Uhkaako sinua lomautus?
On hyvä tiedostaa, millaista korvausta työntekijä saa lomautusajalta, jos kuuluu tai ei kuulu työttömyyskassaan.
Lääkäritkään eivät ole säästyneet lomautuksilta, kun yt-aalto on iskenyt monille hyvinvointialueille. Joillekin on voinut tulla yllätyksenä, että ansiopäivärahaa ei saa, jos ei kuulu työttömyyskassaan. Kelan maksama peruspäiväraha on huomattavasti pienempi.
Työttömyyskassan jäsenyys on edullinen turva työttömyyden tai lomautuksen varalle. Lääkärit voivat liittyä Lakimiesten ja Lääkärien työttömyyskassaan (LL-kassa). Sen jäsenmaksu ei sisälly Lääkäriliiton jäsenmaksuun, vaan maksetaan itse suoraan LL-kassalle.
Kassaan kannattaa liittyä ajoissa
Ansiopäivärahan saaminen edellyttää kassan jäseneltä riittävää työssäoloa jäsenyysaikana. Tätä edellytystä kutsutaan työssäoloehdoksi. Jäsenyys kannattaa pitää voimassa, koska eroamisen tai erottamisen jälkeen jäsenyys- ja työssäoloehto alkaa kertyä alusta vasta uudelleen liittymisestä alkaen.
– Jäsenyys- ja työssäoloehto ovat pidentyneet 12 kuukauteen. Jos liittyy työttömyyskassan jäseneksi vasta yt-neuvottelujen alkaessa, jäsenyys- ja työssäoloehto ei ehdi täyttyä ennen lomautuksen tai työttömyyden alkamista, korostaa kassanjohtaja Carola Ylenius .
Vuonna 2024 ansiopäivärahan perusteena oleva kuukausipalkka oli lääkärijäsenten osalta keskimäärin 6 533,94 euroa / kk. Tällä kuukausipalkalla laskettu täysi ansiopäiväraha oli 122,35 euroa / päivä. Kelan maksama peruspäiväraha puolestaan oli 37,21 euroa päivässä.
Keskimääräisen ansiopäivärahan ja peruspäivärahan erotus oli 85,14 euroa päivässä. Peruspäivärahaa saava lääkäri saa siis keskimäärin noin 1 831 euroa vähemmän työttömyysetuutta kuukaudessa kuin kassaan kuuluva ansiopäivärahaa saava lääkäri.
LL-kassan verkkosivuilla on ohjeet, miten kannattaa toimia, jos jää työttömäksi tai joutuu lomautetuksi.
– Lyhyidenkin lomautusten ajaksi kannattaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Lomautuspäivät voidaan laskea lomautusten jatkuessa omavastuupäiviksi. Omavastuuaika on seitsemän työtöntä arkipäivää, ja sen tulee täyttyä kokonaisuudessaan enintään kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana, Ylenius kertoo.
Kuka voi liittyä LL-kassan jäseneksi?
Lääkärit ja lääkäriopiskelijat voivat liittyä LL-kassaan ollessaan palkkatyössä. Työn ei tarvitse olla lääkärin koulutusta vaativaa työtä.
Palkkatyöntekijänä pidetään sellaista palkansaajaa, jonka toimeentulon on katsottava perustuvan toiselle tehtävästä työstä saatavaan palkkatuloon, ja joka työskentelee työ- tai virkasuhteessa.
Jäsenyyttä haetaan kirjallisesti täyttämällä sähköinen jäsenhakemus LL-kassan verkkosivuilla . Jäsenhakemus kannattaa lähettää kassaan heti työ- tai virkasuhteen alkaessa, sillä jäsenyys ei voi alkaa takautuvasti.
Työttömyyskassan jäsenmaksu ei sisälly Lääkäriliiton jäsenmaksuun. Työttömyyskassan jäsenmaksu maksetaan itse suoraan työttömyyskassalle. Vuoden 2025 jäsenmaksu on 45 euroa.
Päätoimiset yrittäjät ja ammatinharjoittajat voivat liittyä Yrittäjäkassaan .