Kuinka Lääkäriliitto palvelee yksityislääkäreitä?
Yksityislääkärit käyttävät ahkerasti liiton jäsenpalveluja. Aiemman selvityksen mukaan noin puolet yhteydenotoista tulee yksityissektorin lääkäreiltä.
Lääkäreistä noin 7000 toimii yksityissektorilla joko pää- tai sivutoimisesti. Yksityislääkäritoiminta kasvaa jatkuvasti ja kiinnostaa myös nuoria lääkäreitä. Perinteisesti pitkää työuraa tekevät lääkärit jatkavat yksityislääkärinä siirtyessään eläkkeelle virastaan.
Toimintamallit, joilla lääkärit työskentelevät, ovat moninaiset.
– Moni julkisella sektorilla työskentelevä lääkäri tarjoaa lisäksi palveluja yksityisellä puolella ammatinharjoittajina, oman yhtiönsä kautta tai työsuhteisena. Yksi lääkäri saattaa toimia useammallakin toimintamallilla, sanoo Lääkäriliiton lakimies Kati Lehtonen.
Lääkäriliiton strategian mukaan palveluntuottajien tulisi olla tasa-arvoisia ja rahan kulkea potilaan mukana. Liitto haluaa, että yksityisen ammatinharjoittamisen mahdollisuus on turvattu niin päätoimisena kuin sivutoimisena. Sairaanhoitopiireihin vaikutetaan aktiivisesti, jotta niiden sivutoimiohjeissa ei rajattaisi yksityistä ammatinharjoittamista.
Edunvalvontaa ja vaikuttamista
Ammatillinen edunvalvonta on Lääkäriliiton perustehtävä. Liitto työskentelee pitkäjänteisesti yksityissektorilla toimivien lääkärien puolesta vaikuttamalla aktiivisesti muun muassa terveydenhuollon lainsäädäntöön, sairausvakuutusjärjestelmään sekä koulutus- ja työvoimapolitiikkaan.
– Viimeksi Lääkäriliitto on lausunut Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ajankohtaisesta yrityskaupasta ja parhaillaan annamme kannanottoa TEMin yrittäjyysstrategiaan, Lehtonen kertoo.
Reilu vuosi sitten liittoon perustettiin yksityissektorijaos, joka ohjaa yksityislääkäreiden edunvalvontatoimintaa. Aktiivinen jaos kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Lisäksi yksityissektorin asioita käsitellään liiton alaosastossa.
– Paitsi ottamalla yhteyttä suoraan liittoon, lääkäri voi saada näiden elinten kautta asioitaan hyvin esille, Lehtonen sanoo.
Lääkäriliitto järjestää säännöllisesti tapaamisia isojen lääkäriasemaketjujen kanssa. Näissä keskusteluissa ratkotaan yksityislääkärijäseniltä tulleita palautteita ja ongelmia.
– Tämän lisäksi tietysti yksittäisen lääkärin asia voidaan hänen halutessaan neuvotella aseman kanssa erikseen, Lehtonen sanoo.
Työsuhteessa olevien lääkäreiden edunvalvonnasta liitto huolehtii muun muassa neuvottelemalla talokohtaisia työehtosopimuksia, ja parhaillaan on meneillään valtakunnallisen työehtosopimuksen selvitys.
– Viime vuonna olimme mukana Kelan ja STM:n hankkeessa, jonka johdosta lääkäri voi toimintansa lopettaessaan toimittaa paperiset potilasasiakirjansa Kelaan ja pääsee niiden säilytysvelvoitteesta. Tällaista vaikuttamis- ja neuvottelutyötä teemme jatkuvasti eri tahojen kanssa, Lehtonen kertoo.
Juridinen neuvonta on rahanarvoinen etu
Yksi tärkeimmistä eduista on liiton lakimiesten tarjoama juridinen neuvonta, johon tulee yhteydenottoja päivittäin. Yksityislääkärit käyttävät palvelua runsaasti. Lääkäritoiminnan monimuotoisuus vaikuttaa siihen, että juridiikkaa pitää selvittää monelta eri kannalta.
