Politiikan alakoulussa
Lääkärit lähtivät suurella joukolla ehdokkaiksi aluevaaleissa. Tavoitteena paremman terveydenhuollon järjestäminen, yhteistyön kehittäminen ja hoitopolkujen järkeistäminen.
1 379 edustajasta 148 on nyt lääkäreitä.
Harvalla valitulla lääkärillä on kuitenkaan kokemusta poliittisesta työskentelystä. Olemme tottuneet operatiiviseen johtamiseen, keskittymään varsinaisen toiminnan ja arkisen työn johtamiseen. Työskentelemme moniammatillisissa tiimeissä, teemme yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä ja kannamme vastuuta.
Miten ammattitaitoamme voi käyttää hyvinvointialueiden valtuustoissa, jaoksissa, lautakunnissa ja hallituksessa?
Kyse ei ole enää operatiivisesta johtamisesta vaan strategisesta johtamisesta ja päätöksenteosta.
Olen yksi valituista lääkäriehdokkaista. Viime kuukaudet ovat olleet minulle politiikan alakoulu. Olen törmännyt täysin uuteen maailmaan ja tapaan toimia.
Ei riitä, että on hyvä idea. Ei riitä, että puhuu ja perustelee asian työpaikan kahvipöydässä, minkä jälkeen kokeillaan ja katsotaan, parantuuko toiminta.
Nyt päätökset tehdään poliittisten ryhmien kesken. Hyvinvointialueen valtuusto vastaa paljosta, kuten lääkärit jokapäiväisessä työssään, mutta päätöksenteko ja vaikuttaminen on hyvin erilaista.
Uskon, että me lääkärit emme hakeutuneet valtuustoihin saadaksemme meriittejä, vaan aidosti tavoitteena on toimiva terveydenhuolto.
Poliittinen peli on kuitenkin hyväksyttävä. Samoin valtuustoissa pidetyt eriävät ja välillä hyvinkin värikkäät puheenvuorot – osa valtuutetuista tuntuu hakevan jo näkyvyyttä kevään eduskuntavaaleihin. Uskon kuitenkin, että kaikilla valtuutetuilla on ammatistaan tai poliittisesta ryhmästään riippumatta tavoitteena toimiva hyvinvointialue.
Itse kuitenkin luotan hienovaraisen ja perustellun toiminnan tuovan tulosta.
Oman hyvinvointialueeni hallintosäännössä ei määritelty johtavan lääkärin asemaa. Me alueemme lääkärivaltuutetut kokoonnuimme Teams-kokoukseen, ja teimme hallintosääntöön muutosesityksen. Veimme yhteisen esityksen ensin omiin poliittisiin ryhmiimme ja sen jälkeen ryhmävetäjien yhteiskokoukseen.
Kaikki puolueet tulivat pykälämuutosten taakse. Esitys meni valtuustossa läpi yksimielisesti.
Eli todellakin voi vaikuttaa, kun sen eteen tekee työtä!
Hyvä lääkärivaltuutettu, toivon sinulle voimaa ja kärsivällisyyttä. Perehdy hyvin esille tuleviin asioihin ja tuo rohkeasti esille ammattitaitosi sekä tietosi terveydenhuollon toiminnasta. Puhu kokeneiden politiikkojen kanssa ja kysy neuvoa.
Esitä asiasi perustellusti omalle poliittiselle ryhmällesi. Ryhmävetäjä vie asian sitten muille poliittisille ryhmille tiedoksi.
Sinulla todellakin on mahdollisuus vaikuttaa. Joudut vain tekemään eri lailla töitä kuin aiemmin. Verkostoitumisen tärkeyttä ei voi olla korostamatta. Tutustu omaan ja muihin poliittisiin ryhmiin ja pidä yhteyttä muihin lääkäri- sekä terveydenhuollon valtuutettuihin.
Lääkäriliitto lähetti huhti-toukokuun vaiheessa kyselyn lääkärivaltuutetuille.
Vastasithan?
Minusta olisi tärkeää verkostoitua oman alueeni ulkopuolisten lääkärivaltuutettujen kanssa, oppia toinen toisiltamme. Lääkäriliitto suunnittelee kyselyn vastausten perusteella mahdollista koulutusta ja mahdollisuuden verkostoitua.
Hyvä aluevaltuutettu kollega, olet paikkasi ansainnut. Anna äänesi kuulua!