Kliininen työ Suom Lääkäril 2022;77:e34097, www.laakarilehti.fi/e34097

Kymenlaaksossa psykiatria palaa osaksi terveyspalveluita

Ylilääkäri: "Olemme joutuneet ottamaan toiminnassa enemmän vastuuta, kuin mihin valtuudet riittäisivät."

Maria Nummela

Kymenlaaksossa psykiatria palaa takaisin muiden terveyspalveluiden joukkoon. Kymsotessa psykiatrian alat sijoitettiin vuoden 2019 alussa samaan kokonaisuuteen sosiaalipalveluiden kanssa. Toivottu muutos toteutuu vuodenvaihteessa hyvinvointialueuudistuksen myötä.

– Tästä huolimatta yhteistyö jatkuu sosiaalipuolen kanssa edelleen, kuten toimi jo ennen Kymsotea. Olemme tyytyväisiä ratkaisuun, summaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtava ylilääkäri Ari Ronkainen .

Kymsoten mallissa psykiatrian alan johtaja ei ole ollut lääkäri.

– Olemme joutuneet ottamaan toiminnassa enemmän vastuuta, kuin mihin valtuudet riittäisivät.

Psykiatrian kokeiluvuosista valtaosa on ollut korona-aikaa. Tämä on värittänyt toimintaa, ei organisaatiota Kymsotessa.

Kymenlaaksossa kokeilun taustalla oli ajatus yhteistyön paranemisesta samojen potilaiden asioita hoitaessa. Aluksi myös lastentaudit oli sijoitettu muusta lääketieteestä vähän erilleen psykiatrian kanssa. Lastentaudit siirrettiin jo aiemmin takaisin osaksi terveyspalvelujen kokonaisuutta.

Tietojärjestelmät ja laki yhteistyön rajoitteena

Ari Ronkainen on toiminut psykiatrian piirissä 30 vuotta ja tottunut siihen, että potilaan etua ja tarpeita ajetaan yli byrokraattisten rajojen muutenkin.

– Organisaatiorakenteet eivät estä yhteistyötä, jos sitä halutaan tehdä. Sitä rajoittavat asiakastietojärjestelmät ja lainsäädäntö.

Lähivuosina esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyssä on Ronkaisesta tuntunut siltä, että sosiaali- ja terveyspuolen tarpeet ovat olleet hyvin erilaisia ja yhteisen kielen löytäminen on ollut vaikeaa.

– Totuus on se, että muiden alojen potilailla on ihan yhtä lailla tarve sosiaalipuolen palveluille. Näin on vaikkapa geriatrialla.

Rakenneuudistus toi Kymenlaaksoon rekrytointiongelman. Palaute kentältä on ollut hyvin suoraa: olette osa sosiaalityötä, ette lääketiedettä, työpaikka ei ole houkutteleva.

Myös Kymsoten virallisessa päätöksenteossa erikoisala on tahtonut jäädä unohduksiin, vaikka lääkärimäärällä mitaten ala on toiseksi suurin sisätautien jälkeen.

Lue myös

– Tämä on täysin inhimillistä, että johto hoitaa omaan alaansa kuuluvat asiat. Psykiatria on ollut sivussa.

– Myös me hoidamme niitä vakavia, kuolemaankin johtavia sairauksia. Emme vain mielenterveydenhäiriöitä.

Tyytymättömyys ei ole näkynyt potilaille

Kymsoten psykiatrian osaajat ovat rummuttaneet muutostoivettaan jo vuosia.

– Olemme lääkäreitä, olemme hoitajia ja ammattilaisina haluamme olla kehittämässä lääketieteellistä ja hoitotyötä.

Potilaille ongelmat eivät ole näyttäytyneet, toimimaan on pystytty.

– Sen verran ammattilaisia olemme, että olemme pyrkineet toimimaan organisaatiosta huolimatta ja yrittäneet peittää tyytymättömyytemme.

Ronkaisen mukaan lääkäreiden lisäksi myös muulla hoitohenkilökunnalla on aika yksimielinen näkemys siitä, että päätös palata vanhaan on oikea.

– Toimintaa on välttämätöntä kehittää, mutta kokemuksemme on se, että täytyy ensin viilata prosessit kuntoon erikseen ja sitten kehittää yhteistä prosessia.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030