Vaikuttaja

Valoa pimeyteen

Maaret Laakso

On taas se aika vuodesta, jolloin aurinko on kadonnut maapallon toiselle puolelle. Silloin kun ainoa valo päivään tulee työpaikan loisteputkivaloista, työnantaja on maksanut palkkaa systemaattisesti väärin yli vuoden ajan ja takaisinperintä odottaa, eikä lehdistö edelleenkään löydä mitään hyvää julkisesta terveydenhuollosta, olisi helppo vaipua suomalaiseen synkkyyteen.

Terveydenhuoltojärjestelmämme yskii. Positiivisten asioiden löytäminen ei ole helppoa, jos tuntuu kuin istuisi sillalta alas ajavan junan kyydissä.

Työpaikkojemme loisteputkien alla kaivataan varmasti muistutusta siitä, missä kaikessa olemme kuitenkin hyviä. Itsenäisyyspäivän lähestyessä siihen on nyt hyvä hetki. Niinpä varoitan, että seuraavien kappaleiden sisältö on täysin valikoitua ja voi aiheuttaa paatuneille pessimisteille sydämentykytyksiä.

Lähdetään liikkeelle julkisesta terveydenhuollosta. Huolimatta sen kehityksen suunnasta, on Suomen kaltainen kattava ja laadukas järjestelmä globaalisti harvinainen. Terveydenhuollon digitalisaatiossa Suomi etenee maailman kärjessä. Neuvolajärjestelmämme on maailmanlaajuisesti arvostettu. Rokoteohjelmamme on hyvin laaja sekä ilmainen, ja rokotekattavuudessa olemme maailman huipulla.

Suomen imeväiskuolleisuus on edelleen maailman alhaisinta (2). Suomessa vastasyntyneen elinajanodote on maailman 25 kärkimaan joukossa. Vuonna 2019 elinajanodote oli miehillä 79 vuotta ja naisilla 84 vuotta. Terveen elinajan odote oli vastaavasti 70 ja 72 vuotta (1). Alkoholin kulutuksemme laskee ja tupakointi vähenee (2).

Terveysteknologia on perinteisesti suomalaisten vahvuusaluetta. Lukuisten terveydenhuollon laitteiden ohella nykyisin monen arkitreenaajan perusvaruste, eli sykettä mittaava urheilukello, on Suomen Oulusta kotoisin. Suomessa on kehitetty myös maailman ensimmäiset terveystietoa keräävät älysormukset.

Keksinnöistä mainittakoon, että pimeän ajan halpa henkivakuutus eli heijastin on myös suomalainen arkinen innovaatio. Sen kehitti maanviljelijä Arvi Lehti jo 1940–50-lukujen taitteessa.

Suomi on edelläkävijä myös biopankkitoiminnassa. Suomalaiset biopankit yhdistävät biologisia näytteitä terveystietoihin tavalla, joka on maailmanlaajuisesti vielä harvinaista.

Positiivinen asia on myös Suomessa jo pitkään vaalittu kokonaisturvallisuus-ajatusmalli. Sen keskiössä on laaja yhteistyö kaikkien yhteiskunnan toimijoiden välillä ulottuen viranomaisista kansalaisiin. Suomalaisten asennetta varautumiseen kuvastaa tasavallan presidentti Stubbin sanat ”suomalaiset ovat viileitä, rauhallisia ja hallittuja”. Suomen korkeatasoisena pidetty varautuminen kiinnostaa näinä epävakaina aikoina muita Euroopan maita ja muun muassa muut pohjoismaat ovat hakeneet meiltä mallia.

Suomalaiset ovat onnistuneet rakentamaan laadukkaan terveydenhuoltojärjestelmän, jonka ympärille on kasvanut paljon tutkimusta ja teknologiaa. Järjestelmämme tulevaisuus on päättäjiemme käsissä juuri nyt.

Toimiva terveydenhuolto on erottamaton osa Suomen kivijalkaa, niin arjessa kuin pahimpaan varautumisessa. Suomen päättäjien tulisi herätä ohjaamaan terveydenhuoltoamme yhtä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti kuin turvallisuuspolitiikkaamme. Viileästi, rauhallisesti ja hallitusti.

Toivotan kaikille mitä parhainta itsenäisyyspäivää!

Kirjoittaja

Maaret Laakso erikoistuva lääkäri, Oys leikkaus- ja anestesiakeskus Lääkäriliiton hallituksen jäsen


Kirjallisuutta
1
WHO, life expectancy. https://apps.who.int/gho/data/view.main.SDG2016LEXv?lang=en
2
YK:n tilastot. https://unstats.un.org/sdgs/dataportal/countryprofiles/FIN#goal-3
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030