Kanta-Häme tuo kognitiivisen lyhytterapian perusterveydenhuoltoon
Uusi koulutusryhmä aloittaa tammikuussa.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen työntekijöitä koulutetaan antamaan kognitiivista lyhytterapiaa.
Vuoden kestävässä koulutuksessa on opiskellut 14 perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdeammattilaista oman työnsä ohella. Koulutukseen sisältyy säännöllinen menetelmäohjaus sekä koulutuspotilaiden hoito.
Joulukuun alkuun mennessä 133 kantahämäläistä on saanut kognitiivista lyhytterapiaa koulutushoitona omalla terveysasemallaan. Palaute on ollut positiivista.
Kaikki palautetta antaneet suosittelisivat sitä toisille samankaltaisessa tilanteessa oleville. Lyhytterapiaa saaneet ovat kokeneet hyötyneensä muun muassa tehtävistä ja työkaluista, joiden avulla he oppivat itse lievittämään oireitaan.
Myös ammattilaiset ovat kokeneet opiskelun mielekkääksi. Lyhytterapiaa on tarjottu useimmiten ahdistukseen ja masennukseen. Hoitoa annetaan jatkossa lähipalveluna omalla terveysasemalla.
Kanta-Häme aloittaa seuraavan kognitiivisen lyhytterapian koulutusryhmän tammikuussa.
Mitä on kognitiivinen lyhytterapia?
Kognitiivisen lyhytterapian lähtökohtana on, että ihmisen ajatukset, tunteet, kehon tuntemukset ja toiminta vaikuttavat toisiinsa. Vaikuttamalla yhteen näistä voidaan saada suotuisa vaikutus myös toisiin.
Lyhytterapiassa 5–10 käynnin työskentelylle määritellään selkeä rakenne ja konkreettinen tavoite, jonka asiakas ja ammattilainen muovaavat yhteistyössä. Harjoitukset ja käyttäytymiskokeilut ovat tärkeitä.
Tavoite voisi olla esimerkiksi “lyhytterapian jälkeen pystyn osallistumaan opintoihin liittyviin ryhmätöihin” tai “lyhytterapian jälkeen minulla on keinoja rauhoittaa mieleni huoliajatuksista ennen nukkumaanmenoa”.