Lomautus ja työttömyysturva
Muutaman vuoden tauon jälkeen kunnat ja kuntayhtymät ovat taas alkaneet tasapainottaa budjettiaan lomauttamalla henkilöstöään. Määrät ovat toistaiseksi huomattavasti pienempiä kuin 1990-luvun alussa. Useimmiten lomautuksista on hallinnollinen päätös, joka koskee kaikkia kunnan palveluksessa olevia. Lomautuspäivien lukumäärä on vahvistettu ja lomautuslistat kiertävät henkilöstön keskuudessa kuin lomalistat ikään.
Aikaisemmin työttömyyskassa maksoi täyttä työttömyyspäivärahaa jokaiselta lomautuspäivältä riippumatta lomautusjakson pituudesta. Näiltä osin työttömyysturvalaki on muuttunut. Nykyisen lain mukaan työttömyyspäivärahan maksamiseen vaikuttaa se, mille kalenteripäiville lomautukset sijoittuvat. Kunkin lomautusjakson pituuden mukaan määritellään, onko kyseessä kokoaikainen lomautus vai lyhennetty työviikko.
KOKOAIKAINEN LOMAUTUS
Jos lomautusjakso kestää vähintään seitsemän perättäistä kalenteripäivää tai viisi arkipäivää saman kalenteriviikon aikana, on kyseessä kokoaikainen lomautus. Tällöin lomautetulla henkilöllä on oikeus täyteen päivärahaan jokaiselta lomautuspäivältä.
LYHENNETTY TYÖVIIKKO
Jos samalla viikolla on sekä työpäiviä että lomautuspäiviä eikä kahdelle perättäiselle viikolle tule seitsemän päivän yhdenjaksoista lomautusta, sovelletaan lyhennettyä työviikkoa koskevaa lainsäädäntöä. Jos viikoittainen työaika ylittää 75 % kokoaikatyön työajasta, ei henkilöllä ole lainkaan oikeutta työttömyyspäivärahaan. Näin ollen nelipäiväistä työviikkoa tekeville ei makseta päivärahaa (työaika 80 %).
Lyhennetyssä työviikossa työpäivistä saatu palkkatulo käsitellään "työttömyyden aikaisena tulona", joka yhteensovitetaan työttömyyspäivärahan kanssa. Yhteensovituksessa 50 % palkasta pienentää päivärahaa. Päivärahahakemuksen liitteeksi tarvitaan palkkatiedot yksittäisiltä lyhennetyiltä työviikoilta. Kassa määrittelee lyhennetyn työviikon palkasta laskennallisen kuukausipalkan, joka näkyy jäsenelle tulostettavassa päivärahapäätöksessä.
OMAVASTUUAIKA
Seitsemän ensimmäistä lomautuspäivää ovat omavastuuaikaa, jolta ei ole oikeutta päivärahaan. Omavastuuaika ei kulu viikonloppuina, mutta sen sijaan arkipyhät lasketaan omavastuuaikaan. Työ-, korvaus- ja omavastuupäivien lukumäärä kunakin viikkona saa olla enintään viisi. Viikonloppuja ei pidetä lain tarkoittamina työpäivinä, vaikka työnantaja maksaa myös niiltä palkkaa. Vastaavasti viikonlopuilta ei myöskään ole oikeutta työttömyysturvaan, vaikka työnantaja lomauttaisi viikonlopuksi. Jos viikonloppuna tosiasiallisesti tehdään työtä, hyväksytään kyseisellä viikolla omavastuupäiviksi vastaavasti vähemmän päiviä (laki lähtee siitä, että kullakin viikolla on kaksi vapaapäivää). Jos kysymyksessä on lyhennetty työviikko, ei omavastuuaika kulu sellaisella viikolla, jossa työaika ylittää 75 % kokoaikatyön työajasta. Omavastuupäivien tulee kertyä kahdeksan viikon kuluessa.
Omavastuuaika alkaa uudelleen aina, kun henkilö on välillä ollut 43 viikkoa työssä. Näin sellaisilla lomautetuilla, jotka aikaisemmin ovat ollet työttöminä, ei ole uusia omavastuupäiviä, elleivät he ole olleet 43 viikkoa työssä sen jälkeen, kun heillä edellisen kerran oli omavastuuaika. Tätä voi käyttää hyväkseen myös silloin, kun esimerkiksi vuoden 1997 lomautukset sattuvat vuoden loppupuolelle ja vuoden 1998 lomautukset vaikkapa kesään: koska väliin jäävä aika on lyhyempi kuin 43 viikkoa, uutta omavastuuaikaa ei ole.
