Onko sinulla tai läheiselläsi päihdeongelma?
Saatavilla on luottamuksellista keskusteluapua.
Lääkäreillä on tutkimusten mukaan yhtä paljon päihdeongelmia kuin muilla, mutta heidän voi olla muita vaikeampaa myöntää se.
– Lääkärillä on auttajan identiteetti. Hän voi tukeutua haitalliseen itsehoitoon. Kynnys avun hakemiseen on suuri, totesi yleislääketieteen erikoislääkäri Satu Korkiavuori Lääkäriliiton luottamuslääkärien järjestämässä tilaisuudessa.
Päihderiippuvuus on etenevä sairaus. Varhaisessa vaiheessa tyypillistä on ongelman voimakas kieltäminen, salailu ja sokeus omaa riippuvuutta kohtaan. Asiat hoituvat vielä, ja ylilyönnit ovat satunnaisia.
Keskivaiheessa tapahtuu toistuvia törttöilyjä. Riippuvuudesta kärsivä ei pysty lopettamaan juomista suunnitellusti. Persoona muuttuu ja ihmissuhteet kärsivät.
Myöhäisvaiheessa alkoholisti juo elääkseen ja elää juodakseen. Hänellä on tunne, että on pakko juoda, eikä hän enää jaksa piilotella ongelmaa.
Usein muut osallistuvat salailuun ja peittelevät alkoholistin mokia. Pelätään välien menettämistä, ja ongelmaan puututaan vasta kun on ihan pakko. Puheeksi ottaminen on kuitenkin tärkeää.
– Jos herää epäily läheisen tai kollegan päihdeongelmasta, voi keskustelemalla havahduttaa hänet miettimään asiaa, Korkiavuori neuvoi.
Vertaistuen merkitys on suuri
Eräässä luottamuslääkärien tilaisuudessa 1980-luvun lopulla pohdittiin, miten voitaisiin madaltaa lääkärien kynnystä hakea apua päihdeongelmaansa.
– Syntyi ajatus perustaa heille keskusteluryhmä ja AA -periaattein toimiva vertaistukiryhmä. Jo kolmekymmentä vuotta olemme kokoontuneet joka arkilauantai keskustelemaan, kertoi perustajajäsen Matti Rossi .
Muutamaa vuotta myöhemmin perustettiin lisäksi Al-Anon -periaattein toimiva ryhmä läheisille.
– Ryhmässä on käynyt päihdeongelmasta kärsivien lääkärien puolisoja, lapsia ja vanhempia. Lisäksi ryhmässä on ollut mukana työyhteisön päihdepulmista kärsiviä, kertoi ryhmän vetäjä Anu Wacklin .
Läheisten ryhmä kokoontuu kerran kuussa. Kokoontumisten välillä jäsenet pitävät yhteyttä tarvittaessa puhelimitse.
Ryhmissä jaetaan kokemuksia ongelmien syistä, tukemisesta ja auttamisesta. Ne toimivat vapaaehtoisvoimin. Periaatteisiin kuuluu salassapito- ja vaitiolovelvoite ryhmässä puhuttujen ja kuultujen asioiden suhteen.
Täältä saat apua
Apua päihdeongelmaan keskusteluryhmästä
Omasta alkoholiongelmastaan kärsiville tai sitä epäileville lääkäreille järjestetään keskustelutilaisuuksia. Lisätietoa saa Anu Wacklinilta (wacklin.anu@icloud.com) tai Matti Rossilta (matti.rossi45@gmail.com).
Lääkärien itseapuryhmä
AA:n periaatteita noudattava lääkärien itseapuryhmä kokoontuu joka lauantai klo 16 Helsingissä osoitteessa Lääkäritalo, Mäkelänkatu 2A, 8. kerros. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.
Vertaistukiryhmä alkoholiongelmaisen läheiselle
Kärsitkö läheisesi alkoholiongelmasta? Lääkäriperheiden itseapuryhmässä saat tukea ja voit jakaa kokemuksiasi. Al-Anon-periaatteita noudattava ryhmä kokoontuu Lääkäritalon 8.kerroksessa joka kuukauden ensimmäisenä arkilauantaina klo 13. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.
Luottamuslääkärit
Lääkäriliiton luottamuslääkärit ovat kokeneita kollegoita, jotka auttavat liiton jäseniä terveydellisissä ongelmissa ja hoitoon hakeutumisessa silloin, kun lääkärin on vaikea hakea apua muualta. Luottamuslääkärien yhteystiedot löydät liiton verkkosivuilta .