Opettavaista – ja vähän pelottavaakin
Lähes kaikki viidennen ja kuudennen vuosikurssin opiskelijat olivat kesätöissä tänä vuonna.
Lääkäriliitto teki jälleen opiskelijatutkimuksen syksyllä. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 2.–6. vuosikurssin lääketieteen opiskelijat Suomessa ja suomalaiset ulkomailla opiskelevat.
Vastausprosentti oli 27. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus.
– Ennakkotuloksia on nyt valmiita. Julkaisemme ensimmäiseksi tuloksia kesätöiden osalta, kertoo Lääkäriliiton tutkija Anna Sirviö.
Viidennen vuosikurssin opiskelijoista kesätöissä vuonna 2024 oli 96 % ja kuudennen vuosikurssin opiskelijoista 95 %. Heistä lääkärin sijaisena tai muissa lääkärin tehtävissä työskenteli 5. vuosikurssin opiskelijoista 97 % ja kuudennen vuosikurssin opiskelijoista 100 %.
– Tulokset kertovat siitä, että opiskelijat haluavat hankkia kokemusta lääkärin työstä, Sirviö toteaa.
Suurin osa 5. ja 6. vuoden opiskelijoista työskenteli kesällä yhdessä toimipaikassa. Yleisimmät toimipaikat olivat terveyskeskukset ja sairaalat. Yksityisillä lääkäriasemilla tai -keskuksissa työskenteli noin 6 % kuudennen vuoden opiskelijoista.
Sairaalassa tai terveyskeskuksessa lääkärin sijaisena työskennelleistä 6 % oli työssä yksityisen yrityksen kautta eli vuokralääkäreinä. Osuus oli hiukan laskenut edellisistä tutkimuksista: vuonna 2022 vuokralääkäreinä työskenteli 11 % ja vuonna 2020 10 %.
Kesätöissä olleista neljännen vuosikurssin opiskelijoista 92 % työskenteli amanuenssina. Oikeudet työskennellä lääkärin sijaisena saa neljännen vuosikurssin jälkeen.
Amanuenssina työskenneltiin yleisimmin keskus- tai yliopistosairaaloissa. Sairaaloissa työskenteli yhteensä 78 %, terveyskeskuksissa 18 %.
Opiskelijat kokevat oppivansa paljon uutta
Lääkärin sijaisena työskennelleistä 97 % koki oppineensa työssä paljon uutta. Amanuenssina työskennelleillä vastaava luku oli 92 %. Lääkärin sijaisena työskennelleistä 98 % oli suorittanut vähintään yhden amanuenssuurin ennen lääkärin sijaisena työskentelyä.
Kesätöissä lääkärin sijaisena olleista henkistä rasittavuutta kertoi kokeneensa 11 % jatkuvasti ja 30 % melko usein. Epäonnistumisen tai virhesuorituksien pelkoa koki 15 % jatkuvasti ja 29 % melko usein.
Tutkimuksen pääjulkaisu on Lääkäripäivien yhteydessä keskiviikkona 22. tammikuuta.
– Silloin pureudumme syvemmin muun muassa opetuksen resursseihin, opiskelijoiden kuormitukseen, jaksamiseen ja tulevaisuuden urasuunnitelmiin, Sirviö kertoo.
Tutkimuksen tuloksista keskustellaan myös Lääkäripäivien Areenalavalla torstaina 23. tammikuuta. Otsikkona on Osaaminen kasvaa opetellen – mikä huolettaa lääketieteen kandeja ja erikoistuvia lääkäreitä?