Kliininen työ Suom Lääkäril 2023;78:e35863, www.laakarilehti.fi/e35863

Potilastietojen haku vie liikaa aikaa

Potilastietojärjestelmissä on erilaisia toteutuksia Kanta-tiedon käyttämiseen.

Ulla Ora

Potilastietojen löytyminen nopeasti vastaanotolla on usein haastavaa. Kanta-palveluiden tietojen saaminen vaihtelee sen mukaan, minkälainen potilastietojärjestelmä on käytössä.

Kanta-palveluihin on koottu lähes kaikkien suomalaisten terveystiedot sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Palveluissa ei ole terveydenhuollon ammattilaisille erillistä käyttöliittymää, vaan tiedon hakemiseen tarvitaan potilastietojärjestelmä. Se, miten paikallinen potilastietojärjestelmä tuo esiin ja jäsentelee Kanta-palveluista saatua tietoa, vaihtelee.

– Suomessa on lukuisia potilastietojärjestelmiä, joissa on erilaisia toteutuksia Kanta-tiedon käyttämiseen, kertoo liiketoiminta-arkkitehti Tatu Heinonen Kanta-palveluista.

Kanta-palveluiden avulla potilaan tiedot on mahdollista saada koko maan terveydenhuollon käyttöön, jos potilas on antanut luovutusluvan Kannan tietojen hyödyntämiseen hänen hoidossaan.

Kansalaisten on huomattavasti lääkäreitä helpompaa löytää omat potilastiedot ja reseptit Omakannasta.

Maria Sääskilahti on tutkinut väitöskirjassaan Omakannan käyttöä apteekkien reseptiasiakkaiden näkökulmasta. Tutkimus osoitti, että asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä Omakanta-palveluun.

Sääskilahden mielestä olisi potilaan hoidon jatkuvuuden ja kokonaislääkityksen hallinnan kannalta olisi tärkeää, että Kanta-palveluihin arkistoitujen tietojen hyödyntäminen olisi lääkäreille nykyistä helpompaa.

Kanta-palveluihin on kirjattu ensimmäiset reseptit vuonna 2010. Julkisen terveydenhuollon potilastietoja Kantaan alettiin kirjaamaan 2013 ja yksityisen puolen tietoja 2016. Tavoitteena on, että Kantaan kirjataan potilastiedot kaikista terveydenhuollon yksiköistä ympäri Suomen.

Joskus pitää kahlata pitkään

Husin Akuutissa työskentelevä hallinnollinen ylilääkäri Mari Hongisto pitää potilastietojen saantia usein haastavana. Husissa on käytössä potilastietojärjestelmä Apotti, jonka kanssa on ollut haasteita, mutta Hongiston mukaan järjestelmä on myös kehittynyt paljon.

– Kun Akuutin päivystykseen tulee potilas, hänen potilastietojaan löytyy useimmiten Apotin sairauskertomuksista. Tietoa on myös kohtuullisesti löydettävissä eri erikoisaloilta. Se vaatii toki tekstien suodattamista erikoisalan mukaan, ja siten klikkauksia ja penkomista. Jos potilastietoja tarvitaan esimerkiksi yksityisvastaanotoilta, niitä pääsee selaamaan Kanta-haun kautta. Tämä edellyttää, että potilaan Kanta-luvat ovat kunnossa, sanoo Hongisto.

Hongiston mukaan asiakirjojen löytäminen Kanta-haun kautta kestää etenkin silloin, jos tutkimuksia ja käyntejä on useita ja eri toimijoilla. Parissa minuutissakin potilastiedot voi löytää, mutta usein niitä joudutaan kahlaamaan pitempään.

Hongiston mukaan potilastietojärjestelmien vaihtelut hidastavat tiedon saantia. Jos perusterveydenhuollossa on käytössä sama potilastietojärjestelmä kuin erikoissairaanhoidossa, on tiedonsaanti sujuvampaa.

Lue myös

– Vaikeinta on, että tieto on monessa paikassa pirstaleina. Unelma olisi, että kaikki tiedot löytyisivät samasta järjestelmästä jäsenneltyinä, hyvillä suodatus- ja hakumahdollisuuksilla, sanoo Hongisto.

Esko tulee kaikille Pohteessa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (Pohde) on tarkoitus ottaa potilastietojärjestelmä Esko käyttöön koko hyvinvointialueella. Se on ollut jo käytössä erikoissairaanhoidossa. Tällä hetkellä hyvinvointialueella on käytössä Eskon lisäksi 19 erillistä perusterveydenhuollon järjestelmää.

Eskon ensimmäiset käyttöönotot tulevat perusterveydenhuoltoon ensi vuoden alussa. Sairaanhoitopiireillä on jo ollut käytössään yhteinen Kunta-Esko, jonka kautta erikoissairaanhoidon tietoja on voitu lukea suoraan kuntien omista järjestelmistä.

– Tämä oli meillä merkittävä uudistus, joka tuli jo ennen sotea. Jatkamme uudistusta niin, että Esko tulee kaikkiin yksiköihimme, kertoo hallintoylilääkäri Pasi Eskola Pohteesta.

Kanta-palveluiden tiedot voidaan tuoda Pohteessa potilastietojärjestelmien omien tietojen lomaan. Osassa nykyisistä potilastietojärjestelmistä Kannan tiedot näkyvät selkeästi, toisissa eivät. Kun potilastietojärjestelmät saadaan yhtenäistettyä, Kannan tiedot on mahdollista saada kaikista järjestelmistä samalla tavoin.

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030