PÄIVÄRAHAN TASO
Päivärahan taso määräytyy työttömyyttä tai lomautusta edeltäneiden 43 viikon (10 kk) ansioista. Lisäksi päivärahan tasoon vaikuttaa lapsikorotus, jota maksetaan hakijan huollettavista alle 18-vuotiaista lapsista. Lapsikorotus on yhdestä lapsesta 24 markkaa, kahdesta lapsesta 35 markkaa ja kolmesta lapsesta 45 markkaa päivää kohden.
Esimerkkejä päivärahan tasosta ilman lapsikorotusta eri tulotasoilla (vuonna 1997):
Tulot, Päiväraha mk/kk mk/pv
10 000 255,00
15 000 310,37
20 000 354,74
25 000 399,20
Yhteensovitettavat etuudet
Jos lomautetulla on tuloja yksityispraktiikasta niinä kuukausina, jolloin hän on lomautettuna, vähennetään työttömyyspäivärahasta 50 % praktiikkatuloista (tarkastelu on yleensä kalenterikuukausikohtainen).
Jos lomautetun perhe saa lasten kotihoidontukea, vähennetään se yleensä työttömyyspäivärahasta.
HAKUMENETTELY
Lomautusajan työttömyyspäivärahaa haetaan kirjallisella hakemuksella omasta työttömyyskassasta. Lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit kuuluvat Lääkärien työttömyyskassaan. Hakulomakkeita saa paikallisesta työvoimatoimistosta. Mikäli kyseessä on ns. ryhmälomautus (vähintään 10 henkilöä), lomautetun ei tarvitse henkilökohtaisesti ilmoittautua työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Työnantaja lähettää lomautusilmoitukset suoraan työvoimatoimistoon ja työttömyyskassaan. Lomautetun kannattaa varmistaa vaikkapa luottamusmieheltä, hoidetaanko lomautukset yhteisilmoituksella. Mikäli kysymyksessä ei ole ryhmälomautus, tulee lomautetun itsensä ilmoittautua työvoimatoimistoon, joka puolestaan antaa työttömyyskassalle lausunnon henkilön oikeudesta päivärahaan. Työnhakijaksi ei voi ilmoittautua takautuvasti, joten ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.
Päivärahaa on haettava työttömyyskassasta viimeistään kolmen kuukauden kuluttua siitä päivästä, jolta päivärahaa maksetaan. Omavastuuaika ei vanhene, joten hakemusta ei kannata lähettää työttömyyskassalle ennen kuin siihen sisältyy myös päivärahaan oikeuttavia päiviä.
Lomautuksen aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat pienimmät, kun seitsemän ensimmäistä lomautuspäivää ovat kahdeksan viikon kuluessa siten, että kullakin viikolla on vähintään kaksi lomautuspäivää, ja seuraavat lomautuspäivät sijoittuvat siten, että kokoaikaisen lomautuksen kriteerit täyttyvät.
ESIMERKKI
Seuraavassa on esimerkki hakulomakkeen täyttämisestä ja kassan käsittelystä tapauksesta, jossa henkilöllä on 20 lomautuspäivää syksyllä 1997. Lomautetun kuukausipalkka 20 000 markkaa, hänellä ei ole alle 18-vuotiaita lapsia, eikä hänellä ole yksityisvastaanottotuloja. Kokoaikaisen lomautuksen päiväraha hänen kohdallaan on 354 mk/pv viideltä päivältä viikossa.
Kassan käsittely
Ensin määritellään omavastuupäivät, seitsemän ensimmäistä lomautuspäivää:
, omavastuupäiviä ovat 11.9., 12.9., 15.9., 26.9., 30.9., 1.10. ja 2.10.
, 5.9. ei käy omavastuupäiväksi, koska kyseisellä viikolla työaika on yli 75 % kokaikatyöstä
, 16.9. ei käy omavastuupäiväksi, koska lauantai on työpäivä ja kyseiselle viikolle täytyy tulla kaksi vapaapäivää
Ajalla 26.9.-6.10. henkilöllä on kokoaikainen lomautus
, maksetaan täyttä työttömyyspäivärahaa kahdelta päivältä, 3.10. ja 4.10., yhteensä 710 mk
Viikolla 42 (14.10.-20.10.) on lyhennetty työviikko
, selvitetään viikon palkka (= 2 580 mk)
, yhteensovitetaan päiväraha ja palkka (soviteltu päiväraha 96,74 mk)
, maksetaan soviteltua päivärahaa viikon kaikilta arkipäiviltä, yhteensä 483 mk.
Esimerkkitapauksessa työttömyysturva koko 20 päivän lomautukselta on yhteensä 1 193 mk (brutto). Mikäli lomautus olisi ollut yhtäjaksoinen 1.9. alkaen, olisi työttömyysturvaa maksettu 2 832 mk.
Lisätietoja antaa Lääkärien työttömyyskassa, puh. (09) 3930 727.