Jäsen

Uuden valtuuskunnan kausi alkaa

Mitä valtuutetuilla on mielessä?

Sari Kosonen

Lääkäriliiton uusi valtuuskunta on koolla ensimmäistä kertaa 12. –13. joulukuuta. Valtuuskuntaan valittiin seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi 60 jäsentä, joista lähes puolet on uusia. Millaisia asioita sinne valitut pitävät tärkeinä?

Nyt tarvitaan kokonaisnäkemystä

Eniten paikkoja valtuuskuntaan sai Selyn ja työterveyslääkärien vaalirengas, 22 paikkaa.

Uutena tästä vaalirenkaasta pääsi läpi muun muassa anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Johanna Tuukkanen , joka työskentelee ylilääkärinä Sairaala Novassa Jyväskylässä. Hän on myös Erikoislääkäri-lehden päätoimittaja.

Tuukkanen on ollut jäsenenä valtuuskunnassa myös aiemmin, mutta ei ollut ehdolla kaksissa edellisissä vaaleissa.

– Minulla on ollut palo vaikutustyöhön kandiajoista lähtien. Terveydenhuollon tilanne Suomessa on nyt vaikea. Katsoin, että kokemukselleni voisi olla jälleen käyttöä, Tuukkanen kertoo.

– Olen tehnyt töitä terveydenhuoltojärjestelmässä monessa roolissa ja nähnyt, että kaikki vaikuttaa kaikkeen: ongelmat perusterveydenhuollon hoitoonpääsyssä näkyvät nopeasti päivystyksessä, mutta ne vaikuttavat koko hoitoketjuun. Nyt tarvitaan kokonaisnäkemystä ja monen tahon yhteistyötä, jotta tilanteeseen saadaan parannusta.

Tuukkanen on huolestunut myös lääketieteen koulutuksesta ja nuorten lääkärien kiinnittymisestä julkiseen palvelujärjestelmään.

– Uusia lääkäreitä valmistuu enemmän kuin vanhoja eläköityy. Mutta missä he ovat? Monia taitaa houkutella vihreämmältä näyttävä oksa, kuten hyvinpalkatut osa-aikaiset etälääkärin hommat.

Kaiken kaikkiaan Tuukkanen odottaa mielenkiintoista valtuuskuntakautta. Epävarmuustekijöitä on paljon.

– Tilanne muistuttaa jollain tavoin jopa 1990-luvun lamaa. Odotan liitolta uusia terveyspoliittisia avauksia.

Kandejakin kiinnostavat edunvalvonnalliset asiat

Nuorten Lääkärien Yhdistys -vaalirengas sai 16 paikkaa valtuuskuntaan. Renkaan äänikuninkaaksi nousi vaalin ensikertalainen Olli Koivukangas , Pariisissa Sorbonnen yliopistossa vaihdossa oleva kandi Oulusta. Hän toimii muun muassa NLY:n kansainvälisten asioiden vastaavana.

– Äänisaalis vetää nöyräksi. Mahtavaa, että kandeja kiinnostavat edunvalvonnalliset asiat, ja nuorten kollegojen ääni saadaan valtuuskunnassa kuuluviin, Koivukangas kommentoi.

Koivukangas kertoo asettuneensa ehdolle valtuuskunnan vaalissa siksi, että haluaa olla mukana rakentamassa parempaa terveydenhuoltojärjestelmää.

– Haluan ajaa asioita, jotka puhututtavat lääketieteen opiskelijoita. Näitä ovat koulutuksen resurssit ja laatu, hyvä seniorituki ja se, millaiseen terveydenhuollon järjestelmään valmistumme. Minulle tärkeitä asioita ovat perusterveydenhuollon vankka rooli ja tasa-arvoiset terveyspalvelut.

– Olen hirvittävän innostunut ja motivoitunut toimimaan valtuuskunnassa. Opittavaa löytyy – on hienoa, että pääsen ammentamaan oppia kokeneemmilta.

Perusterveydenhuollon ääni kuuluviin

Yleislääkärit perusterveydenhuollon puolesta -vaalirengas kasvatti paikkamääränsä 10:stä 15:een.

– En osannut odottaa meille näin suurta vaalivoittoa, vaikka arvelinkin, että perusterveydenhuollon huolestuttava tilanne aktivoi äänestäjiä, kertoo Johanna Anttila-Bondestam , joka työskentelee koulutusylilääkärinä Helsingin kaupungilla.

Anttila-Bondestam kertoo lähteneensä ehdolle valtuuskunnan vaaliin, koska kokee lääkärien edunvalvonnan tärkeäksi. Eniten sydäntä lähellä ovat terveyskeskukset, joissa hän on työskennellyt lähes koko työuransa.

– Perusterveydenhuollon äänen pitää kuulua päätöksenteossa. Lääkäriliiton sanalla on painoarvoa – liiton kautta voimme vaikuttaa, hän sanoo.

Valtuuskuntatyö kiehtoi häntä myös siksi, että siellä pääsee kuulemaan ja käsittelemään asioita oman kuplan ulkopuolelta. Paljon mielenkiintoista on tekeillä.

– Seuraavien kolmen vuoden aikana täytyy vielä nykyistäkin enemmän miettiä, mihin yhteiskunnan rahat riittävät. Luulen, että muutoksia tulee – valtuuskunnassa meidän pitää ottaa kantaa siihen, millaisia niiden lääkärien näkökulmasta tulee olla.

Anttila-Bondestam ennakoi, että keskusteluun nousee muun muassa hyvinvointialueiden strategioihin, priorisointiin ja palveluvalikoimaan liittyviä asioita.

Julkisen terveydenhuollon tila järkyttää

Suomen seniorilääkärit ry -vaaliliitto sai valtuuskuntaan 7 paikkaa. Uutena valtuuskunnassa aloittaa Tampereen yliopiston sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen .

– Olen eläkkeellä, mutta teen yhä tutkimustyötä. Liikun joka arkipäivä Kaupin kampuksella, ja juttelen terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Olen aivan järkyttynyt siitä, missä tilassa julkinen terveydenhuolto on. Lähdin ehdokkaaksi valtuuskunnan vaaliin, koska halusin vaikuttaa silläkin foorumilla, Mustonen kertoo.

Mustonen hirvittelee sitä, miten paljon aikaa lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta menee muuhun kuin potilastyöhön.

– Kirjaaminen ja byrokratian pyörittäminen on liiallista. Tästä kärsivät erityisesti potilaat, hän sanoo.

Osaratkaisuna ongelmaan olisi Mustosen mukaan omalääkärimalli, kunhan se toteutetaan järkevästi ja asteittain niin, että ensimmäisenä sen piiriin pääsisivät iäkkäät ja monisairaat potilaat.

Valtuuskunnassa Mustonen haluaa vaikuttaa erityisesti juuri omalääkärimallin kehittämiseen ja julkisen sektorin työn tuottavuuden parantamiseen.

– Odotan mielenkiinnolla valtuuskuntatyötä. En koe ajavani siellä pelkästään seniorien vaan kaikkien lääkärien asioita.

Lue lisää: Yleislääkäreille jytky valtuuskunnan vaalissa

Lue lisää: Uusi valtuuskunta on selvillä

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030