Jäsen

Lääkärinä kesätapahtumissa – mitä pitikään muistaa?

Monenlaiset kesätapahtumat käynnistyvät taas. Mitä pitää muistaa, jos toimii vapaaehtoislääkärinä urheilutapahtumassa tai festareilla?

Tiina Salo

Konserteissa, festivaaleissa , urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa tarvitaan lääkäreitä, ja moni lääkäri toimii niissä vapaaehtoislääkärinä eli ilman palkkaa.

– Lääkäriliiton suositus olisi, että lääkärille maksettaisiin korvaus ja hän toimisi tapahtumissa työsuhteisena tai yrittäjänä. Toisaalta ymmärrämme hyvin, että osa lääkäreistä haluaa tehdä vapaaehtoistyötä tai tukea vaikkapa lapsensa urheiluseuraa, sanoo Lääkäriliiton lakimies Hannele Pöyry

Myös vapaaehtoislääkäritoiminnassa on oltava potilasvakuutus. Asiasta on nimenomainen säännös viime vuonna voimaan tulleessa potilasvakuutuslaissa.

– Jos toimii lääkärinä tapahtumissa, on tärkeää varmistaa, että potilasvakuutus on voimassa. Vakuuttamisvelvollinen on se, jonka lukuun toimitaan – joko vapaaehtoislääkäri itse tai tapahtuman järjestäjä.

Lääkäriliiton potilasvakuutus on voimassa pienimuotoisessa ja satunnaisessa vapaaehtoistoiminnassa, jossa lääkäri toimii yksin ainoana lääkärinä tai lääkärit toimivat peräkkäin vuoroissa.

Lue myös

Jos tilaisuudessa tarvitaan useita lääkäreitä samanaikaisesti, on kyse organisoidusta tapahtumasta, jollaiseen tapahtuman järjestävän yhteisön pitää lain mukaan ottaa potilasvakuutus.

– Toinen tärkeä asia muistaa on, että potilasasiakirjamerkinnät on tehtävä yhtä lailla vapaaehtoistoiminnasta. Sen sijaan Kantaan liittymisvelvollisuutta ei ole, mikäli potilasasiakirjat ovat paperilla, Pöyry sanoo.

Vapaaehtoislääkäri vastaa potilaan asianmukaisesta tutkimisesta ja hoitamisesta, ja häntä koskevat kaikki velvoitteet terveydenhuollon ammattihenkilönä.

Potilasvakuutus suojaa potilasta, jos hoidettavalle sattuu jotain. Lääkärin olisi hyvä varmistaa myös oma vakuutusturvansa joko omalla tapaturmavakuutuksella tai isompien tapahtumien järjestäjän ottamalla vakuutuksella.

Kirjoittaja

Tiina Salo


Faktat

Vapaaehtoislääkärin muistilista

- Tee etukäteen suullinen tai kirjallinen sopimus vapaaehtoisena lääkärinä toimimisesta. Kirjallinen sopimus on suositeltava. Aville ilmoittamisvelvollisuutta ei ole.

- Muista tehdä potilasasiakirjamerkinnät myös vapaaehtoistyöstä. Kantaan liittymisvelvollisuutta ei ole, jos potilasasiakirjat ovat paperilla. Sähköisen reseptin voi tehdä Kelaimella.

- Varmista etukäteen, että potilasvakuutus on kunnossa. Olennaista on, toimitko omaan vai tapahtuman järjestäjän lukuun. Se, kenen lukuun toimitaan, on vakuuttamisvelvollinen.

- Jos tapahtumassa tarvitaan yhtä aikaa monta lääkäriä, pitää järjestäjän vastata potilasvakuutuksesta.

- Liiton potilasvakuutus kattaa vapaaehtoistyön sellaisissa pienimuotoisissa tapahtumissa, joissa lääkäri toimii yksin ainoana lääkärinä tai lääkärit toimivat peräkkäin vuoroissa.

- Muista, että potilasvakuutus on voimassa vain Suomessa.

- Varmista myös, että olet itse vakuutettu esimerkiksi tapaturman varalta (talkoovakuutus, oma tapaturmavakuutus).

- Muista, että vastaat myös vapaaehtoislääkärinä potilaan asianmukaisesta tutkimisesta ja hoitamisesta. Muista myös muut velvoitteesi terveydenhuollon ammattihenkilönä.

- Varmista, että sinulla on asianmukaiset puitteet lääkärinä toimimiselle (tilat, tarvikkeet, laitteet jne.).

Lisätietoja Lääkäriliiton vakuutuseduista: www.laakariliitto.fi/palvelut/jasentuotteet/vakuutukset/

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030