Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2013 vsk 68 s. 1524 - 1525

Geriatria on optimistin ala

Kelan kuntoutuspäällikkö, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, LT Tiina Huusko inspiroituu geriatrian monipuolisuudesta ja haastavuudesta.

Elli Alarotu

Yli 30 vuotta alalla työskennellyt Huusko pitää uraansa geriatrille melko tyypillisenä. Ensin hän erikoistui sisätauteihin, sittemmin hallintoon, kuntoutukseen ja geriatriaan. Väitöstutkimuksensa hän teki lonkkamurtumien kuntoutuksesta.

Aiemmin hankittu kokemus ja osaaminen sairaalatyöstä geriatrien ja sisätautilääkärien koulutukseen ovat olleet hyödyksi nykyisessä Kelan kuntoutuspäällikön pestissä, jossa hän on ollut mukana kehittämässä uusia toimintamalleja ja käynnistämässä monia sittemmin merkittäviksi osoittautuneita geriatrian hankkeita. Geriatrisessa kuntoutuksessa suurimmat ryhmät ovat lonkkamurtumat, aivoverenkiertohäiriöt ja muistisairaudet.

Kokonaisuus on hahmotettava

Geriatria on monitieteinen ja moniammatillinen ala, jossa olennaista on Huuskon mukaan kokonaisnäkemyksen muodostaminen. Hän pitää geriatriassa erityisesti sen laaja-alaisuudesta. Usein geriatrian erikoislääkäreillä on toinenkin erikoisala.

- Geriatria ei ole insinööritiedettä, johon lääkärin työssä on muuten vähän menty. Tällä alalla pätevät vanhat hyvät lääkärin toiminnan periaatteet. Geriatria ei toimi, ellei ajatella kokonaisuutta. Ikäihmisten tapauksessa on kiinnitettävä huomiota kaikkeen: kotiin, sosiaaliseen tilanteeseen, moniin sairauksiin, kuntoutukseen, apuvälineisiin.

Organisointikyky, ennakkoluulottomuus, vuorovaikutustaidot ja yhteistyökyky ovat geriatrin tärkeimpiä ominaisuuksia.

- Geriatri on usein konsultti, kokonaisuudenhahmottaja ja organisaattori, hän kuvaa.

Geriatri tekee yhteistyötä vanhan ihmisen, hänen perheensä ja hoitotiimin kanssa. Alan ihmisläheisyys on Huuskosta palkitsevaa ja innostavaa.

- Ihmisen ja hänen läheistensä ja hoitotiimin kanssa on pakko olla vuorovaikutuksessa. Et voi vain mennä karkuun lääkärinkansliaan ja katsoa mikä pilleri pannaan.

Ennakkoluulot saavat työssä kyytiä, ja Huuskokin on joutunut moneen kertaan korjaamaan asenteitaan.

- Esimerkiksi tutkittaessa muistisairaita on yllättänyt, miten paljon juuri he hyötyvät kuntoutuksesta. Ikäihmisten kuntoutus todellakin kannattaa.

Aito kiinnostus ihmiseen on oltava.

- Tässä työssä pitää olla positiivinen asenne. Jos ei jaksa olla optimisti, tämä on varmasti raskasta.

Geriatri vaikuttaa yksilöön ja yhteiskuntaan

Huusko kokee geriatrin vaikutusmahdollisuudet monella tasolla hyviksi. Konkreettisia tuloksia on helppo nähdä.

- Geriatriassa ei sillä tavalla etsitä terveyden parantumista. Palkitsevaa on saada ihmisen toimintakyky paranemaan, tai että potilas piristyy tai voi jatkaa kotona asumista. Näin potilaan elämä tulee paremmaksi.

Myös omaisten elämään vaikuttaminen lämmittää. "Minä sain äitini takaisin" voi olla omaisen kiitos, kun muistisairaan äidin tilassa tapahtuu parannus.

Yksittäisten ihmisten elämän lisäksi geriatri voi vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin.

- Geriatrit organisoivat toimintoja esimerkiksi THL:ssa ja kunnissa, joissa he usein vastaavat vanhustenhoidosta ja osastojen toiminnasta. Vastaavanlainen toimintojen organisoiminen on Kelankin tehtävä.

Tulevaisuuden ala

Väestön ikärakenteen muutoksen myötä geriatrian erikoislääkäreillä riittää työtä jatkossakin, ja alan merkitys on kasvava. Huuskon mukaan muutoksia on kuitenkin tehtävä.

Lue myös

- Yhteiskunnassa asenteet ovat aika vanhusnegatiivisia. Fakta on, että meillä on entistä pidempään eläviä kansalaisia. Meillä ei ole varaa olla järjestämättä asiaa. Ellei geriatriaa hoideta hyvin, meiltä loppuvat rahat. Asiaa olisi hoidettava huomattavasti aktiivisemmin. Tutkimusten perusteella alaa pitäisi keskittää enemmän, sanoo Huusko.

- Päivystykseen tuleva vanha ja monisairas on juuri se kiireellinen potilas, kiireellisempi kun se nuori. Jos ajatellaan, että vanha voi odottaa, hän menettää nopeasti toimintakykynsä ja päätyy odottamaan laitospaikkaa. Kun on vanha, on kiire! Kuntoutus pitää aloittaa heti. Se on eettisesti kestävää, mutta säästää samalla rahaa. n

Geriatrian merkitys kasvaa

➤ Geriatriassa ennaltaehkäistään, tutkitaan ja hoidetaan vanhuuden sairauksia. Toimintatapa on moniammatillinen.

➤ Työikäisiä geriatrian erikoislääkäreitä on 258. Heistä naisia on noin 70 %.

➤ Geriatrian erikoislääkärien keski-ikä on 49 vuotta. 28 % geriatrian erikoislääkäreistä on yli 55-vuotiaita.

➤ Geriatrian merkityksen arvioidaan kasvavan väestön vanhentuessa. Väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi palveluntarve alalla kasvaa huomattavasti samaan aikaan kun erikoislääkärit tulevat eläkeikään.
Geriatrian erikoislääkäritarpeen on arvioitu kolminkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2025 mennessä.

Lähde: Suomen Lääkäriliitto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030