Kampanjan kohteena myös Suomi Iso-Britannia haluaa rekrytoida ulkomailta 7 500 lääkäriä
Iso-Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS (National Health Service) on aloittanut syyskuun alussa kuukauden ajan kestävän kampanjan, jonka tarkoituksena on rekrytoida maahan ulkomailta yhteensä 7 500 lääkäriä. Kyse on niin yleislääkäreistä kuin erikoislääkäreistäkin. Kampanjan kohteena on mm. seitsemän Euroopan maata, joiden joukossa on myös Suomi.
Iso-Britannia aikoo nostaa terveydenhuollon rahoitusta 6,3 prosenttia vuoteen 2004 mennessä. Tästä päätettiin NHS:n suunnitelmassa viime vuonna. Yksi osa tätä terveydenhuoltoon panostamista on juuri lääkärimäärän lisääminen.
Jo ennen rekrytointikampanjan alkua NHS oli saanut noin 70 yhteydenottoa ulkomaisilta työvoiman välittäjiltä. Sen mukaan henkilökuntapula on suurempi ongelma kuin rahapula.
Maan lääkäriliitto The British Medical Association BMA on ilmoittanut tukensa maan hallituksen rekrytointikampanjalle.
Isossa-Britanniassa on OECD-maista lähes vähiten lääkäreitä väestönmäärään nähden. Maassa on todettu, että suunnitelmia lääkärimäärän lisäämiseksi ei pystytä toteuttamaan pelkästään oman maan koulutuksen voimin.
BMA:sta todetaan, että NHS:ssa täytyy yhtä lailla kiinnittää huomiota työolojen parantamiseen.
- Tarvitsemme apua lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, jotta pystymme tarjoamaan potilaillemme nopean pääsyn hoitoon ja aikaa lääkäreiden kanssa. Tuemme kampanjaa, joka houkuttelee lääkäreitä muualta maahamme. On paljon parempi saada ulkomailta kollegoita tänne kuin lähettää potilaitamme ulkomaille hoitoon, sanoo BMA:n vuosikokouksen puheenjohtaja George Rae.
BMA:n mielestä on välttämätöntä, että maahan töihin tuleville lääkäreille tarjotaan valmiiksi rakennettuja valmennusohjelmia. Liitto katsoo, että heidän on saatava myös muunlaista tukea, jotta he pystyvät hyvin aloittamaan työskentelyn ja menestymään työssään.
Lisäksi on maan lääkäriliiton mukaan myös tiettyjä käytännön haasteita, jotka on selvitettävä. BMA:n mielestä muista EU-maista kotoisin olevat lääkärit eivät välttämättä ole tottuneet yhtä rasittaviin työmääriin kuin brittiläiset lääkärit, mikä saattaa estää lääkäreiden tulemista maahan.
- Monet eurooppalaiset kollegamme pitävät työtahtiamme melko hätkähdyttävänä. Ja jos rekrytoimme eritasoisen koulutuksen hankkineita lääkäreitä, mukaan lukien erikoistuvia lääkäreitä, meidän täytyy tarjota heille mielekkäät urasuunnitelmat sekä hyvää valmennusta ja tukea, muistuttaa Rae.
Tällä hetkellä Isossa-Britanniassa on reilut 50 suomalaista lääkäriä.
MYÖS RUOTSISSA REKRYTOINTIKAMPANJA
Myös Ruotsi on aloittanut tänä vuonna erityisen kampanjan ulkomaalaisten lääkärien rekrytoimiseksi maahan.
Tarkoituksena on palkata pelkästään tänä vuonna 200-250 lääkäriä muista maista. Määrä on kaksi kertaa niin paljon kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä, jolloin maahan rekrytoitiin noin 120 lääkäriä.
Suunnitelmissa on rekrytoida ja houkutella myös suomalaisia lääkäreitä.
Kyseessä on eri maakuntien (landstinget) suunnitelmat. Suomalaisista lääkäreistä on ilmoittanut olevan kiinnostunut erityisesti Östergötlandin maakunta.
Tähän asti suurin osa ulkomaisista lääkäreistä on tullut Ruotsiin ilman, että heitä olisi houkuteltu erityisillä kampanjoilla. Suurin pula Ruotsissa on yleislääkäreistä, varsinkin maakunnissa. Pulan suuruudesta kertoo jotain se, että jotkut landstingetit ovat sanoneet ottavansa niin paljon lääkäreitä kuin vain saavat.
Tällä hetkellä Ruotsissa työskentelee reilut 350 suomalaista lääkäriä.