Hyväntekeväisyysrahalla saatiin aikaiseksi paljon hyvää
Lääkäriliitto järjesti 100-vuotisjuhlansa kunniaksi viime vuoden loka-marraskuussa kaikilla yliopisto-sairaalapaikkakunnilla loppuunmyydyn Hei, kuule Suomi -hyväntekeväisyyskonserttikiertueen, jonka tuotto ohjattiin lyhentämättömänä lasten ja nuorten hyväksi. Miten rahat on käytetty?
Lääkäriliiton lahjoitus on hyvän suunnittelu- ja taustatyön ohella ollut todella tärkeä tekijä siinä, että Palaset kohdalleen -hanke on käynnistynyt ja sujunut niin hyvin, toteaa kehittämispäällikkö Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.
Palaset kohdalleen -hankkeen työntekijät auttavat päihde- ja käytöshäiriöisiä nuoria ja heidän perheitään. He tapaavat viikoittain nuoren ja hänen perheensä sekä koulun ja muun verkoston kanssa 4-6 kuukauden ajan. Yksi työntekijä ottaa kokonaisvastuun prosessista tiiminsä ja työnohjauksen tuella.
Lääkäriliiton lahjoittamalla rahalla on tuettu neljän monimuotoisen perheterapian kokeilutiimin kouluttamista. Kaikkiaan koulutuksessa on 24 työntekijää. Tiimit toimivat Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Kuopiossa. Kaksi tiimiä toimii nuorisopsykiatrian poliklinikoilla ja kahdessa tiimissä työskentelee sekä erikoissairaanhoidon että kaupungin sosiaalitoimen työntekijöitä.
Koulutus alkoi maaliskuussa ja jatkuu ensi vuoden tammikuulle. Kouluttajat tulevat Hollannista Euroopan MDFT (Multidimensional Family Therapy) -Akatemiasta. Lisäksi koulutusmateriaalia on käännetty suomeksi ja koulutettu henkilöitä menetelmän laadunarviointiin.
- Projekti on sujunut vauhdikkaasti ja hyvin. Työntekijät ovat olleet motivoituneita ja innokkaita, vaikka ovatkin kokeneet menetelmän hyvin vaativana. Koulutuksessa on keskeistä tekemällä oppiminen. Menetelmän vahvuudet ovat tulleet nopeasti esiin kokemuksena siitä, että tällaisella työskentelytavalla voidaan oikeasti auttaa tehokkaasti kohderyhmää. Euroopan MDFT-Akatemia on todennut, että hankkeen koordinointi Suomen Mielenterveysseuran toimesta on onnistunut ja ensiarvoisen tärkeä tekijä kokonaisuuden kannalta, projektipäällikkö Leena Ehrling iloitsee.
Projekti jatkuu tiimien terapeuttien kouluttamisena työpajatyyppisesti ja kytkeytyen tiiviisti käytännön työhön.
- Hankkeeseen liittyvä monitieteinen tutkimus aloitetaan vuonna 2012 yhteistyössä THL:n ja yliopistojen kanssa. Vaikuttavuutta tutkitaan tapaustutkimusten avulla. Hoitoprosessia ja työntekijöiden kokemuksia työtavasta selvitetään myös, Tikkanen kertoo.
Rahoitus on turvattu vuoden 2013 loppuun. Lääkäriliiton lisäksi rahaa saadaan Raha-automaattiyhdistykseltä. Tutkimukseen haetaan myös tutkimusapurahoja.
- Kesäkuussa 2012 järjestämme kansainvälisen seminaarin, johon kutsumme menetelmän kehittäjät USA:sta sekä kotimaisia ja eurooppalaisia yhteistyökumppaneita ja muita aiheesta kiinnostuneita. Seminaarissa esittelemme ensimmäisiä tutkimustuloksia ja kokemuksiamme työtavasta ja sen vaikuttavuudesta.
PäivänKakarat-hanke auttaa lapsiomaista
- Olemme käynnistäneet PäivänKakarat-hankkeen Lääkäriliiton lahjoitusvaroilla, toteaa projektisuunnittelija Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitosta.
Hankkeella tuetaan psyykkisesti sairastavien vanhempien lapsia erityisesti pienillä paikkakunnilla.
Arvioiden mukaan joka kymmenes aikuinen suomalainen on sairastunut psyykkisesti ja heistä joka neljännellä on lapsia. Yhteensä jopa 340 000 lasta koskettaa jommankumman vanhemman mielenterveysongelma.
- Hanke sai alkunsa, kun kartoitimme, millaista lapsiomaistyötä jäsenyhdistyksissä on jo toteutettu. Mietimme, mikä olisi sellaista, joka todella palvelisi lapsiomaisia. Totesimme, että kaikista tärkeintä on se, että mahdollisimman moni ammattilainen oppii huomioimaan ja näkemään psyykkisesti sairastuneiden henkilöiden lapset ja heidän kokemuksensa. Halusimme, että ammattilaisten kynnys ottaa lapsiomaisten asia puheeksi vanhempien ja lasten kanssa olisi entistä matalampi, Männikkö kertoo.
