Kliininen työ

Nuorten ja lasten mielenterveyspalveluja vahvistetaan Keski-Suomessa

Nyt uusia lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimejä on kuusi.

Ulla Toikkanen

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja vahvistetaan ja palveluja tuodaan lähelle lapsia ja nuoria Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Viime vuonna hyvinvointialueelle perustettiin laajasti perustason lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimejä. 

Palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen  kertoo, että kasvatus- ja perheneuvolapalvelut ovat toimineet kymmeniä vuosia monella paikkakunnalla Keski-Suomessa. Lasten mielenterveystyötä on tehty perheneuvoloissa. Sitä ovat myös tehneet hajanaisesti psykiatriset sairaanhoitajat yksittäisissä kunnissa.

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyötä on ollut Keski-Suomessa tarjolla kattavammin vain Nuorisovastaanotolla Jyväskylässä.

Nyt uusia lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimejä on kuusi ja loppuvuodesta seitsemän, kun Jämsän palvelut liittyvät hyvinvointialueelle. 

– Olemme rekrytoineet mielenterveys- ja päihdetyön tiimeihin lääkäreitä, sairaanhoitajia, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä. Lääkärit kuuluvat perustason mielenterveystyön tiimeihin, Hämäläinen kertoo.

Myös opiskeluhuollon ammattilaisia on koulutettu Keski-Suomessa laajasti mielenterveyden hoidon vaikuttaviin menetelmiin. 

IPC-menetelmää käytetään 12–18-vuotiaiden nuorten masennusoireilun ehkäisyyn ja hoitoon. Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuva Cool kids -menetelmä puolestaan on tarkoitettu ahdistuksen hoitoon.

Lue lisää: Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden järjestämisestä huomautuksia Pohjois-Savon hyvinvointialueelle

Saatavuus vaihtelee

Hämäläisen mukaan Keski-Suomessa on eroja lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuudessa. Keski-Suomessa nuorten perustason mielenterveyspalveluihin pääsee 1–2 viikossa lukuun ottamatta Jyväskylän Nuorisovastaanoton hoidollisia palveluita, jonne on tällä hetkellä pidempi jonotusaika. 

Jyväskylässä asuu noin kaksi kolmasosaa Keski-Suomen 13–22-vuotiaista nuorista ja nuorista aikuisista, mikä näkyy ruuhkana Nuorisovastaanotolla. 

–  Nuorilla on mahdollisuus asioida päivittäin walk in -vastaanotolla ilman ajanvarausta Jyväskylän Nuorisovastaanotolla. Tästä palvelusta on tullut erittäin suosittu, ja apua on tarjolla joka päivä.

Lue lisää: Miksi nuoret lääkärit voivat huonosti?

Mielenterveysongelmat puheeksi

Nuorten mielen hyvinvoinnin kampanjassa nuorten ja huoltajien tietoisuutta mielen hyvinvointia tukevista asioista pyritään lisäämään. Heitä rohkaistaan ottamaan mielenterveysongelmat puheeksi ja madaltamaan avun piiriin hakeutumisen kynnystä.

Yhdessä tekemistä vahvistetaan niin kolmannen sektorin toimijoiden, nuorisotyön kuin sivistyspalvelujen kanssa.

– Kampanjan tavoitteena on, että nuorten ahdistus- ja masennusoireilu ei jatkaisi enää nousuaan vuoteen 2025 mennessä ja oireilu saataisiin laskemaan vuoteen 2027. 

Lue lisää: Päädymmekö näyttämään nuorisolle keskisormea?

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030