Sote-alan työvoimapula huolestuttaa EU-vaaliehdokkaita
Lääkäriliiton ja Tehyn järjestämässä paneelissa viiden puolueen edustajat avasivat näkemyksiään Euroopan unionista terveyspolitiikan vaikuttajana.
Lääkäriliitto ja Tehy järjestivät 27. toukokuuta yhteisen EU-vaalipaneelin otsikolla Terve Eurooppa! Paneelissa keskustelivat Li Andersson (vas.), Fredrik Guseff (rkp), Petri Honkonen (kesk.), Rosa Meriläinen (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok). Paneelin juonsi toimittaja Maria Nykänen .
Panelistit olivat huolissaan sote-alan työvoimapulasta.
– Työvoiman saatavuus on suuri ongelma. Työikäiset ikäluokat pienenevät samaan aikaan, kun hoivan tarve kasvaa. Pitäisi pohtia, miten saadaan tänne uusia työntekijöitä hallitusti, Honkonen sanoi.
Anderssonin mielestä tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa, mutta on tärkeä keskustella rekrytoinnin eettisistä periaatteista. Pietikäinen komppasi häntä sanomalla, että Eurooppa ei voi yksin ahnehtia osaavaa työvoimaa.
Meriläinen totesi, että työhyvinvointikysymykset ovat tärkeitä. On huolehdittava alan vetovoimasta. Kun juontaja kysyi, tarvittaisiinko uusi psykososiaalisen kuormituksen direktiivi, kaikki panelistit ilmoittivat kannattavansa sitä.
Kielitaitovaatimuksia ei panelistien mielestä saa höllentää. Kyse on myös potilasturvallisuudesta.
Ilmastonmuutos jäämässä sivurooliin
Ilmastonmuutos tuo uusia haasteita terveydenhuoltoon. Panelistien mielestä uhkiin ei ole varauduttu riittävästi.
– Suuri kysymys on, pystytäänkö ilmastonmuutos pysäyttämään, Meriläinen totesi.
Andersson oli skeptinen tämän suhteen.
– Näyttää siltä, että ilmastonmuutos ei ole näiden vaalien suuri kysymys. Todennäköisesti tulee viiden vuoden tauko ilmastotoimiin. Sotilaallisiin uhkakuviin varaudutaan paremmin kuin ilmastonmuutokseen.
Pietikäinen toivoi EU-tasoista planetaarisen terveyden ohjelmaa.
Opittiinko pandemiasta mitään?
Mikä oli tärkein oppi koronapandemiasta? juontaja kysyi.
Honkosen mielestä pandemia osoitti varautumisen merkityksen. Analyysi siitä, miten selviydyttiin, on kuitenkin vielä tekemättä.
Meriläinen halusi nostaa esiin erityisesti nuorten mielenterveysongelmat, jotka pahenivat pandemian aikaan. Korona on jättänyt haavoja.
Andersson korosti, että terveyspolitiikka on turvallisuuspolitiikkaa. Toimintavalmius kriisitilanteessa riippuu siitä, miten hyvin asiat on järjestetty normaalitilanteessa.
– Unionista pitää tehdä kriisinkestävä. Pitää tehdä enemmän ja paremmin, Guseff sanoi.
Europarlamenttivaalit pidetään Suomessa 9. kesäkuuta. Ennakkoäänestys alkaa 29. toukokuuta ja päättyy 4. kesäkuuta. Suomesta valitaan 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä.