiskunnassa paljon vartijoina. Siksi Lääkäri 2019 -tapahtuman teemaksi valikoitui luottamus.
Lääkäri 2019 -tapahtuman puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju puntaroi luottamusta avajaispuheessaan.
– Luottamus ammattikuntaamme perustuu siihen, että lääkäri tekee aina parhaansa. Kliininen autonomia ei säily, jos yhteiskunnan ja päättäjien luottamus lääkäreihin horjuu. Myös potilas-lääkäri -suhde perustuu henkilökohtaiseen luottamukseen. Se parantaa hoitoon sitoutumista ja hoitotuloksia sekä potilaan kokemusta hoidosta.
– Terveystietojenkin käsittely perustuu luottamukseen. Terveydenhuollon ammattilaisten ja lääketieteen tutkijoiden täytyy omalla toiminnallaan varmistaa ihmisten luottamuksen säilyminen terveystietojensa suojaan. Digitalisaation, geeniteknologian ja biopankkitoiminnan edetessä tämä on entistäkin tärkeämpää.
Empatiakyvystä on hyötyä
Keskiviikon pääluennon piti aivotutkija Katri Saarikivi. Hänen mukaansa empatia lisää luottamusta.
– Varsinkin lääkärin työssä empatiakyvystä on hyötyä: se parantaa hoitosuhdetta ja potilaan hoitoon sitoutumista. Empatiataitoja on mahdollista vahvistaa.
– Empatiaa voi olla vaikea opettaa koneelle. Ihmisen kannattaakin työssään keskittyä siihen, missä kone on huono – pehmeät taidot ovat hyväksi, Saarikivi totesi.
Luottamusta käsiteltiin myös monilla muilla kursseilla. Näitä olivat mm. Yksityislääkäri muutoksessa, Luottamusta luomassa – aidosti ihmiseltä ihmiselle ja Lisää luottamusta lääkehoitopäätöksiin. Luotettava lääkäri -kurssilla keskusteltiin mm. siitä, miten luottamusta voitaisiin lujittaa.
– Pitäisi kohdata ihminen eikä sairautta. Esimerkiksi syöpäpotilas voi mennä 17 kertaa sairaalaan ja kohdata 17 eri lääkäriä. Miten voi syntyä luottamus, kun joka kerta on joku toinen lääkäri vastassa? kysyi lääkintöneuvos Heikki Pälve.
Lääkärin korkeatasoinen osaaminen, etiikka ja arvot ovat peruselementtejä luottamuksen synnyssä. Pitkäaikaiset, hyvät hoitosuhteet tukevat luottamusta, todettiin.
Kurssit ajan hermolla
Päivien sisältöä on määrätietoisesti kehitetty vastaamaan lääkärien tarpeita ja toiveita. Monipuolisesta kurssitarjonnasta löytyi varmasti jokaiselle jotakin erikoisalasta riippumatta. Elvytys, vatsavaivat ja pientoimenpiteet ovat olleet kurssien kestosuosikkeja, ja niin tälläkin kertaa. Tänä vuonna oli painavaa asiaa myös esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, ferritiinistä, toiminnallisista häiriöistä ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin – ajan hermolla siis ollaan.
Torstaina pääluentona oli terveyspoliittinen paneeli, jossa neljän suurimmat puolueen edustajat vastasivat toimittaja Reetta Rädyn ajankohtaisiin kysymyksiin mm. sote-uudistuksesta. Tällä kertaa saatiin all female -panel, kun keskustelemassa olivat Sanna Marin (sd), Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Sari Raassina (kok.) ja Maria Ohisalo (vihr.).
Lääkäritorilla esiteltiin jäsenpalveluja
Lääkäri 2019 -tapahtuman laajassa näyttelyssä oli messuosastojen lisäksi tietoiskuja, lounassymposiumeja sekä ajankohtaisia debatteja. Aiheina olivat esimerkiksi väestön terveyserot, rokotukset ja lääkärien jaksaminen.
Lääkäritorilla eli Lääkäriliiton, Lääkärilehden, Finska Läkaresällskapetin, GPF:n, NLY:n ja SELYn suurella yhteisellä osastolla riitti vilskettä. Vetovoimaa lisäsi osaltaan myös herkullinen artesaanijäätelö, jota oli torilla tarjolla joka päivä.
Lääkäriliitto esitteli torilla uutta Kollega-palvelua. Kävijöillä oli myös tilaisuus tutustua liiton jäsenpalveluihin tikkaa heittämällä, ja keskustella liiton työntekijöiden kanssa mieltään askarruttavista asioista. Kysymyksiä tuli paljon mm. Fimnet-tunnuksista ja jäsenmaksuista. Hyvin esitellyt palvelut lisäsivät kiinnostusta liittoa kohtaan, ja uusia jäseniäkin saatiin.
Suomen suurin terveydenhuoltoalan ammattitapahtuma Lääkäri 2019 järjestettiin 9.-11. tammikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Sen toteuttivat yhteistyössä Lääkäriliitto, Duodecim ja Finska Läkaresällskapet.