Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?
Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttökustannukset valtiolle.
Kanta-palveluiden käyttökustannukset pitää siirtää valtion maksettaviksi.
Tämä on yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista.
Käyttökustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Summa katetaan tällä hetkellä terveydenhuollon palveluiden tuottajien ja apteekkien käyttömaksuilla.
Liiton perustelujen mukaan Kanta-palvelut ovat perusinfrastruktuuria, josta hyötyy koko väestö.
– Kanta-palvelua käyttää nykyisin suurin osa väestöstä, joten verotuksella se kohdentuisi varsin hyvin niihin, jotka sitä käyttävät tai joiden palveluissa sitä käytetään, Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski kuvaa.
Maksujärjestelmä on peräisin ajalta, jolloin Kanta-palveluiden käyttö sisälsi lähinnä e-reseptin. Silloin kustannusten jyvittäminen lääkemääräysten lukumäärän suhteen oli perusteltua.
– Nyt kun Kannan käyttö on laajentunut potilastiedon arkistoon ja lähitulevaisuudessa sosiaalihuollon arkistoon sekä potilaiden omatietovarantoon, ei ole tarkoituksenmukaista että järjestelmän kustannukset yhä jyvitetään lääkemääräysten lukumäärän mukaan. Järjestelmään tulee tehdä remontti joka tapauksessa, Vuorenkoski sanoo.
Hänen mukaansa yksinkertaisin ratkaisu on, että valtio maksaa käyttökustannukset. Samalla säästyvät maksubyrokratiaan kuluvat rahat.
Kanta-palveluiden kehittämiskustannukset on katettu valtion budjetista.
Asetus määrää maksut
Käyttömaksun suuruudesta säädetään vuosittain asetuksella. Tällä hetkellä apteekit pulittavat 4,3 senttiä jokaista toimittamaansa sähköistä lääkemääräystä kohti.
Kunnallisilta yksiköiltä peritään 1,683 euroa asukasta kohden. Valtion ylläpitämien terveydenhuollon toimintayksikköjen vuosimaksu on yhteensä 80 000 euroa. Summan maksaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Yksityiset terveydenhuollon yksiköt puolestaan maksavat 27,2 senttiä jokaisesta yksikössä laaditusta sähköisestä lääkemääräyksestä.
Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteet pähkinänkuoressa
1. Laadukas saattohoitopalvelu turvattava koko väestölle
2. Lääketieteellinen tutkimus- ja innovaatiotoiminta sekä sen rahoitus turvattava
3. Uskomushoitojen tarjoaminen kiellettävä lapsille, vakavasti sairaille, raskaana oleville ja muille haavoittuville ryhmille
4. Lääketieteellisen koulutuksen laatu taattava
5. Paperittomien terveyspalvelut turvattava
6. Muita linjauksia
– Päihde- ja mielenterveyspotilaiden palvelujen turvaaminen uudessa sote-rakenteessa
– Maksuton raskaudenehkäisy nuorille
– Sosiaaliturvauudistus, jossa lisätään kannustavuutta, vastikkeellisuutta ja osallisuutta ja huomioidaan muun muassa soten asiakasmaksut
– Kanta-palveluiden käyttökustannukset valtiolle
› Eduskuntavaalitavoitteet verkossa: www.laakariliitto.fi/uutiset/linjauksia