– Käymme läpi yksityislääkäreiden sopimuksia ja avustamme sopimusneuvotteluissa. Tämä on rahanarvoinen palvelu: jos sen joutuisi ostamaan asianajajalta, maksaisi jo parin tunnin neuvottelu liiton jäsenmaksun verran, sanoo Lehtonen.
Liiton oikeusturva- ja vastuuvakuutukset koskevat yhtä lailla yksityisiä lääkäreitä. Lisäksi liitto on ottanut yksityisille ammatinharjoittajille potilasvahinkovakuutuksen, joka on merkittävä etu.
– Liiton juristit auttavat myös vahinkoasioissa tai valvontaviranomaisen kanteluasioissa. Avustamme vastinekirjelmissä Valviralle ja aluehallintovirastoille. Jos lääkäri joutuu poliisikuulusteluun tai oikeudenkäyntiin, me järjestämme hänelle halutessaan asianajajan, jonka kulut liiton oikeusturvavakuutus lähtökohtaisesti kattaa.
Vastaanottotoiminnan aloittaminen helpoksi
Lääkäriliitto tarjoaa monenlaista apua ja koulutusta yksityislääkärille, kuten maksuttoman verokoulutustilaisuuden vuosittain.
Yksityiseen ammatinharjoittamiseen ja yhtiön perustamiseen liittyvistä asioista nyt loppukevääksi suunniteltu koulutus joudutaan koronatilanteen takia siirtämään, mutta maksutonta verkkokoulutusta on tarjolla.
Lisäksi liitto on neuvotellut Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) kanssa vastaanottotoiminnan sopimuksen liitteineen. Se on sopimuskokonaisuus mallipohjaksi, ja sitä käytetään lääkäriasemilla toimittaessa. Mallipohjakokonaisuus koskee sekä ammatinharjoittajia että yhtiömuotoisia lääkäreitä.
Vastaanottotoiminnan sopimuksen tehdessään lääkäri pääsee käyttämään myös sähköisiä järjestelmiä, kuten e-reseptiä ja Kanta-arkistoa.
– Vastaanottotoiminnan aloittaminen on tehty siten sangen yksinkertaiseksi. Jos lääkäri laittaisi oman praktiikan pystyyn, vuokraisi huoneiston ja hankkisi avustavan henkilökunnan ja tietojärjestelmät erikseen, se olisi kallista, työlästä ja tietoturvaan liittyvät vastuut olisivat hankalia järjestää, Lehtonen sanoo.
Lääkäriliiton kärkihankkeena on käynnistynyt digikehitystyö, jossa kehitetään sähköistä alustaa yksityislääkäreiden työskentelyn tueksi.
– Hankkeen tarkoituksena on, että kaikki yksityislääkärin tarvitsemat palvelut olisi koottu yhteen ja käytettävissä helposti ja nopeasti. Kokonaisuuden on tarkoitus kattaa niin asiakirjat kuin muukin informaatio sekä tarjota nopea tiedonvaihtokanava liiton ja lääkäreiden välillä. Lisäksi järjestelmään luodaan mentorijärjestelmä, joka tukee niin nuoria ammatinharjoittajia kuin niitä, jotka aloittavat yrittäjätoiminnan ensimmäistä kertaa eläkkeelle siirtyessään.
Miten koronatilanne vaikuttaa yksityissektorilla?
Koronavirus voi vaikuttaa vastaanoton työskentelyyn monella tavalla. Vastaanotolle voi tulla oirehtivia potilaita, henkilökunta voi sairastua tai potilasmäärä laskea ihmisten eristäytyessä yhä tiiviimmin kotiin.
Koronatilanteen vaikutuksista myös yksityissektorin toimintaan päivitetään jatkuvasti liiton verkkosivustolle osoitteeseen laakariliitto.fi/korona.
Sivustolta löytyy vastauksia muun muassa siihen, mikä merkitys YEL-vakuutuksella on koronatilanteissa, voidaanko yksityislääkäri määrätä valmiuslain nojalla töihin tai miten korona vaikuttaa lomautuksiin.