Jäsen

Lääkäriliitto mukana SuomiAreenalla

Lääkäriliitolla on omaa ohjelmaa Porin SuomiAreenalla heinäkuussa. Luvassa on mielenkiintoista keskustelua muun muassa terveyden edistämisestä, kestävästä terveydenhuollosta ja sote-uudistuksesta.

Sari Kosonen

MTV ja Porin kaupunki järjestävät yhdessä Suomen suurimman yhteiskunnallisen festivaalin 11.–15.7.2022. Ohjelma rakentuu viikon aikana Porin keskustassa eri lavoilla käydyistä yhteiskunnallisista keskusteluista sekä festivaaliviikon muusta ohjelmasta. Ohjelmaa voi seurata paikan päällä Porissa tai katsoa keskusteluja suorana tai tallenteena MTV Katsomossa (mtv.fi ja MTV Katsomo -sovellus).

Paljon puhetta, vähän tekoja?

Lääkäriliitto, Hammaslääkäriliitto ja Terveydenhoitajaliitto järjestävät paneelin ”Terveyden edistäminen 2020-luvulla – paljon puhetta, vähän tekoja?” MTV3-lavalla keskiviikkona 13.7. klo 15.00–15.45. Terveyden edistäminen on tärkeää teoriassa, mutta miten on käytännön laita?

Aina kun vaalit lähestyvät, yhteiskunnallisten päättäjät muistavat terveyden edistämisen tärkeyden. Kun terveydenhuollon rahoja on jaettu, terveyden edistäminen voimavarat ovat olleet kuitenkin viimeisten joukossa jonossa. Voidaan kysyä, johtuuko terveyserojen kasvu juuri tästä.

Samaan aikaan yksityisellä sektorilla tapahtuu. 2000-luku on tuonut mukanaan hyvinvointiprofeettojen ammattikunnan. Terveysyritysten myynti kasvaa erityisesti hyvinvointipalvelujen alalla, ja hyvinvointiteknologia on yksi nopeimmin kasvavia elinkeinoelämän toimialoja. Meillä on terveystrendi, mutta sen aallonharjalla surffaavat ne, jotka ovat jo valmiiksi hyvässä kunnossa. Terveyden edistämisestä on tullut hyvinvoivien omahoitoa.

Mistä tämä ristiriita johtuu, ja mitä sen ratkaisemiseksi pitäisi tehdä? Keskustelemassa on muun muassa Lääkäriliiton varapuheenjohtaja Jaana Puhakka .

Riittävätkö rahat?

Kestävä terveydenhuolto -aamiaistilaisuus ”Riittääkö rahat ja miten ne käytetään? – hyvinvointialueiden kestävä terveydenhuolto” järjestetään Porin Suomalaisella Klubilla tiistaina 12.7. klo 8-10.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa itsenäisinä terveyspalvelujen järjestäjinä alle vuoden päästä. Rahoitus alueilla on ns. yleiskatteellista, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Mitä uusien päättäjien on otettava huomioon, jotta rahat saadaan riittämään? Miten käytettävissä olevilla varoilla pystytään luomaan enemmän terveyttä ja hyvinvointia?

Lue myös

Yhteiskunnallinen kestävyysvaje, hoitovelka ja terveysalan henkilökuntapula haastavat rahoitusta, ja nykyjärjestelmää piinaa myös osa-optimointiin kannustava järjestelmä. Toisaalta esimerkiksi digitalisaatio, datan saatavuus ja tiedolla johtaminen mahdollistavat myös uusien toimintatapojen käyttöönoton. Mitkä ovat odotukset ja miten niihin vastataan?

Mitä sote-uudistuksessa pitää korjata?

Keskiviikkona 13.7. klo 13–13.45 ovat vuorossa ”Terveydenhuollon hyvät ja huonot uutiset” MTV-lavalla. Tilaisuuden järjestäjiä ovat Lääkäriliiton lisäksi Pihlajalinna ja CGI. Tilaisuus koostuu kolmesta keskustelusta, johon kaikki saavat osallistua.

Ensimmäisessä keskustelussa aiheena on potilastietojärjestelmä – onko se ylikallis pullonkaula vai sujuvan soten perusedellytys? Sen jälkeen keskustellaan hoitovelasta ja jonoista – päästäänkö yhteistyöllä hoitotakuuseen? Kolmantena teemana on sote-uudistuksen korjaussarja – mitä pitää korjata 1.1.2023 jälkeen? Keskustelemassa on muun muassa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen .

Lisätietoa: www.suomiareena.fi

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030