Jo aikaisemmin THL on kehittänyt lastenpsykiatri Tytti Solantauksen johdolla Lapset puheeksi -menetelmän. Sen avulla vanhemmat saavat eväitä lapsiensa tukemiseen sekä tietoa perhettä auttavista palveluista. Työntekijöitä menetelmä rohkaisee ja auttaa puhumaan lasten tilanteesta mielenterveyden häiriöstä kärsivän vanhemman kanssa.
PäivänKakarat-hanke järjestää koulutuksia, joissa opitaan käyttämään Lapset puheeksi -menetelmää. Koulutukset suunnataan erityisesti pienten paikkakuntien yhdistyksille, sillä syrjäseuduilla asuvat lapsiomaiset ovat tällä hetkellä eniten tuen tarpeessa.
- Omaistyötä tekevien oli helppo innostua menetelmästä, joten ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä päätimme, että mahdollisimman monen yhdistyksen työntekijän ja yhteistyökumppanin pitää saada tällainen koulutus.
Seitsemän jäsenjärjestöä järjesti syksyllä neljä koulutustilaisuutta. Koulutuksiin osallistui useita kymmeniä työntekijöitä jäsenjärjestöistä, muista yhdistyksistä ja julkiselta sektorilta.
- Parhaillaan koulutuksiin osallistuneet kokeilevat menetelmän käyttöä osana omaa työtään, ja ensi kevään tapaamisissa on vielä mahdollista käydä läpi sen käytöstä saatuja kokemuksia. Keskusliitto julkaisi koulutusten tueksi myös oppaan.
Kevään 2012 aikana koulutuksiin osallistuneet pohtivat niitä toimintamuotoja, joiden avulla lapsiomaisia ja heidän perheitä tuetaan. Ainakin perhekursseja ja vertaistukiryhmiä aiotaan järjestää.
- Koulutuksiin osallistuneet ovat olleet vaikuttuneita Lapset puheeksi -menetelmästä. Osallistujien mukaan siinä vanhemmuuden vastuu näkyy vahvemmin kuin monissa muissa menetelmissä.
Sairaalaklovnit viimein OYS:iin
- Pitkäaikainen haaveeni siitä, että Sairaalaklovnit ry:n toimintaa olisi myös OYS:ssa, on vihdoin ja viimein toteutunut. Tästä suuri kiitos Lääkäriliitolle. Nyt toimintamme kattaa kaikki yliopistolliset sairaalat. Lääkäriliiton lahjoitus oli todella merkittävä asia, iloitsee Sairaalaklovnit ry:n perustaja ja taiteellinen johtaja Lilli Sukula-Lindblom.
Parhaillaan koulutetaan 11 uutta klovnia, joista peräti kuusi muodostaa oman klovniryhmän Ouluun. Samalla Tampere saa kaksi uutta klovnia ja Turku kolme.
- Tällä hetkellä klovneja on 29, mutta joulukuussa jo 40. Uudet klovnit ovat piristysruiske myös meille vanhoille klovneille, sillä he tuovat uutta energiaa ja uusia ideoita mukanaan.
Virallisesti Oulun klovnit aloittavat 2-päiväisen viikkotyönsä OYS:ssa tammikuussa, mutta työharjoittelua on tehty jo koko syksy.
- Vastaanotto on ollut hyvin positiivista ja sydämellistä. Toiminnalle on ollut selkeästi tilaus, ja lapset ovat olleet todella iloisia meidän läsnäolosta. Pitkäaikaispotilaat, myös lapset, liikkuvat usein sairaaloiden ja kaupunkien välillä. Esimerkiksi Helsingistä takaisin Ouluun siirretyt lapset ja heidän perheensä ovat olleet todella iloisia nähdessään meidät myös Oulussa.
OYS:ssa sairaalaklovnit vierailevat melko poikkeuksellisesti myös vastasyntyneiden osastolla sekä psykiatrisella osastolla.
- Ne ovat myös meille haasteellisia kohteita. Joku saattaa ihmetellä, miksi me ylipäänsä käymme keskoslasten luona, mutta heidän perheilleen se on ollut tärkeää, ja myös henkilökunnalle.
Koska Sairaalaklovnien toiminta rahoitetaan kokonaan avustuksilla ja lahjoituksilla, uutta rahoitusta pitää hankkia koko ajan. Oulun suunnalta onkin nyt etsinnässä monivuotisia toiminnan tukijoita.
Suuri summa rahaa
Suomen Lääkäriliitto keräsi rahaa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyöhön yhteensä 186 081,15 euroa. Summa jaettiin kolmelle eri järjestölle: Suomen Mielenterveysseura ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto ry saivat molemmat 65 128,40 euroa. Sairaalaklovnit ry:lle lahjoitettiin 55 824,35 euroa. Konserttikiertueen lisäksi hyväntekeväisyyteen kertyi rahaa keväällä 2010 julkaistusta lääkärien historiaa käsittelevästä kirjasta, joka postitettiin kaikille Lääkäriliiton jäsenille. Kirjan vapaaehtoisesta maksusta kertyi varoja lähes 19 000 euroa.