”Tästä tullaan kamppailemaan vielä isosti”
Valtuuskunnan kokouksen toisena päivänä keskusteltiin terveys- ja koulutuspolitiikasta.
Terveyspolitiikan ajankohtaisista aiheista katsauksen antoi politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila .
Keskustelua herättivät erityisesti terveydenhuollon rahoitus ja ohjaus. Hallituksen rajut säästötoimet huolestuttavat liittoa.
– Perustuslain mukaan kaikilla kansalaisilla on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Se, miten ”riittävät” määritellään, ei ole yksinkertainen asia. Tästä tullaan kamppailemaan vielä isosti, Mattila sanoi.
Monet valtuutetut ilmaisivat huolensa perusterveydenhuollon ahdingosta.
Inga Tikkinen piti tilannetta sydäntäsärkevänä.
– Yhdenvertaisuusperiaate on vaarassa. Kaikilla ei ole varaa mennä yksityislääkärin vastaanotolle, vaikka saisi Kela-korvausta. Miten esimerkiksi monisairaille vanhuksille käy?
– Yleislääkärinä minusta tuntuu hirveältä, että julkista rahaa suunnataan nyt heikompiosaisilta hyväosaisille. Se on väärin, sanoi Anna Siitonen .
Hänen ehdotuksestaan valtuuskunta päätti antaa julkilausuman.
https://www.laakarilehti.fi/terveydenhuolto/valtuuskunta-hallituksen-toimet-vaarantavat-julkisen-terveydenhuollon/
Lisääkö tutkintorakenteen muutos kuormitusta?
Koulutuspolitiikan saralla suurimpia viimeaikaisia asioita on lääketieteen tutkintorakenteen muuttaminen kaksivaiheiseksi. Tutkintoon tulee kuuden opintopisteen suuruinen kandidaattitutkielma.
Valtuutettu Markus Hautamäki piti muutoksen aikataulua turhan nopeana.
– Opetussuunnitelmaan tungetaan aina vaan lisää ilman, että siitä otetaan mitään pois. Tämä lisää sekä opiskelijoiden että opettajien kuormitusta entisestään, hän totesi.
Marit Granér halusi luoda katseen tulevaisuuteen.
– Millaisia lääkäreitä tarvitaan kymmenen vuoden kuluttua? Suuri puute koulutusohjelmissa on se, että niistä puuttuu preventio. Pitäisi rakentaa sellainen curriculum, jossa painopistettä siirretään ennaltaehkäisyyn, ja joka kantaa kauas.